![]() |
Przeróbka cdrom na odtwarzacz stacjonarny, jak?
Mam cdrom i chciałem go przerobić na zewnętrzny odtwarzacz płyt audio do domu, który podłącze do wzmacniacza stereo. Niestety po podłączenu do starego zasilacza atx nic nie działa. Czy potrzebny jest do tego zasilacz at, czy może jest jakiś sposób żeby przerobić ten atx. I jeszcze kwestia wiatraka, czy można go wywalić, czy zasilacz nie będzie się zbytnio przegrzewał?
|
Juz myslalem, ze znowu o przerobce cdrom na DVD
Sorry piotrek123 ale nie moglem sie powstrzymac...... :mruga: ale swoja droga to ciekawe jest w jaki sposob mozna to zrobic..... Pozdrawiam |
wiatrak w zasilaczu nie chlodzi zasilacza a wyciaga cieple powietrze z obudowy
najlatwiej zrobic to zasilaczem AT (robilem to kiedys), ATXa trzeba by zmusic zeby puscil prad na molexa, czyli spiac odpowiednie kable, ale nie jestem w tym temacie obeznany |
pykson - właśnie, jakby można było jakieś kabelki przelutować lub usunąć to było by dobrze. Bo narazie nie chce mi się jechać do miasta po zaslke at. Ale jak nie będzie wiadomo jak to zrobić z atx lub będzie z tym za dużo roboty to chyba kupię używany at.
Voytek - fajnie by było zrobić z tego dvd hehe:) |
aby kopnąc zasiłke atx to trzeba w wtyku do mobo zewrzeć zielony kabelek z masą czyli z czarnym :D
|
Igloo, zrobiłem tak jak napisałeś i działa, dzięki:)
|
a prosze bardzo :)
|
|
Cytat:
Teraz mam jak na tacy ..dzięki macio.men |
juz chcialem dawac linka ale zobaczylem ze macio.men dal.
Zrobilem juz z 4 takie cuda. Dzialaja wysmienicie. Do tego kupno kasety, ktora jest podlaczona do przewodu mini-jack i w sam raz sie nadaje do starych radyjek albo nie posiadajacych cd. |
Cytat:
jestes tego pewien? wez moze poczytaj troche i nie pisz takich glupot bo potem ludzie pretensje beda mieli ze zasilki im sie popalily jak poodpinali wentylki... |
zrob sobie takie doswiadczenie: zatrzymaj wiatrak w zasilaczu i zobacz czy sie nagrzeje. moj 250 at chodzi zimniutki i zasila cdroma. (chodzi non stop)
temperatura zasilacza zalezy od poboru mocy, i o ile rzeczywiscie w kompie moze sie grzac przy wiekszym obciazeniu to przy poborze mocy przez 1 cdrom nie ma sie z czego zagrzac temperatura krytyczna zasilki (srednio) to 70 stopni |
1) zalezy jaki zasilacz (firma, moc)
2) zalezy co podpiete 3) temp wzrasta od poboru mocy w zaleznosci od zasilacza, na jednych moze dopiero przy 30% wzratach na innych juz przy 10% z tego co napisales w pierwszym poscie nie wynika to co teraz piszesz... wiec? a potem ludzie beda pozary miec w domach :P ;) |
Cytat:
zamykamy topic, skladam samokrytyke ;) :D |
oki, EOT
skoro zasilak jest wolna to mozliwe ze moze chodzic bez wentylka. tymbardziej ze mowisz ze jest 250Watt ps: chyba nie ma takiego czegos jak "zlozyc samokrytyke" ;) ps2: pozary od zasilki moga byc, ja prawie mialem ;) pozdrawiam! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:06. |