Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG 8481B - update firmware'u a clonyxxl (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-8481b-update-firmwareu-clonyxxl-35692/)

Shake 07.06.2004 12:08

LG 8481B - update firmware'u a clonyxxl

Witam :)
Ostatnimi czasy zaktualizowałem bios w swoim LG 8481B z 1.01 do 1.05 - przebiegło bez problemów. Zauważyłem natomiast dość dziwną sprawe - ClonyXXL przestał współpracować z moją nagrywarką - po jego uruchomieniu wyskakuje ekran w którym wybieramy napęd który ma obsługiwać - wszystkie literki w nim są totalnie pokręcone :) Sieczka zamiast wyrazów. Wybrać napędu też nie można prawidłowo - co się nie wybierze, wyskakuje Restart ClonyXXL a po restarcie znów ekran wyboru. Miał ktoś coś takiego?

RoKFoR 07.06.2004 12:48

zainstaluj jeszcze raz clona

CIAPEK 07.06.2004 12:50

hej!
Mam tą samą nagrywarkę i również ją flashowałem do biosu 1.05. Clony XXL działa poprawnie choć sporadycznie z niego korzystam - prawie wogóle.
Jeśli bios wgrano poprawnie nie łączyłbym tych faktów.
Zastonowiłby się czy sterowniki ASPI masz wgrane poprawnie.

Shake 07.06.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
hej!
Mam tą samą nagrywarkę i również ją flashowałem do biosu 1.05. Clony XXL działa poprawnie choć sporadycznie z niego korzystam - prawie wogóle.
Jeśli bios wgrano poprawnie nie łączyłbym tych faktów.
Zastonowiłby się czy sterowniki ASPI masz wgrane poprawnie.

Probowałem wielokrotnie odinstalowywać/instalować ponownie Clona - ale efekt zawsze ten sam. ASPI zainstalowałem ponownie - nero infotool pokazuje, że są zainstalowane poprawnie :) Hmm, dziwna sprawa. Do szczęścia wielkiego mi ten clony nie jest potrzebny, ale zastanawiam się czy to jedyny efekt uboczny flashowania nagrywarki:)

Maciej 07.06.2004 15:27

Jeśli posiadasz płytę gł. na nForce2 jeśli tak ,to możliwe że zainstalowałeś stery v.3.13 z opcją SW IDE. Odinstaluj v.3.13 i zainstaluj znów ale już bez SW IDE. Lub zainstaluj starszą wersję. Albo wogóle odinstaluj sterownik ASPI ...w pakiecie ForceAspi uruchamiasz KILLASPI.BAT

Shake 07.06.2004 17:44

Cytat:

Napisany przez Maciej
Jeśli posiadasz płytę gł. na nForce2 jeśli tak ,to możliwe że zainstalowałeś stery v.3.13 z opcją SW IDE. Odinstaluj v.3.13 i zainstaluj znów ale już bez SW IDE. Lub zainstaluj starszą wersję. Albo wogóle odinstaluj sterownik ASPI ...w pakiecie ForceAspi uruchamiasz KILLASPI.BAT

Ano posiadam Epoxa 8rda+ z sterownikami 4.24. Hm, do tej pory nie miałem z nimi problemu, na nich też działał Clony dopóki nie zflashowałem biosu nagrywarki :) Sprawdze to :) A tak wygląda obecnie próba jego odpalenia:
ClonyXXL

Maciej 07.06.2004 19:25

czy 3.13 czy 4.24 to jest bez różnicy ...obydwa mają IDE SW.

Shake 08.06.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez Maciej
czy 3.13 czy 4.24 to jest bez różnicy ...obydwa mają IDE SW.

Rozwiązałem problem :) To nie kwestia IDE SW a zainstalowanych ASPI - usunąłem - działa bez problemu. Instaluje - krzaki przy wyborze napędu. Nie przecze, że wynika to z kombinacji IDE SW + ASPI ale już wole mieć działające clony i sterowniki IDE SW niż ich nie mieć (nie mam z nimi innych problemów)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:04.