![]() |
dodatkowe wejscia USB
kupilem kabelek z dodatkowymi wejsciami usb 2.0 ktory wpialem w plyte shuttle ak123 i nie chodzi ... moze to przez to ze mam 1.1 usb na plycie ... a moze mam spalone wejscie :/... jak to sprawdzic ... i czy istnieja wogole kabelki 1.1 ?? mozna je jeszcze normalnie kupic ??
|
Cytat:
1. Sprawdź w biosie czy włączony jest port usb. 2. podepnij śledzia zgodnie z manualem 3. jak niedziala masz odpowiedź co jez zwalone:) |
Jezeli na plycie nie ma kontrolera USB 2.0 to zaden kabelek nie pomoze, a kabelki do USB 1.1 mozna dostac chyba w kazdym sklepie komputerowym...
|
a czy przypadkiem usb 1.1 i usb 2.0 nie maja takich samych kabelkow? tylko roznia sie sytemem i rpotokolem przesylania plikow?
moze glupoty pisze, ale przeciez wtyki sa te same. |
dokladnie. Wtyki sa te same i kabelki. Jezeli plyta obluguje usb 2.0 to transfer bedzie jak w 2.0 a jak nie to max bedzie 1.1
Popraw wtyki! |
Jeśli chodzi o kabel to nie ma różnicy, USB2.0 wykorzystuje te same kable i wtyki co USB1.1
Urządzenia USB2.0 także powinny pracować z magistralą USB1.1 ,tylko że z prędkością 12Mbit/s A czy ten kabelek to oryginalny kabelek Shuttle do tej płyty? Może gniazda (piny) na Twojej płycie są inaczej poustawiane ...i nie współgra wejścia-wyjścia z innym kabelkiem. |
Jak zle podlaczyles, to istnieje pewne ryzyko, ze juz po imprezie... bardzo latwo uszkodzic plyte.
Podczas pracy w serwisie widzialem kilka takich przypadkow. Albo masz zupelnie nietypowe wlacze, ja zledzia USB do wsojej plyty dostalem dopiero w niemczech. Podobno nawet Soltek-polska nie mial tego w magazynach. |
Zakladając że gniazdko usb wygląda tak
1 2 3 4 5 6 7 8 9 To jest gnizdko dla 2 portów USB (czyli jak na płycie są dwa takie to znaczy na cztery porty USB, ale obudowy zazwyczaj mają tylko 2 porty) Kabelki podłaczysz tak: Pierwsze USB 1 - kabelek + (ja mam czerwony) 2 - kabelek PORT- (ja mam biały) 3 - kabelek PORT+ (ja mam zielony) 4 - kabelek - (ja mam czarny (GND)) 5 - nie podłączony Drugie USB 6 - kabelek + (ja mam czerwony) 7 - kabelek PORT- (ja mam biały) 8 - kabelek PORT+ (ja mam zielony) 9 - kabelek - (ja mam czarny (GND)) Cytuje za Eyeore - sposob podlaczania dziala. Trzeba sprawdzic czy kabelki we wtyczce i na plycie maja takie same ustawienia kolorow. |
ja mam podobnie tylko na płycie jest taki układ:
__ 7 5 3 1 10 8 6 4 2 1->VCC 3->USB0- 5->USB0+ 7->GND _->Brak(key) 2->VCC 4->USB1- 6->USB1+ 8->GND 10->USBOC |
ja mam taki uklad: (sprobowalem juz chyba 4 kabelki i tylko na jednym urzadzenie (w tym wypadku skaner) odpalilo sie ale nie zostalo wykryte w windowsie)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. GND 2. DATA0+ 3. DATA0- 4. OC0 5. VCC 6. VCC 7. OC1 8. DATA1- 9. DATA1+ 10. GND (przepisalem z ksiazeczki do plyty glownej, moze wam to cos powie :/ mi nic specjalnie nie mowi ;/) |
Ty wogóle masz dziwnie...:)
Tu nie chodzi o kabel który łączysz do skanera, tylko o prawidłowe podłączenie portów USB które są na śledziu z płytą główną. Gniazdo USB ma takie podłączenie : 1_ 2_ 3_ 4_ 1 -> VCC 2 ->Data + 3 ->Data - 4 ->GND Sprawdż zwykłym omomierzem ...czy 1 idzie do pinu nr.5 na Twojej płycie ,2 do pinu nr.2 itd...3 do 3 i 4 do pinu nr.1 . |
lol te cyferki to moje wejscie na plycie glownej w ktore wpinam sledzia (moze i ci sie wydaje dziwne ale takie juz jest nic nie poradze). a chodzilo mi o wpiecie skanera na usb w sledzia ...
|
Jesli chodzi o kabelki - ogolnie przyjety standard to:
vcc - kolor czerwony data+ (usb+) - zielony data- (usb-) - zolty/bialy gnd - czarny sprawdz kabelki we wtyczce i pozamieniej odpowiednio. W BIOSsie ustaw: USB keyboard - enable (nawet jak nie uzywasz klawiatury na usb) Assign IRQ to USB - enable PNP OS - enable Power managment - disable moze zadziala |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:18. |