![]() |
Nagrywarka widmo? LG GCE-8524B
Znajoma zakupiła wyżej wymieniony model, a wiecie jak to jest jak sie wpuści babe do sklepu komputerowego :-)
Pare miesięcy jej to śmigało i padło :-( Nie bardzo chce odczytywać płyty nagrane. Myśle: aktualizacja firmware'u i po sprawie. W tej chwili jest 1.0, ale LG zapomniało o tym modelu! Nic nie mogłem znaleźć! Może ktoś ma jakiś bios od tego modelu i może mi podesłać? Może zaktualizować jakimś innym,może od 8525B lub 8523B? Jak mi padnie to co? Jak zrobić kopię aktualnego biosu z jej nagrywarki w razie awarii? |
Aktualizacja BIOSu to jest ostatnia rzecz jaką powinieneś zrobić.
Opisz bardziej szczegółowo problem i konfigurację komputera. Czy nie chce tylko czytać płyt nagranych z max. prędkością? 8) |
Jeżeli palarka jest na gwarancji to najlepiej jest a oddac do serwisu. Niech oni się już przejmują :spoko:
|
Z aktualizacja firmware'u to się narazie wstrzymaj. Spróbuj sam odnaleść przyczynę takiego zachowania ... Może znajoma coś nie tak robi/nagrywa ???
|
Zdaje sie ze do tego modelu nie ma biosow wiec raczej sprawdz na innym kompie i ewentualnie serwis.
|
Wydaje mi się, że serwis jest najlepszym wyjściem.
A było to tak: Daje koleżance płytę CD-RW z nagranymi na niej dokumentami, na drugi dzień słyczę: -Kamil, ale ja nie mogę odczytać tej płyty -No jak nie możesz? To ja wpadnę i zobaczę co się stało. Zaglądam do kompa, pierwszy raz go widzę na oczy a tam: Athlon XP 2000+, płyty w tej chwili nie pamiętam, HDD 60 GB Maxtor, Radeon jakiś tańszy. Windows XP Pro, Nero 6.0.0.11, Wyłączyłem nagrywanie systemowe w XP, wkładam moją płytkę - gra. Wkładam inną moją płytkę - gra. Moja znaczy nagrana LG GCE 8240B (polecam :spoko: ) Jej wkładam: nic _______________________________________ Głównie to chodzi mi o to, czy mogę wsadzić do niej firmware od 8525B lub 8523B i jak padnie to jak wsadzić tam spowrotem od 8524B. Czy jest jakiś program, który zczyta mi originalny firmware i zachowa w pliku. np. przy aktualizacji biosu płyty głownej w programie awdflash stukam awdflash /pn /sy stary.bin czy coś w tym stylu i po chwili mam aktualny bios w pamięci zewnętrznej typu dyskietka lub HDD w pliku stary.bin Można to samo zrobić z nagrywarą? |
A i jeszcze mi się przypomniało, że przinstalowałem jej Windowsa (nie krzyczcie, że głupi jestem bo to nic nie pomoże, nie z powodu nagrywarki - należała się reinstalka)
Sterowniki ASPI też instalnąłem. |
Cytat:
MTKFLASH "x" R /B /M filename.bin Where "x" is a number from 1 to 4: 1: Primary master 2: Primary slave 3: Secondary master 4: Secondary slave R is for Read out the firmware /B is to save the firmware as a binary file /M is to Merge the whole firmware into one file. |
Nie baw się w żadną zamianę biosu z innego modelu czy zgrywanie starego mtkflashem, bo jak ją uszkodzisz podczas aktualizacji firmware'u to będziesz musiał odkupić nową nagrywarkę koleżance. Poprostu zanieś ją do serwisu póki jest na gwarancji.
|
SERWIS !
(Jeżeli namieszasz z biosami to tracisz gwarancję) |
Ja z tym modelem miałem nieco inny problem. Chodziła bardzo ładnie, wszystko pięknie czytała i paliła. A jej feler polegał na tym, że przy uruchamianiu/resecie kompa przy włożonej do napędu płycie, bios nie potrafił wykryć urządzenia. Ciekawe, że gdy wcisnęło się pauzę i poczekało, aż napęd przemieli sobie płytkę, wszystko działało prawidłowo (tak jak i bez płyty w środku) - napęd był wykrywany. Co za tym idzie, trochę problematyczne było kilkukrotne resetowanie kompa z płytą bootowalną, ciągle trzeba było czekać kilkanaście sekund, aż napęd dowie się, co tam akurat za płytę ma w środku.
Jako, że nie wykorzystywałem boota zbyt często, nie chciało mi się nawet iść do serwisu. Ostatecznie jednak poszedłem - efektem jest wymiana na gce-8525B. Jedynym moim błędem było pozostawienie im z tamtą palarą prostego manuala. Nie oddali już, sknerusy. ;) |
Wielkie dzięki Maciej o to mi chodziło.
Nagrywarę i tak zaniosę do serwisu a z tym backupem to tylko tak dla siebie. Ciągle za mało wiem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44. |