![]() |
ABIT KT7a
Sorry, że odbiegam od forum cdr, ale POMÓŻCIE!!!!
Kupiłem płytę Abit'a KT7a z prockiem Duron'a 950 i przy kopiowaniu pod Win'98 zawiesza mi się system lub restartuje komp. Czy kto¶ z Was wie jak temu zaradzić!!! Bardzo proszę o POMOC!!! |
Hmmm... mam w pracy te plytke z duronem 650 i 3 systemy win2k, win98SE i mandrake'a 8.0 i nie zauwazylem najmniejszych problemow... Moze czas dowiedzic serwis i wymienic plyte...
|
który bios ? , co wgrane ze sterów, jakie ustawienia, itp mam taka płyte to napisz co masz może co¶ doradzę
pozdro |
Słuchajcie!
O ile chodzi o sterowniki to nie udało mi się zainstalować ani z płyty oryginalnej, ani tych które ¶ci±gn±łem z net'u! - plik nie chce się otworzyć Jakie Wy macie sterowniki? Może by¶cie mi przeslali swoje - może one będ± działać! Z góry thnx!!! Tomek |
sorki że długie ale mozejCi pomoże bo u mnie tak bryka juz ładny kawałek czasu:)
załaduj z via 4in1 ver 4.32 TYLKO agp driver a tu masz moje ustawienia biosu : duron 850@1000 fsb133 / tylko tyle bo sie ukruszył jak went zakładałem :(/ kt7a bios zt 256 mb cas2 pc133 sb live 5.1 seagate u5 40 gb dvd lg 12 cdrw samsung sw216 prolink gforce 2mx pełny :) smart cobra SOFT MENU III speed error hold - disabled core voltage - 1.65V I/O voltage - 3.5V fast cpu command decode - fast cpu drive strenght - 2 enchance chip performance - enabled force 4-way interleave - enabled enable dram 4k-page mode - enabled dram clock - host clk ADVANCED CHIPSET FEATURES bank 4/5 timing - turbo <- tu mam ram dram bank interleave - 4-way delay dram read latch - auto mo driving strenght - hi sdram cycle lenght - 2 pci master pipeline req - enabled p2c/c2p concurrency - enabled fast r-w turn around - enabled system bios cachable - enabled videa ram cachable - enabled agp aperture size - 64 m <- max to 128m wiecej się nie oplaca agp 4x mode - enabled ale mozna na pocz±tek spróbować 2x agp driving control - auto DA fast write supported - not supported <- bo mi sie kaszaniło z agp 4x k7 clk_ctl select - optimal pci dynamic bursting - enabled cpu to pci write buffer - enabled pci master 0 ws write - enabled pci delay transaction - enabled delay transaction - enabled pci master read caching - enabled pci#2 acces #1 retry - enabled agp master 1 ws write - enabled <_ agp master 1 ws read - enabled <_nie zauważyłe mwpływu czy wł±czone czy nie ale kiedy¶ właczyłwem i tak zostało BO JEST PODOBNO STABILNIEJ :) INTEGRATED PERIPHERALS ide prefetch mode- enabled usb controler - disabled porty com i lpt off ide block mode -enabled sprawdż czy czasem co¶ się ze soba nie gryzie z urzadzń które masz w kopie np sb live z wszystkim co moze :) pozamieniaj pamięci w bankach bo to różnie bywa pozdro napisz czy pomogło |
cana!!!!!!!
możesz mi przesłać driver do tej płyty który masz?! PLEASE! |
Cytat:
|
-wiem że ma FW chodzą/ miałem kiedyś włączone ale jetzt gryzie sie z k7 clk_ctl - optimal i nadmiernie :) podkręconym prolinkiem - procka juz nie mogę bo szkoda biedaka jeszcze nadwyrężać to graficzkę bujam w górę do oporu i stąd to fw off - coś musze przetaktowac bo inaczej chory się robię :) / na gf ale jest jak jest
- w d control mam Da / sprawdzałem inne i na tym jest ok/ i jest optymalnie :) - to jest przykład ustawień biosu które 100% stabilnie chodzą i nie daleko im do ideału :) / skromość nigdy nie była moją cnotą kardynalną :) / -a co do nvmaxa, to używam rivatuner pozdro |
Cytat:
podzro |
po pierwsze to płyta abita kt7 to badziew a po drugi nie kiedu tak jest na via że się wiesza i nigdy nie dojdziesz dlaczego prawdopodobnie chodzi o bł±d w kontrolerze ata 100, spróbuj odpiac dysk z raida powinno pomóc
|
Cytat:
ah jak jest sb live to może on się gryzie z resztą sprawdzić by sie przydało czy nie ma konfliktu przerwań i wyłaczyć emulacje sb16 bo to często powoduje kłopoty pozdro |
Jezeli masz karte dzwiekowa soundblaster live to ja odlacz!!!
moze sie gryzc z plyta!!!!!!!!!! |
Cytat:
|
Cytat:
aha a jak tam u Ciebie z temp na cpu i jak gierki or testy chodzą pozdro |
Mnie sie wydaje ze rozwiazaniem tego problemu bedzie zainstalowanie patch`a do mostka polodniowego VIA 686B (ATA100). Uklad ten ma taka przypadlosc ze jesli kopiuje sie wieksze pliki to moze to sie zakonczyc padem kompa a wyzej wymieniony path rozwiazuje ten problem.
P.S znajdziesz go na serwisie in4.pl w dziale download. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:02. |