Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lg Gsa-4082b (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gsa-4082b-36035/)

cobras 15.06.2004 21:54

Lg Gsa-4082b

Kupilem taką nagrywarkę. Nie chce mi niektórych płyt (Intenso DVD-R) zapisywac z maksymalną prędkością tj x4 tylko x2. Podobno upgrade firmwaru moze w tym pomoc. mam wersje A201, sciągnąłem ze strony LG nowy firmware A206 ale nie m ado niego instrukcji polskiej i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Czy ktoś to robił i mogłby powiedzieć jak sobie z tym poradzić?

seksoteka 15.06.2004 23:51

Cytat:

Napisany przez cobras
Kupilem taką nagrywarkę. Nie chce mi niektórych płyt (Intenso DVD-R) zapisywac z maksymalną prędkością tj x4 tylko x2. Podobno upgrade firmwaru moze w tym pomoc. mam wersje A201, sciągnąłem ze strony LG nowy firmware A206 ale nie m ado niego instrukcji polskiej i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Czy ktoś to robił i mogłby powiedzieć jak sobie z tym poradzić?

Update firmware jest prościutkie. Klikasz na plik *.exe pod windowsem, pojawia się okienko, w którym masz przycisk Upgrade. Wyżej masz obrazki oznaczające Twój bios i strzałka, chyba w prawo, z najnowszym biosem, czyli takim, jaki będzie wgrany. Czekasz ok. 1 minuty, dioda zaczyna migać z różnymi prędkościami, następnia pojawia się okno z zaleceniem zrestartowania komputera, co też należy zrobić. Po tym zabiegu masz najnowszy bios i nie powinno być problemu z tymi płytkami, chociaż generalnie dvd-r takie jak intenso czy esperanza sex edition ;-) są problematyczne i czasami może się nie udać wypalić poprawnie płytki. Za to +r idą bez żadnych problemów, co tez polecam wypalać na tejże nagrywarce. Poza tym do -r/w nie jestem przekonany ;-) aha, i na nowszych biosach nie wypalisz już płytek -rw x2, z plusami nie wiem jak jest, bo nie sprawdzałem i palę tylko na x4. Ogólnie nagrywarka jest super.

papa
luk

cobras 16.06.2004 13:00

dzięki wlasnie wgralem nowy firmware. Jest wszystko OK. Zniknęły problemy z rozpoznaniem prędkości zapisu. :)

latet 24.06.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez seksoteka
Poza tym do -r/w nie jestem przekonany ;-)

A możesz to szerzej opisać / uzasadnić?

Ja jestem bardzo początkujący w tej dziedzinie i do tej pory testowałem ten problem głównie przy pomocy darowanych płytek +R i -R. Testowałem głownie możliwość odczytu tych płytek w kilklunastu komputerowych napędach DVD-ROM. Przyznam, że z minusami prawie nie było problemów, za to z plusami owszem.

Pozdrawiam,

latet

seksoteka 24.06.2004 22:03

Cytat:

Napisany przez latet
A możesz to szerzej opisać / uzasadnić?

Ja jestem bardzo początkujący w tej dziedzinie i do tej pory testowałem ten problem głównie przy pomocy darowanych płytek +R i -R. Testowałem głownie możliwość odczytu tych płytek w kilklunastu komputerowych napędach DVD-ROM. Przyznam, że z minusami prawie nie było problemów, za to z plusami owszem.

Pozdrawiam,

latet

Problem wynika z tego, iż w przypadku nagrywania na -r, esperanza czy intenso, nagrywarka próbuje zapisać kilka do kilkunastu razy zanim zacznie się właściwy zapis. nie ma różnicy jaki jest bios. na plusach takiego problemu nie ma, nawet na największym badziewiu z media markt. możliwe, że lg jest jakoś uczulony na -r, bowiem oni promują +. ale nie trafisz za nimi ;-) Co do odczytu przez napędy dvd, to problemem może być albo nagrywarka albo kiepskie nośniki. nie powinny mieć żadnych problemów z prawidłowo nagranymi płytami, niezależnie czy - czy +.

papa
luk

cobras 25.06.2004 17:56

Cytat:

Napisany przez seksoteka
Problem wynika z tego, iż w przypadku nagrywania na -r, esperanza czy intenso, nagrywarka próbuje zapisać kilka do kilkunastu razy zanim zacznie się właściwy zapis. nie ma różnicy jaki jest bios. na plusach takiego problemu nie ma, nawet na największym badziewiu z media markt. możliwe, że lg jest jakoś uczulony na -r, bowiem oni promują +. ale nie trafisz za nimi ;-) Co do odczytu przez napędy dvd, to problemem może być albo nagrywarka albo kiepskie nośniki. nie powinny mieć żadnych problemów z prawidłowo nagranymi płytami, niezależnie czy - czy +.

papa
luk

Czy jesteś pewien że LG promuje "+" . Mi wydawalo sie ze minusy. A to dlatego ze mam oprócz nagrywarki stary (z przed dwóch lat) naped DVD LG i on czyta mi tylko minusy i tak jest w specyfikacji. na poczatku myslałem że to "+" źle się wypalają.

seksoteka 25.06.2004 18:50

Cytat:

Napisany przez cobras
Czy jesteś pewien że LG promuje "+" . Mi wydawalo sie ze minusy. A to dlatego ze mam oprócz nagrywarki stary (z przed dwóch lat) naped DVD LG i on czyta mi tylko minusy i tak jest w specyfikacji. na poczatku myslałem że to "+" źle się wypalają.

niby hitachi (hl-dt-st > hitachi lg data storage) jest w dvd forum, więc jest to -, chociaż po obsłudze płyt - nie jestem tak do końca pewien. mi nagrywa + bez żadnych problemów i tego się trzymam. - unikam jak ognia.

latet 26.06.2004 11:21

Postanowiłem zerwać z teorią i przejść do praktyki - podłączyłem właśnie swoją nowo nabytą nagrywarkę LG Gsa-4082B.

No i pierwszy trudny problem - Nero w ogóle jej nie widzi :-(

Jak ją podłączyłem, to miałem Nero 5.10.x.x, więc czym prędzej usunąłem go i zainstalowałem Nero 6.3.0.2 (instalka zajmuje 23 MB). Niestety nie pomogło.

Czy to jest odpowiednia wersja Nero?

Co robić? :smutny:

Latet

latet 26.06.2004 21:34

Po dniu testów postanowiłem wymienić BIOS w mojej LG-4082B z A201 na A206.

Jedyne zmiany, jakie zaobserwowałem po tej operacji, to zmiana dostępnych prędkości nagrywania dla niektórch nosników, którymi dysponuję.

Mianowicie:

DVD-R Platinum 8x (RitekG05):
BIOS A201: wybór prędkości: 4x.
BIOS A206: wybór prędkości: 4x, 8x.

DVD+R Platinum 8x (RicohJPNR02):
BIOS A201: wybór prędkości: 2.4x, 4x, 8x.

DVD+R Verbatim 8x (MCC 003):
BIOS A201: wybór prędkości: 2.4x, 4x, 8x.

Jak widać - coś zyskałem, coś straciłem.

Pytanie - dlaczego producent, w nowszych BIOS-ach, wyłącza możliwość nagrywania niektorych płytek z mniejszą prędkością?

Dzieki,

latet

seksoteka 27.06.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez latet
Pytanie - dlaczego producent, w nowszych BIOS-ach, wyłącza możliwość nagrywania niektorych płytek z mniejszą prędkością?

Dzieki,

latet

Wydaje mi się, że w ten sposób dopisują nowe nośniki, a usuwają stare, których faktycznie już na rynku jest coraz mniej. Oczywiście te wolniejsze też by się zmieściły we flashu, ale po co zaśmiecać pamięć ;-))))). Poza tym rzuca mną jak mam czekać 15 minut (4x) na płytkę, a co dopiero jak paliłbym 2,4x. Grr nawet nie myślę ;-)) Nie widzę także problemu, aby ponownie wgrać bios a201, ale przecież nie o to chodzi, aby wyświetlał więcej prędkości na danym nośniku, tylko o jakość nagranych płyt.

papa
luk

skorpion2k2 27.06.2004 15:34

Cytat:

Napisany przez seksoteka
Nie widzę także problemu, aby ponownie wgrać bios a201, .....
papa
luk

Jeśli to możliwe to powiedz, gdzie można dostać bios a201 i czy program flashujący pozwala na wgranie starszej wersji. Mi do tej pory nie udało się znaleźć tej wersji biosu. Pozdrawiam

seksoteka 27.06.2004 16:43

http://tdb.rpc1.org/#GSA4082B tylko że jest ze zdjętą blokadą regionu i do wgrania wyłącznie pod dos. Ale zawsze możesz powiedzieć, że Ty nic nie robiłeś ;-)

latet 27.06.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez skorpion2k2
Jeśli to możliwe to powiedz, gdzie można dostać bios a201 i czy program flashujący pozwala na wgranie starszej wersji. Mi do tej pory nie udało się znaleźć tej wersji biosu. Pozdrawiam

A jaki masz BIOS obecnie i czy mozesz dokladnie napisać, dlaczego (po co) chcesz wrocic do tak starej wersji? (ja mam A206, ale zaraz chyba wgram wersję RPC-1, ze strony podanej powyżej :-)

latet

skorpion2k2 27.06.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez latet
A jaki masz BIOS obecnie i czy mozesz dokladnie napisać, dlaczego (po co) chcesz wrocic do tak starej wersji? (ja mam A206, ale zaraz chyba wgram wersję RPC-1, ze strony podanej powyżej :-)

latet

Jeśli o mnie chodzi to mam dalej wersję A201, ale kusi mnie wgranie A206. Jednak wolałbym mieć możliwość powrotu do starej w razie reklamacji w przyszłości. Jakby nie było nagrywarka ma dwa lata gwarancji.
Do tej pory, na biosie A201 wszystko chodzi doskonale, ale nie miałem możliwości przetestowania jej na różnych nośnikach, dopiero Twoje informacje unaoczniły różnice. Dzięki (za bios też).
Z innej beczki: ciekawe, że miałeś problemy z Nero, u mnie bez problemu nagrywarka była i jest widziana przez starą wersje 5.5xx jak i 6.xxx Nero.
Pozdrawiam

latet 27.06.2004 23:20

Cytat:

Jeśli o mnie chodzi to mam dalej wersję A201, ale kusi mnie wgranie A206. Jednak wolałbym mieć możliwość powrotu do starej w razie reklamacji w przyszłości. Jakby nie było nagrywarka ma dwa lata gwarancji.

W sumie to nieco dziwne, ze producent zabiera gwarancję za wgrania BIOS-u, który sam udostępnia. No, ale lepsze to, niż gdyby nie udostepniał wcale.
Ale mysle, ze nie byloby tak zle z ta gwarancją w razie czego. Choć w sumie... jesli to mozliwe, to mozna wrzucic stary BIOS przed oddaniem do serwisu, dla swietego spokoju. Ale oryginalny, nie RPC-1 :-)

Cytat:

Z innej beczki: ciekawe, że miałeś problemy z Nero, u mnie bez problemu nagrywarka była i jest widziana przez starą wersje 5.5xx jak i 6.xxx Nero.

:podbite: Wiesz... zapomnij o tym.... to była moja początkowa nieudolność, a nie prawdziwy problem ;-)

Pozdrawiam,

latet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:30.