![]() |
Cytat:
Tylko przy pracy dwóch dysków w jednym czasie ,wyższa prędkość dostosuje się zawsze do niższej. |
Czy DVD Asusa nie ma przypadkiem interfejsu 100?
Jesli podlaczysz dysk 33 i 66/100/133 na jednej tasmie 80 zylowej to czy transfer nie zostanie obciety do 33 dla obu dyskow? |
Do dysków które pracują w trybie UDMA/66 i wyższe dajemy taśme 80 żyłową.
Prawidłowo podłączamy ...niebieską wtyką do kontrolera, czarna do Master , szarą do Slave. Nowe dyski ...mają zaimplementowaną sprzętową zdolność do rozpoznawania typu przewodu. Jeśli dysk wykryje taśmę 40 żyłową ...transfer zostanie obcięty do trybu UDMA-33. A przewód 80-żyłowy ma istotny wpływ na jakość sygnałów przy takich wysokich transferach. Poprawia między innymi stromość zboczy impulsów, redukuje odbicia i zmniejsza przesłuchy międzyliniowe. |
To ze taśma 80 jest lepsza od 40 widać dopiero jak jest długa. Pewnie niewiele osób wie ze w taśmie 80 jest tyle samo żył transmisyjnych co w 40. Dziwne nie? ;) Gdyby tak nie było to w 80 wtyczki byłyby 2x wieksze :D Poprostu w taśmach 80 co druga żyła to masa która troche ekranuje sąsiednie żyły danych.
|
Cytat:
Stare czasy.... |
Cytat:
|
Przedchwilą podłaczyłem dysk przez 80-tkę no i chyba troche lepiej działa (ogłonie to dużo większej różnicy to nie ma).
Z ciekawości podłączyłem też mój stary dysk Fujitsu 3,2GB z którym miałem kłopoty (nie bardzo chciał współpracować na jednej tasiemce, a na tasiemce z nagrywarką transfer był bardzo wolny) no i działa na wspólnym kablu a na dodatek nareszcie jest transfer taki jaki powinien być. I jeszcze jedno. Czy dobrze mówie że kabel 80 żyłowy nie da większego transferu dla CD ROMów, nagrywarek, DVD ?? |
Tak.Bedzie szybciej dzialac.Ale czy to zauwazysz to juz inna kwestia.
Roznia sie transferem.Te 40 to bodajze max 66 mozna wyciagnac, a te 80 100/133. |
Pytanie o HDD i taśmy do HDD
Mam takie pytanie.
Otóż mam dysk Seagate Barracuda ST380023A 80GB ATA-V. Miałem go podłączonego przez tasiemke 40-żyłową. Czy jak zmienię na 80 (bo znalazłem taką) to dysk będzie działać szybciej? Właściwie to czym się różni taśma 40 od 80 żyłowej? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:09. |