![]() |
Nagrałem płytę...i jej nie ma :(
Nagrałem sobie dane na płytce DVD TDK+R i po nagraniu nie chce mi tej płyty "załapać". Po wrzuceniu do napędu laser miesza, miesza, w końcu się zatrzymuje i pokazuje że w napędzie nie ma płyty :( Ma kto¶ może jakiego¶ pomysła co teraz zrobić aby odzyskać dane?
|
trzeba bylo napisac wiecej danych jaka nagrywarka /plyta/program do nagrywania itp.
bo inaczej to wrozenie z piasku |
trzeba bylo napisac cosik to sprzecie i sofcie na jakim spawales, bo tak to :(
chyba najlepszy do odzyskwania danych z plyt cd/dvd bedzie ISOBuster, mozna jeszcze obadac Bad Copy. Ja osobiscie uzywam kilka programow do spawania i takiego podobnego (Nero, Alcohol 120%, CloneDVD2; czasami takze WinOnCD 6 no i IsoBuster) |
Nagrywałem na LiteOn-ie 451s@851 z biosem GSC2 (poprawionym od chłopaków z codeguys). Do nagrywania używam Nero 6.3.0.0. A co najlepsze wypaliłem już na tym sprzęcie wiele płyt DVD i nie było żadnych problemów. Szkoda by mi było stracić te 4 giga danych. PoradĽcie co teraz mam zrobić :(
|
IMO jedyne co mozesz zrobic to uzyc tych programow ktore wymienil Hunter_NY: ISOBuster albo Bad Copy. Osobiscie korzystam z ISOBustera, pomogl mi nie raz przy CD, ale jezeli nie widac plyty to moze byc ciezko. Nie licz na jakis wiekszy sukces.
tez mam ten bios co Ty na 451, i nie mialem z nim zadnych problemow, w ogole na 451 nigdy nie zdazylo mi sie, zeby naped nie widzial w ogole nagranej plytki dvd. sprawdz moze jeszcze w innym napedzie. powodzenia |
jest jeszcze
dvd rescue specjalnie do uszkodzonych plyt
|
Dzięki, zaraz bedę próbował.
|
No i dupa (niestety). ISOBuster pokazuje "no media". Czyli tu żaden program nie pomoże. To bardziej problem sprzętowy niż programowy. No trudno :(
Ale dzięki za pomoc i dobre chęci chłopaki! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:58. |