![]() |
Pozeranie zasobow przez nagrywarke
Mam taka sobie nagrywarke ASUS 1610A, lubie ja. Niestety po ostatniej rozbudowie kompa i zwiazanej z tym reinstalacji systemu zaczela zachowywac sie dziwnie. Dziwnosc owa polega na tym, ze jakiekolwiek nagrywanie plyty pozera prawie cale zasoby procesora, tak wiec nic absolutnie nie da sie w tym czasie robic (te dwa czy trzy procent, ktore zostaja wystarczaja na jaezczenie kursorem ktore i tak jest spowolnione). Na domiar zlego rowniez odtwarzanie dziala zastanawiajaco. Odpalenie filmu bezposrednio z CDka nie jest w praktyce mozliwe bo dostaje okropne przerwania-skoki. Nie wiem byc moze to uszkodzony bufor (cholera wie co sie moglo zdarzyc przy przekrecaniu napedu) moze jakies konflikty. Tak czy inaczej, jesli jakis z forumowiczow ma pomysl coz to moze byc za problem, niech podzieli sie ze mna swa wiedza.
Na koniec moja konfiguracja: AMD Barton 2500; Plyta Epox 8RDA3I; Pamieci Kingstone 2x256mb; Grafika: Radeon 9500 ATI; Muza: SB Live!; HD: Caviar 80gb; System: MSW 2000 SP4 Aha i do tej nagrywarki nie ma nigdzie (nie znalazlem choc szukalem) nowego firmwaru. Sterownik stadard windows. |
włąćz DMA i potem ForceASPI. powinno pomóc
|
Włącz DMA we własciwościach napędu 8)
...::Update::... Igloo był pierwszy ;) |
A ja mam podobny problem tylko że z drukarką (Lexmark Z32) tez pożera całe zesoby systemu i nie wiem o co chodzi, podłączona jest przez standardowy kabel
A mój sprzet to: Athlon 2400+, MSI (nForce2), 2x256MB DDR, Ge Force FX 5200 (256MB) |
Ha, rzeczywiscie jeden z kanalow IDE mial wylaczone DMA! Po wlaczeniu dziala jak nalezy, wielkie dzieki! Swiat jest piekny!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |