![]() |
Dołączając się do tematu...
LOTRIII zrobiłem tak: - w Shrinku wyciąłem niepotrzebne napisy, ścieżki dźwiękowe, przyciąłem napisy końcowe etc... - opcja No Compression, - taki materiał poddałem obróbce w DVD2DVD-R 1.8.1 i CCE przy ustawieniach bitrate MIN=1 :) MAX=7000 i AVG bez zmian Taki materiał po 4 przebiegach wyszedł naprawdę dobrze. W powiększeniach w Photoshopie 200-400% różnice były minimalne... sam w to nie wierzyłem. 0 makrobloków na 32 calach. Porównywane dynamiczne sceny. Moja siostra wskazała screeny z CCE jako oryginał :) Ale i tak takie filmy lepiej jest zrobić na 2 DVD-R, w tzw. międzyczasie zawsze można otworzyć piwko, kanapeczkę, iść do łazienki itd... Pozdrawiam, |
Cytat:
Ja, np. staram się zawsze coś uszczknąć z napisów końcowych, ale staram się to robić tak aby na pierwszy rzut oka film wygladal tak jakby części napisów tam wogóle nie było. Zostawiam powiedzmy tylko początek napisów do takiego momentu zeby uciecie wspolgralo z muzyka a do konca filmu dolepiam koncowke (logo wytworni czy inne obrazkowe zakonczenie). Oczywiscie zeby to wszystko ladnie wygladalo to trzeba troche czasu temu poswiecic, czasami warto, czasami nie warto - to też podlega każdorazowo osobnej ocenie... Natomiast w tym konkretnym przypadku (LOTR) naprawdę nie wiem czy dziesięć minut napisów z nazwiskami członków fanklubu wnosi coś do filmu czy nie wnosi, oprocz wnoszenia pojemności rzędu 1GB, którą trzeba jakoś przekodować, lub sobie z nią właśnie poradzić w inny sposób... Pozdrawiam! |
Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).
No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd.... Jabba |
Proponowałbym DVDShrinka.
|
I tak sobie można ciachnąć te napisy np. w DVD2DVD, albo DVD x Copy ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wbrew pozorom bywa tak,że np. pierwsza płyta wersji extended daje sie przegrać bez kompresji a drugą trzeba kompresować (CCE).
Jabba |
Panowie,
ale jak jest Władca pierścieni w orginale na 2 płytach (chodzi o tą wersję reżyserską o 30 min. dłuższą), to raczej nie powinno być problemów prawda ? |
Cytat:
|
Cytat:
--PISZE BEZ POLSKICH ZNAKOW WIEC PROSZE ZADNYCH UWAG :)-- Najpierw musisz zaopatrzyc sie w kilka programow (najlepiej dzial DOWNLOAD :)): -DVD Decrypter, -Clone DVD 2 (najlepiej jak najnowszy) -Nero Pierwszym krokiem jest zrzucenie calej zawartosci plyty na HDD, czyli uzywasz DVD Decrypter (opcja File), po paru minutach masz film na HDD. Teraz musisz go zmiescic na plytke 4,7GB czyli usunac niepotrzebne sciezki audio i takie tam (bo Lord III, zajmuje okolo 8GB), wiec uzywasz Clone DVD. Obsluga programu jest prosta, po prostu w kolejnych oknach wybierasz tylko to co chcesz sobie zostawic (dla uzyskania jak najlepszej jakosci proponuje tak jak ja robie zostawienie tylko jednej sciezki audio - polskiej no i polskich napisow; chociaz tekst i tak nie bedzie potrzebny majac polska wersje), pozniej klikasz przycisk "Dalej" wybierasz jak ma zapisac film na HDD (w wybranym folderze, jako obraz płyty, lub bezposrednio na plytke). Proponuje pierwsza opcje + stworzenie folderu VIDEO_TS (clone robi go samodzielnie tylko musisz zaznaczyc odpowiednia opcje), po paru minutach masz film na HDD w odpowiednim folderze i gwarantuje ze miesci sie na 1CD (DVD 4,7 GB) Pozniej nagrywasz juz w Nero (Zakladka DVD->DVD Video) a pliki umieszczasz w folderze VIDEO_TS. No i masz gotowy backup filmu. |
Mecze sie od wczoraj z podzialem na 2DVD w programie DVDXCopy v4.0.3.8. Jak zwykle odpalam go w Advaced Mode, odznaczm kompresowanie i jazda. Podzial filmu wypada na 29 rozdziale. Program robi pierwsza plyte, nagrywa i zaraz potem tworzy druga na ktorej tak wlasciwie nic nie ma. I wola o czysty nosnik. Panowie co jest grane?
mjq |
nie prosciej zrobic w nero recode?
|
Cytat:
Jak mozna zrobić kopie filmu tym programem mozesz zobaczyć tu Oraz zobaczyć, że uzycie tego programu jest również rekomendowane przez doom9 jako programu dającego wysokiej jakości efekty kodowania. Ja nie twierdzę że TMPGEnc jest lepszy od CCE, ale nie twierdzę też, że CCE jest lepsze od TMPGEnc. Oba mają swoje wady i zalety ale są wysokiej jakosci koderami MPEG2. |
TMPGEnc 3 XPress - jakoś tego programu nikt nie stosuje do backupu DVD (CCE RULEZ..)... A moze się mylę ?
Jabba |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:21. |