Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Nasze ulubione westerny... (https://forum.cdrinfo.pl/f26/nasze-ulubione-westerny-35779/)

Zetoxa 08.08.2011 11:45

http://www.youtube.com/watch?annotat...7Ks&feature=iv

Jabba the Hutt 28.11.2010 01:31

Cytat:

Napisany przez westerny (Post 1130582)
No tylko, że "Jonah Hex" to nie jest Western tylko Steampunk (podobnie jak "Wild, wild West") a to różnica.
Pozdrawiam:)

Kurcze - są kowboje, dragoni kawalerii US Army, Południowcy (źli, jak to w filmie nakręconym przez zwolenników Unii), dziwki o złotym sercu, jeden ironclad (czyli pancernik), rewolwery i działka gatling - no to jest to western. Tylko,że "zwariowany".

westerny 27.11.2010 20:04

No tylko, że "Jonah Hex" to nie jest Western tylko Steampunk (podobnie jak "Wild, wild West") a to różnica.
Pozdrawiam:)

Jabba the Hutt 27.11.2010 12:48

Taki trochę zwariowany western jako ostatnio widziałem : Jonah Hex z 2010. Na podstawie komiksu. Zabawny ;)

ed hunter 27.11.2010 06:16

Na jabłku nie wolno działać, bo się jabłko od tego zużywa i traci design. :taktak:

M@X 27.11.2010 03:22

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1130399)
ctrl+c/ctrl+v działa i tak poprawnie. :P

A Jablko + C / Jablko + V...? Zadziala...? ;-P

westerny 26.11.2010 22:49

Przepraszam - PECKINPAHA
dziś pojawiła się nowa notka na moim blogu, zapraszam :P

joujoujou 26.11.2010 22:40

Cytat:

Napisany przez westerny (Post 1130346)
No dobra Packinpaha a nie Packinpatha - jestem dyslektykiem, więc nie bądz Pan taki uszczypliwy...

[...]

Będę.

Dalej źle.

Dysleksja nie jest wytłumaczeniem - ctrl+c/ctrl+v działa i tak poprawnie. :P

Ponadto każda przeglądarka internetowa potrafi sprawdzać pisownię. :czytaj:

Jarson 26.11.2010 17:15

To prawda. Klasyczne westerny są podstawą do zrozumienia pewnych elementów w wielu późniejszych dobrych obrazach. Są też oczywiście westerny późniejsze, które są tylko marną kopią swoich pierwowzorów i w ogóle nie warto ich oglądać.

Wcale nie jestem tak bardzo zaangażowany, jak sugerujesz. Popijam sobie wyjątkowo smaczny sok i zastanawiam się, czy zwróciłeś uwagę, że wielu aktywnych użytkowników z większym dorobkiem ma w swoich podpisach odnośniki do własnych stron czy blogów i nikt na to krzywym okiem nie patrzy, w przeciwieństwie do przypadków, gdy ktoś przychodzi na forum tylko i wyłącznie po to, żeby się zareklamować...

westerny 26.11.2010 17:02

No dobra Packinpaha a nie Packinpatha - jestem dyslektykiem, więc nie bądz Pan taki uszczypliwy...

Wracając do tematu dyskusji przerwanego przez Moderatora. Warto prześledzić najpierw obrazy Klasyków - czyli te, zrobione do lat 60-tych dwudziestego wieku. Późniejsze filmy są zazwyczaj odbiciem wątków, które zapoczątkowali starsi reżyserzy. Na przykład z takiego "Shane" George'a Stevensa czerpali chociażby Leone (Harmonijka z "Pewnego razu...") Eastwood (Pale rider, Mściciel). Ostatnio poruszałem to na moim blogu przy notce na temat "Pewnego razu na Dzikim Zachodzie" oraz "Shane - jeździec z nikąd".

joujoujou 26.11.2010 15:53

Bardzo fachowymi - szczególnie jeśli chodzi o nazwisko jednego reżysera.

Powinieneś się cieszyć, że te linki usunięto, bo to była raczej antyreklama.

westerny 26.11.2010 15:51

Pozdrawiam Pana Moderatora, który z wielkim zaangarzowaniem dba o to, by nikt przypadkiem nie reklamował swoich stron :)
I pytanie: czy za to, iż ktoś zasila Wasze forum swoimi fachowymi wypowiedziami, nie należy mu się odrobina reklamy?? heh...

westerny 26.11.2010 12:26

Ja też jestem zwolennikiem rozdzielania klasycznych, amerykańskich Westernów od Spaghetti Westernów, ale też Antywesternów Packinpatha, Eastwooda czy późniejszych.

sobrus 26.11.2010 11:46

Powinniście rozgraniczyć między amerykańskimi westernami, gdzie dzielni szeryfowie w typowo holyłudzkim stylu ganiali opryszków a włoskimi spagetti westernami - dużo brutalniejszymi i mrocznymi.
Clint Eastwood grał w tych drugich, John Wayne w tych pierwszych.

A w gumisiach był Flint Szrabłud (w polskim tłumaczeniu) - jasne nawiązanie do Eastwooda.

westerny 26.11.2010 11:43

Pięknym filmem są też "Poszukiwacze" Johna Forda, ostatnia notka na moim blogu westerny,blog,pl dotyczy tego właśnie arcydzieła. Jest to połączenie dynamicznej akcji klasycznego Westernu z malowniczymi krajobrazami Monument Valley. Warto obejrzeć dla samego rozmachu, z jakim film został zrobiony.
Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:46.