Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy to wirus? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-wirus-35812/)

keza 10.06.2004 10:42

Czy to wirus?

Witam,
Mam tu następujący problem z kompem (właściwie to znajoma w pracy).
Komp: procek PIV, płyta Asus P4 .?. X, grafika GF4, 256RAM, system Win2000.
Problem: nie było zainstalowanego żadnego programu antywirusowego i było ok do czasu gdy pojawił Sasser. Udało sie go usunąć. Potem dalej chodził bez żadnego antywira aż w końcu postanowiłem że trzeba coś zainstalować. I tu zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu NAV2002 komp restartuje się nagle bez powodu. Podczas skanowania przez sieć ze strony www.trendmicro.com explorer się wiesza po pewnym czasie (nie ma żadnych wirów).
Odinstalowanie nav2002 też nie pomogło. Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
Co może być przyczyną ... czy wirus czy płyta główna czy coś innego???
Czasami pojawia się komunikat że tworzony jest dziennik błędów np od Paint Shop Pro, który właśnie był uruchomiony i program zostaje zamknięty.
Pozdrawiam

CIAPEK 10.06.2004 10:44

trzeba było zainstalować łate Microsoftu. Teraz jeśli może wir jeszcze siedzi w systemie ściagnij narzędzie Symanteca 'FixSasser"
NAV nie działa? Wejdź w AVG.

Pierwszy 10.06.2004 11:04

Cytat:

Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
W podglądzie zdarzeń pisze coś więcej??

memorando 10.06.2004 11:07

Cytat:

Napisany przez keza
Witam,
Mam tu następujący problem z kompem (właściwie to znajoma w pracy).
Komp: procek PIV, płyta Asus P4 .?. X, grafika GF4, 256RAM, system Win2000.
Problem: nie było zainstalowanego żadnego programu antywirusowego i było ok do czasu gdy pojawił Sasser. Udało sie go usunąć. Potem dalej chodził bez żadnego antywira aż w końcu postanowiłem że trzeba coś zainstalować. I tu zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu NAV2002 komp restartuje się nagle bez powodu. Podczas skanowania przez sieć ze strony www.trendmicro.com explorer się wiesza po pewnym czasie (nie ma żadnych wirów).
Odinstalowanie nav2002 też nie pomogło. Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
Co może być przyczyną ... czy wirus czy płyta główna czy coś innego???
Czasami pojawia się komunikat że tworzony jest dziennik błędów np od Paint Shop Pro, który właśnie był uruchomiony i program zostaje zamknięty.
Pozdrawiam

stingera zassaj pomoże ci wykrywa większość wirów nowyc a malo waży link? proszę bardzo:

http://www.dyzman.neostrada.pl/sasser/stinger.exe

http://antywirusy.pl/pub/stinger.exe

ftp://ftp.conection.com.br/utilitarios/stinger.exe

http://www.cultura.ufpa.br/dicas/arq...er/stinger.exe

keza 10.06.2004 14:09

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
trzeba było zainstalować łate Microsoftu. Teraz jeśli może wir jeszcze siedzi w systemie ściagnij narzędzie Symanteca 'FixSasser"
NAV nie działa? Wejdź w AVG.

Zapomniałem dodać że łata oczywiście była zainstalowana. Ale sprawdze to w poniedziałek raz jeszcze.

Gdzie jest podgląd zdarzeń?

memorando 10.06.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez keza
Zapomniałem dodać że łata oczywiście była zainstalowana. Ale sprawdze to w poniedziałek raz jeszcze.

Gdzie jest podgląd zdarzeń?

niebądź uparty użyj mc affe stinger on zostal opracowany do znajdowania wielu wirów nowych najczęsciej infekujących. Pozatym podglad zdarzeń:
panel sterowania/ opcje wydajności /narzędzia admina /podgląd zdarzeń/

epol 10.06.2004 14:51

Możesz użyć mks-vira przez sieć. Ja go używam.
http://mks.com.pl/

keza 10.06.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez memorando
niebądź uparty użyj mc affe stinger on zostal opracowany do znajdowania wielu wirów nowych najczęsciej infekujących. Pozatym podglad zdarzeń:
panel sterowania/ opcje wydajności /narzędzia admina /podgląd zdarzeń/

Dzięki za rady. Zrobie jak radzisz memorando ale dopiero w poniedziałek. Oczywiście o wynikach poinformuje.
Pozdrawiam

Majonez 10.06.2004 20:19

zerknij tez na to
prawym na moj komputer -> zaawansowane -> start i odzyskiwanie -> ustawienia -> błąd systemu -> odznacz automatyczny restart

(moze troche inaczej byc napisane bo mam ang winde)

keza 17.06.2004 08:13

Witam,
dopiero teraz mam chwilke czasu poinformowac o rezultatach. Stinger nic nie znalazł. Za to wykrył u mnie w domu W32 coś tam ... nie pamiętam który. Byłem bardzo zdziwiony bo używam NAV2002. Ale nic to.

Zatem wracając do tego P4 2.4GHz na płycie P4PE-X. Dalej się wieszał, resetował więc format c: i WinXP. Przy instalacji z płyty 3 razy wystąpiły problemy. Dwa razy instalacja stanęła (zmieniały się tylko obrazki reklamujące XP :mruga: a dysk nie pracował przez 10min) i raz na 5 minut przed końcem restet kompa poprzedzony pojawieniem się na ułamek sekundy blue screena znanego z XP.
Po tym zajrzałem do środka i poruszałem kabelkami, przełożyłem RAM do innego gniazda (256MB) i kolejna instalacja się powiodła.
Zobaczymy co będzie dalej.

memorando 17.06.2004 08:45

Cytat:

Napisany przez keza
Witam,
dopiero teraz mam chwilke czasu poinformowac o rezultatach. Stinger nic nie znalazł. Za to wykrył u mnie w domu W32 coś tam ... nie pamiętam który. Byłem bardzo zdziwiony bo używam NAV2002. Ale nic to.

Zatem wracając do tego P4 2.4GHz na płycie P4PE-X. Dalej się wieszał, resetował więc format c: i WinXP. Przy instalacji z płyty 3 razy wystąpiły problemy. Dwa razy instalacja stanęła (zmieniały się tylko obrazki reklamujące XP :mruga: a dysk nie pracował przez 10min) i raz na 5 minut przed końcem restet kompa poprzedzony pojawieniem się na ułamek sekundy blue screena znanego z XP.
Po tym zajrzałem do środka i poruszałem kabelkami, przełożyłem RAM do innego gniazda (256MB) i kolejna instalacja się powiodła.
Zobaczymy co będzie dalej.

Jak źle jest osadzony molex to tak się dzieje znane mi to bo mialem to raz i też się dziwilem ale zacząłem test od molexa bo często wyciągam dyski:DF

keza 17.06.2004 13:11

Witam ponownie,
wczorajsza instalacji XP niewiele zmieniła. Dziś rano komputer ponownie już 4 razy się sformatował :help: Raz zauważyłem na ułamek sekundy blue screen ale nie przeczytałem co tam było. Temperatura procka w Biosie to ok 50C, nie widzę tam opcji ustawainia temp. krytycznej po której następować ma reset.
Pomóżcie mi bo ja nie mam pojęcia co to może być.
PS. MOLEX? Można po polsku :) ???

memorando 17.06.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez keza
Witam ponownie,
wczorajsza instalacji XP niewiele zmieniła. Dziś rano komputer ponownie już 4 razy się sformatował :help: Raz zauważyłem na ułamek sekundy blue screen ale nie przeczytałem co tam było. Temperatura procka w Biosie to ok 50C, nie widzę tam opcji ustawainia temp. krytycznej po której następować ma reset.

4 pinowa wtyczka zasilająca napedy optyczne dyski twarde :) to molex jak masz piny powyginane i któryś niestyka to masz problem jak ja mialem zisy i to ttoalne byly

teret 04.07.2004 11:02

!!!

Cytat:

Napisany przez keza
Witam ponownie,

Mam ten sam problem!!! Widzę blue screen, ale czasami, bo zdarza mi się
resetować bez ekranu 'śmierci' . Instalowałem XP od nowa, ale to nic nie daje.
Gdy skanuję PC, po 3 minutach następuje reset. FixSasser nic nie wykrywa.
NIC nie mogę zrobić, a nawet grać! Jeśli to wirus, zabiłbym autora!!! :bicz:
Proszę o pomoc. Z góry THX. :/

gallus 04.07.2004 11:14

właściwości mojego komputera > zaawansowane > ustawienia > odznacz opcje Automatycznie uruchom ponownie a zobaczysz blue screena ;)
Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:25.