Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problemy z kilentami P2P (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problemy-kilentami-p2p-35743/)

Banana Coctail 08.06.2004 15:18

Problemy z kilentami P2P

Mam bardzo ciekawy problem. Korzystam z 4 klientów P2P.
Kolejno eMule, eDonkey 0.53, Overnet 0.52, DC++.
Problem polega w tym że, przymuł daje mi LowID, osioł wywala się po 6 godzinach pracy i mojej bierności wobec kompa ale daje mi HighID, overek działa jak złoto, a od czasu gdy mam IP 83... jestem pasiv.
Nie blokuje żadnego portu, firewall Sygate. Co z tym zrobić???

Wawelski 08.06.2004 15:51

A wyłącz firewalla i sprawdź, czy nie pomoże.
Tego FW akurat nie znam, ale większość z testowanych przeze mnie gryzło się z mułem (w sumie to wykładały się na dużej ilości połączeń i drastycznie skakało obciążenie proca i często zwiecha łącza i/lub kompa).
Jak wyłączenie FW pomoże, to upewnij się, czy oby nie blokujesz jednak portów. Jak faktycznie porty masz otwarte, to wywal tego FW i zainstaluj kerio albo outposta.

A zbędne porty należy blokować.

Jaki masz OS?

Meth 08.06.2004 16:00

jesli to raczej outpost , bo kerio z pewnoscia moze dawac lo id(tak mi robilo)
a co do zap tez narzekania na lo id slyszalem, acz nie wiem czy sa prawdziwe

frog 08.06.2004 18:14

Jesli chodzi o NEO i IP 83.x.x.x to w DC++ bez problemu jestem activ. Znaczy po przekierowaniu portow bo mam dzielone neo

Banana Coctail 08.06.2004 18:28

System to Win 98 SE. Po wyłączeniu ogniomurka nadal dostaje low id przy pracy z mułkiem. Outpost mi kompa zawieszał, więc wybrałem sygate. Poza tym nowy kerio mi nie pasuje. Może ZoneAlarm w wersji PRO mi pomoże. Jak ktoś używa tego FW niech się wypowie.

Wawelski 08.06.2004 21:56

ZA to generalnie kiszka.
Co do win98 - nie najlepiej sobie radzi z dużą ilością połączeń.
stormit (twórca modów eMule) radzi:
Note: For Winme or Win98.
Registry patches do not work if your system can not handle the load.
Max Connections: 100 is standard microsoft OS max. Yours should be less.
Hard limit should be no higher than: 300
Max new connections for 5sec. should be: 5
If any of these settings are exceeded your system may crash.

Zainstaluj jakiegoś nowego moda (ja aktualnie testuję Phenixa 1.8 i wygląda rewelacyjnie) i zoptymalizuj łącze.

AleX69 08.06.2004 22:27

moze TU cos ci pomoze

sprawdz przy wlaczonym kliencie osla

Remix 08.06.2004 23:48

Cytat:

Napisany przez Wawelski
ZA to generalnie kiszka.

Witam!

ale sie usmialem... generalnie nie masz pojecia o ZA

Wawelski 09.06.2004 10:08

@remix
A jakieś argumenty? Przetostawałem na własne potrzeby (po tym jak używany wcześniej właśnie ZA wqrzył mnie wystarczająco) i ZA okazał się jednym z najgorszych. A dwa najlepsze to Outpost i Kerio (dawniej Tiny).
Przeciw Zone Alarm (free):
1. Duże obciążenie proca.
2. Przy dużej ilości połączeń (częste przy p2p) zwiesza łącze i/lub komputer.
3. Mała elastyczność konfiguracji (tej wady w pewnym stopniu jest pozbawiona wersja Pro, ale i tak dwie poprzednie dyskwalifikują)
4. Odpustowe kolorki (i to jest chyba główna przyczyna jego popularności)

Przestań się śmiać i sprawdź dobrego firewalla - wywalisz ZA do kosza.

Też się uśmiałem - znasz pewnie jednego, jedynie słusznego firewalla i uważasz, że jest najlepszy "bo tak".

porównianie FW
Tu co o tym wiadomo googlom.

Remix 09.06.2004 13:24

Witam!

Cytat:

Przestań się śmiać i sprawdź dobrego firewalla - wywalisz ZA do kosza.

Też się uśmiałem - znasz pewnie jednego, jedynie słusznego firewalla i uważasz, że jest najlepszy "bo tak".
Testowalem u siebie zarowno Kerio, jak i Sygate, NPF, BlackICE i kilka innych, wiec nie opowiadaj mi tu glonych kawalkow...
Co rozumiesz przez "sprawdz dobrego firewalla"? bo ja juz sprawdzalem i najbardziej odpowiada mi ZAP

Posiadam ZoneAram Pro, a teraz to nawet ZoneAlarm Security Suite... i nie mysle nawet o ZoneAlarm Free, a Ty napisales "ZA to generalnie kiszka" wiec nie moglem pozostac na ta bzdure obojetny.
A moje argumenty? Po co? ilosc zadowolonych uzytkownikow jest wystarczajacym argumentem, ponadto z mojej strony moge dodac (rowniez ze strony moich przyjaciol, ktorzy uzywaja ZAP), ze w ogole nie obciaza systemu, nie mialem z nim zadnych problemow - nigdy, a uzywam od wersji 3.4 czy 3.7 nie pamietam juz.
A co ja sie bede produkowal...
Osobiscie nie mowie, ze ten czy tamten jest najlepszy bo to jest bez sensu, ale nie generalizuje pewbych stwierdzen, bo to tez jest bez sensu i swiadczy o plytkim umysle.
A jesli u Ciebie cos nie chodzi dobrze, to nie mow, ze to jest zle bo moze ty Ty masz zle skonfigurowany system...

PS. a to porownianie to mozna sobie darowac bo:
a) jest na stronie Kerio i trudno, ze Kerio pokazywalo wady swojego produktu
b) przedstawia wersje darmowe (np wspomniany wyzej ZA, ktory w tej wersji nie jest dobrym produktem)
c) przedstawia tyklko wybrane funkcje, ktore akurat posiada Kerio

Wawelski 09.06.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez remix
A moje argumenty? Po co? ilosc zadowolonych uzytkownikow jest wystarczajacym argumentem

Czy jesz to, co miliardy much :mruga:
Nie, no jak nie zamierzasz używać argumentów i nie masz porównania z innymi firewallami to nie ma o czym dyskutować. Pozostań przy swoim super, hiper, naj.

Z mojej strony EOT.

Remix 09.06.2004 13:34

Witam!

spojrz wyzej i przeczytaj jeszcze raz mojego posta bo akurat go edytowalem, jak go czytales... wiec nie mam juz o czym z Toba rozmawiac, bo uwazam Cie za...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:17.