Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywarka widmo? LG GCE-8524B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywarka-widmo-lg-gce-8524b-36089/)

Czyki 21.06.2004 08:22

Wielkie dzięki Maciej o to mi chodziło.
Nagrywarę i tak zaniosę do serwisu a z tym backupem to tylko tak dla siebie. Ciągle za mało wiem.

Sliwa95 20.06.2004 23:53

Ja z tym modelem miałem nieco inny problem. Chodziła bardzo ładnie, wszystko pięknie czytała i paliła. A jej feler polegał na tym, że przy uruchamianiu/resecie kompa przy włożonej do napędu płycie, bios nie potrafił wykryć urządzenia. Ciekawe, że gdy wcisnęło się pauzę i poczekało, aż napęd przemieli sobie płytkę, wszystko działało prawidłowo (tak jak i bez płyty w środku) - napęd był wykrywany. Co za tym idzie, trochę problematyczne było kilkukrotne resetowanie kompa z płytą bootowalną, ciągle trzeba było czekać kilkanaście sekund, aż napęd dowie się, co tam akurat za płytę ma w środku.
Jako, że nie wykorzystywałem boota zbyt często, nie chciało mi się nawet iść do serwisu. Ostatecznie jednak poszedłem - efektem jest wymiana na gce-8525B. Jedynym moim błędem było pozostawienie im z tamtą palarą prostego manuala. Nie oddali już, sknerusy. ;)

Ghost_mode 20.06.2004 15:03

SERWIS !
(Jeżeli namieszasz z biosami to tracisz gwarancję)

Val 18.06.2004 18:44

Nie baw się w żadną zamianę biosu z innego modelu czy zgrywanie starego mtkflashem, bo jak ją uszkodzisz podczas aktualizacji firmware'u to będziesz musiał odkupić nową nagrywarkę koleżance. Poprostu zanieś ją do serwisu póki jest na gwarancji.

Maciej 18.06.2004 17:46

Cytat:

Napisany przez Czyki
Głównie to chodzi mi o to, czy mogę wsadzić do niej firmware od 8525B lub 8523B i jak padnie to jak wsadzić tam spowrotem od 8524B. Czy jest jakiś program, który zczyta mi originalny firmware i zachowa w pliku. np. przy aktualizacji biosu płyty głownej w programie awdflash stukam
awdflash /pn /sy stary.bin
czy coś w tym stylu i po chwili mam aktualny bios w pamięci zewnętrznej typu dyskietka lub HDD w pliku stary.bin
Można to samo zrobić z nagrywarą?

spróbuj zrobic backup biosa programem MtkFlash .

MTKFLASH "x" R /B /M filename.bin

Where "x" is a number from 1 to 4:

1: Primary master
2: Primary slave
3: Secondary master
4: Secondary slave

R is for Read out the firmware
/B is to save the firmware as a binary file
/M is to Merge the whole firmware into one file.

Czyki 18.06.2004 13:25

A i jeszcze mi się przypomniało, że przinstalowałem jej Windowsa (nie krzyczcie, że głupi jestem bo to nic nie pomoże, nie z powodu nagrywarki - należała się reinstalka)
Sterowniki ASPI też instalnąłem.

Czyki 18.06.2004 13:15

Wydaje mi się, że serwis jest najlepszym wyjściem.
A było to tak:
Daje koleżance płytę CD-RW z nagranymi na niej dokumentami, na drugi dzień słyczę:
-Kamil, ale ja nie mogę odczytać tej płyty
-No jak nie możesz? To ja wpadnę i zobaczę co się stało.
Zaglądam do kompa, pierwszy raz go widzę na oczy a tam:
Athlon XP 2000+, płyty w tej chwili nie pamiętam, HDD 60 GB Maxtor, Radeon jakiś tańszy. Windows XP Pro, Nero 6.0.0.11,
Wyłączyłem nagrywanie systemowe w XP, wkładam moją płytkę - gra.
Wkładam inną moją płytkę - gra.
Moja znaczy nagrana LG GCE 8240B (polecam :spoko: )
Jej wkładam: nic
Głównie to chodzi mi o to, czy mogę wsadzić do niej firmware od 8525B lub 8523B i jak padnie to jak wsadzić tam spowrotem od 8524B. Czy jest jakiś program, który zczyta mi originalny firmware i zachowa w pliku. np. przy aktualizacji biosu płyty głownej w programie awdflash stukam
awdflash /pn /sy stary.bin
czy coś w tym stylu i po chwili mam aktualny bios w pamięci zewnętrznej typu dyskietka lub HDD w pliku stary.bin
Można to samo zrobić z nagrywarą?

grzeniu 17.06.2004 23:27

Zdaje sie ze do tego modelu nie ma biosow wiec raczej sprawdz na innym kompie i ewentualnie serwis.

MacGyver 17.06.2004 19:21

Z aktualizacja firmware'u to się narazie wstrzymaj. Spróbuj sam odnaleść przyczynę takiego zachowania ... Może znajoma coś nie tak robi/nagrywa ???

andy 17.06.2004 19:17

Jeżeli palarka jest na gwarancji to najlepiej jest a oddac do serwisu. Niech oni się już przejmują :spoko:

esem 17.06.2004 12:58

Aktualizacja BIOSu to jest ostatnia rzecz jaką powinieneś zrobić.
Opisz bardziej szczegółowo problem i konfigurację komputera.
Czy nie chce tylko czytać płyt nagranych z max. prędkością? 8)

Czyki 17.06.2004 11:16

Nagrywarka widmo? LG GCE-8524B

Znajoma zakupiła wyżej wymieniony model, a wiecie jak to jest jak sie wpuści babe do sklepu komputerowego :-)
Pare miesięcy jej to śmigało i padło :-(
Nie bardzo chce odczytywać płyty nagrane.
Myśle:
aktualizacja firmware'u i po sprawie. W tej chwili jest 1.0, ale LG zapomniało o tym modelu!
Nic nie mogłem znaleźć!
Może ktoś ma jakiś bios od tego modelu i może mi podesłać?
Może zaktualizować jakimś innym,może od 8525B lub 8523B?
Jak mi padnie to co?
Jak zrobić kopię aktualnego biosu z jej nagrywarki w razie awarii?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:34.