![]() |
Cichy dźwięk
Tak ,więc kilka dni po maturze mój wspaniałomyślny kolega zafundował mi w prezencie :P ,a raczej oddał piękną kartę dźwiękową jaką jest SOund Blaster 128PCI. Po kilku godzinach podziwiania cuda , zainstalowałem ów kartę i..... i miałem nadzieję ,że wreszcie usłyszę piękne symfonie w wykonianiu chociazby Beethovena. Niestety karta gra tak cicho ,ze ledwo cos slychac na sluchawkach :blee: Porównując ją z moją zintegrowaną na mysl przychodzi mi 20 letni maluch i nowiutkie BMW prosto z salonu. W tym momencie tylko wy możecie pomóc. Czy to normalne ? Czy może jakies sterowniki specjalne są potrzebne ? Nie bardzo jest jak wylaczyc w biosie zintegrowaną kartę , czy to może mieć wpływ na ciche granie ? Thx for reply !!
|
tez kiedys nie moglem zrozumiec, dlaczego SB na pci gra tak cicho, gdy SB 16 na ISA starczala na calkiem pokazne glosniki. jak sie nie myle to karty na isa mialy na pokladzie wzmacniacz (slabej jakosci, ale byl). karty na pci go juz nie maja. moze Twoja plyta tez ma wzmacniacz, SB128 go nie ma i z tad wydaje Ci sie ze gra cicho. obecnie produkowane karty nadaja sie chyba jedynie do podpiecia do wzmacniacza albo glosnikow aktywnych, bo sa za slabe. atutem takiego rozwiazania moze byc lepsza jakosc.
nie sadze ze wylaczenie w biosie karty zintegrowanej cokolwiek zmieni. jak sie uprzesz to mozesz ja wylaczyc w windzie. |
Ja tez kiedyś miałem SB128pci i miała wbudowany wzmacniacz (uaktywniało sie go zworkiem na karcie)
|
U mnie są tylko zworki to ustawiania SPK Out/Line OUt , nie wiem czym te dwie opcje sie roznią . Na Karcie jest schemat jak ustawiać ,ale mozliwe jest tylko i wylacznie ustawienie na line out. Moj model to CT4810.
|
SPK Out to bedzie pewnie dzwiek wzmocniony - bo od razu na glosniki,
a Line Out to wyjscie liniowe stosowane do podlaczenia pod wzmacniacz |
U mnie było to samo. Karta strasznie cicho grała, ale problem rozwiązałem sam i jeszcze nie znałem www.cdrinfo.pl :P
|
Cytat:
|
Zmieniłem karte bo już nic z nią nie zrobisz :P
|
hmm - pewnie juz sterami sie bewiłes no ale moze... a wiec mialem kiedys podobny problem, byl zwiazany z mikserami dzwieku, w mikserze z SB dzwiek mialem ustawiony na max a mimo to bylo cicho - potem okazalo sie ze mikser winsowsa (chodz niepowinnien) ładował mi sie ze swoimi ustawieniami, a ze byl prawie na zero to prawie nic nieslyszalem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09. |