![]() |
Lg Gsa-4082b
Kupilem taką nagrywarkę. Nie chce mi niektórych płyt (Intenso DVD-R) zapisywac z maksymalną prędkością tj x4 tylko x2. Podobno upgrade firmwaru moze w tym pomoc. mam wersje A201, sciągnąłem ze strony LG nowy firmware A206 ale nie m ado niego instrukcji polskiej i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Czy ktoś to robił i mogłby powiedzieć jak sobie z tym poradzić?
|
Cytat:
papa luk |
dzięki wlasnie wgralem nowy firmware. Jest wszystko OK. Zniknęły problemy z rozpoznaniem prędkości zapisu. :)
|
Cytat:
Ja jestem bardzo początkujący w tej dziedzinie i do tej pory testowałem ten problem głównie przy pomocy darowanych płytek +R i -R. Testowałem głownie możliwość odczytu tych płytek w kilklunastu komputerowych napędach DVD-ROM. Przyznam, że z minusami prawie nie było problemów, za to z plusami owszem. Pozdrawiam, latet |
Cytat:
papa luk |
Cytat:
Czy jesteś pewien że LG promuje "+" . Mi wydawalo sie ze minusy. A to dlatego ze mam oprócz nagrywarki stary (z przed dwóch lat) naped DVD LG i on czyta mi tylko minusy i tak jest w specyfikacji. na poczatku myslałem że to "+" źle się wypalają. |
Cytat:
|
Postanowiłem zerwać z teorią i przejść do praktyki - podłączyłem właśnie swoją nowo nabytą nagrywarkę LG Gsa-4082B.
No i pierwszy trudny problem - Nero w ogóle jej nie widzi :-( Jak ją podłączyłem, to miałem Nero 5.10.x.x, więc czym prędzej usunąłem go i zainstalowałem Nero 6.3.0.2 (instalka zajmuje 23 MB). Niestety nie pomogło. Czy to jest odpowiednia wersja Nero? Co robić? :smutny: Latet |
Po dniu testów postanowiłem wymienić BIOS w mojej LG-4082B z A201 na A206.
Jedyne zmiany, jakie zaobserwowałem po tej operacji, to zmiana dostępnych prędkości nagrywania dla niektórch nosników, którymi dysponuję. Mianowicie: DVD-R Platinum 8x (RitekG05): BIOS A201: wybór prędkości: 4x. BIOS A206: wybór prędkości: 4x, 8x. DVD+R Platinum 8x (RicohJPNR02): BIOS A201: wybór prędkości: 2.4x, 4x, 8x. BIOS A206: wybór prędkości: 4x, 8x. DVD+R Verbatim 8x (MCC 003): BIOS A201: wybór prędkości: 2.4x, 4x, 8x. BIOS A206: wybór prędkości: 4x, 8x. Jak widać - coś zyskałem, coś straciłem. Pytanie - dlaczego producent, w nowszych BIOS-ach, wyłącza możliwość nagrywania niektorych płytek z mniejszą prędkością? Dzieki, latet |
Cytat:
papa luk |
Cytat:
|
http://tdb.rpc1.org/#GSA4082B tylko że jest ze zdjętą blokadą regionu i do wgrania wyłącznie pod dos. Ale zawsze możesz powiedzieć, że Ty nic nie robiłeś ;-)
|
Cytat:
latet |
Cytat:
Do tej pory, na biosie A201 wszystko chodzi doskonale, ale nie miałem możliwości przetestowania jej na różnych nośnikach, dopiero Twoje informacje unaoczniły różnice. Dzięki (za bios też). Z innej beczki: ciekawe, że miałeś problemy z Nero, u mnie bez problemu nagrywarka była i jest widziana przez starą wersje 5.5xx jak i 6.xxx Nero. Pozdrawiam |
Cytat:
Ale mysle, ze nie byloby tak zle z ta gwarancją w razie czego. Choć w sumie... jesli to mozliwe, to mozna wrzucic stary BIOS przed oddaniem do serwisu, dla swietego spokoju. Ale oryginalny, nie RPC-1 :-) Cytat:
Pozdrawiam, latet |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:30. |