Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Fat 32, czy NTFS ?! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fat-32-czy-ntfs-35581/)

epol 05.06.2004 18:37

Cytat:

Napisany przez kraluk
Mi tam zawsze wszytskie chodziły i chodzą programy

Zależy jakich używasz. Ja np zajmuje się komórkami, a do tego używa się różnych programów i starych i nowych i dosowych i pracujących w środowisku graficznym. Tak pozatym to pracowałem keidyś na Linuxie i było fajnie.

nimal 05.06.2004 15:31

NTFS - only and forever (dopuki windows i dopuki nie wypusci nowego systemu plikow)
wbrew wszelkiej logice i opiniom z netu u mnie jest szybszy... :)

Remix 05.06.2004 13:31

Witam!

a jak jest z defragmentacja? na ktorym systemie plikow jest szybsza? a moze nie ma roznicy?

update:

przekonwertowalem juz dwie partycje na NTFS (na probe) i defragmentacja przebiega blyskawicznie w porownaniu z FAT32 (uzylem Diskeeper 8 Pro).
Konwertuje reszte...

kraluk 05.06.2004 11:50

Cytat:

Napisany przez epol
Można i tak powiedzieć.
Jednak mi na xp (profesionalny sys ^_^ ) nie chodziło większość programów, których używam. Ten jego brzydki wygląd, a i żeby tego było mało to on się zamyka dłużej jak mój win98se uruchamia!!

Mi tam zawsze wszytskie chodziły i chodzą programy:P:matrix:
A wracając do tematu. Only NTFS, może będzie trochę wolniejszy od FAT'a, ale jest bezpieczniejszy i umożliwia wiele ciekawych funkcji w XP.

epol 05.06.2004 11:23

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Czyli system "zabawka" :P

Można i tak powiedzieć.
Jednak mi na xp (profesionalny sys ^_^ ) nie chodziło większość programów, których używam. Ten jego brzydki wygląd, a i żeby tego było mało to on się zamyka dłużej jak mój win98se uruchamia!!

RiT2 04.06.2004 19:59

A ja mam i to i to. Jest OK!

Maciej 04.06.2004 19:39

http://xp.freshsite.pl/art/ntfs_czy_fat.html

dodam tylko ,żeby system nie mulił na ntfs ...to warto przekonwertować partycje fat na ntfs przed instalowaniem OS.

Piterniel 04.06.2004 18:07

Cytat:

Napisany przez epol
teraz jednak używam starego poczciwego win98se z fat32

Czyli system "zabawka" :P

epol 04.06.2004 17:13

Używałem kiedyś przez krótki czas win xp to zauważyłem różnice w wydajności gdy był na fatcie i na ntfsie. Na ntfsie był szybszy. teraz jednak używam starego poczciwego win98se z fat32

imola 04.06.2004 17:08

Cytat:

Napisany przez janpas
Słyszy się różne wersje na ten temat, który lepszy. Mam cztery partycje i chciał bym je z formatować w jakiś rozsądny sposób tzn. czy wszystkie fatem 32, czy NTFS lub na przemian, i który na podstawową. Liczę na fachowość, i wyrozumiałość forumowiczów, jeżeli już ten temat był kiedyś poruszany.

NTFS i koniec. Niedawno zmieniłem zdanie, gdyż byłem zwolennikiem fata.
NTFS jest lepszy kropka. I pewni mnie zaraz zjedzą, ale proszę niech przeciwnicy NTFS wymienią jego wady.
NTFS:
- mozesz tworzyć pliki większe od 4 GB, przydaje się przy kopiowaniu filmów
- bezpieczniejszy, trudniej sie sypie partycja, nie trzeba robić scandiska po twardym resecie.
- nie traci się miejsca przy duzym rozmiarze partycji ( wielkośc jednostki alokacji w fat zwiększa sie drastycznie przy partycjach wiekszych od 8 GB)

System koniecznie na NTFS unikniesz wkurzajacych skanów, po niezapowiedzainym resecie. Reszta też na NTFS chyba że masz kumpla, który używa win98 to wtedy jedną na fat.

Piterniel 04.06.2004 16:56

Tak był wiele razy ;)

NTFS - New Technology File System

Czyli nowa technoligia daje większą stabilność, bezpieczeństwo i jest nowa. Można na tym systemie tworzyć duże partycje większe niż na FAT32.

FAT32 robi PAPA w wk2 ------ w2k3 ponieważ ten system plików jest do systemó "zabawek" Windows 98/ME

janpas 04.06.2004 16:51

Fat 32, czy NTFS ?!

Słyszy się różne wersje na ten temat, który lepszy. Mam cztery partycje i chciał bym je z formatować w jakiś rozsądny sposób tzn. czy wszystkie fatem 32, czy NTFS lub na przemian, i który na podstawową. Liczę na fachowość, i wyrozumiałość forumowiczów, jeżeli już ten temat był kiedyś poruszany.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:02.