![]() |
[pytanie][tworzenie obrazu]katalogu z HDD
Moje pytanie jest takowe, czy mozna jakimś programem ot choćby alcoholem lub Neronem stworzyć obraz płyty CD Np. z katalogu będącego na HDD aby póxniej mozna było ów obraz zamontować w Virualnym napędzie?? ???
|
TAK, W alcoholu używasz do tego kreatora odczytu w którym wybierasz odpowiednie opcje i katalog do którego ma byc zgrany obraz, później podmontowujesz obraz do napędu virtualnego dostępnego w alcoholu i cieszysz sie że nie musiałes wypalac CD, a jeśli będziesz miał nadmiar pustych CD to wypalasz obraz i usówasz go z HDD.
|
Tak, ale mi chodzi o coś całkowicie innego, bo kreator odczytu prazynajmniej u mnie daje tylko możliwość odczytu z HDD gotowego obrazu Np. *.iso mi chodzi o to aby np. strą grę, której nie mogę zainstalować z HDD (a CD mam uszkodzone) wiec jak zrobic aby katalog z grą na dysku twardym przerobić na obraz CD np. ISO i póxniej zamontować w Virtualu da skę tak??
Bo u mnie w Alcoholu nie widze tak,iej opcji w nero zresztą tyż nie :( |
Ktoś tutaj chyba czegoś nie zrozumiał ...albo ja nie rozumiem ;)
W Alcohol tego nie zrobisz.! Jeśli chcesz utworzyć obraz nie płyty ...a np.katalogów/folderów z HDD...to można zrobić to w Nero: tworzysz Nowa Kompilacja/CD-Rom Iso/ przenosisz potrzebe pliki/foldery do kompilacji ISO1 jako nagrywarkę wybierasz ImageRecorder ,potem tylko Zapis ,i wybierasz gdzie ma zapisać obraz .nrg lub .iso Albo najprościej programem UlltraIso :) |
Spakuj katalog WinRarem i zmien rozszezenie na ISO ;) moze zadziala
Pozdro ;) |
Cytat:
|
yo yo.
Uruchamiasz programik WinISO. Wrzucasz pliki do projektu (Add Files, lub Add Folders - to zalezy od ciebie) i klikasz na Save As i to wszystko, po chwili masz iso'ka ktorego mozesz zamontowac w alcoholu. |
I pewnie też nie zadziała bo musisz miec skopiowane wszystkie klucze z rejestru, może jeszcze jakieś pliczki sie zainstalowały do systemu...
|
Polecam UltraIso, albo obraz zrób CDRWin'em. Też ma taką funkcję :mruga:
|
A może w ogóle nie potrzeba tak robić? W zależności od tego, jaka to gra, może wystarczyć stworzenie z jej katalogu osobnego dysku za pomocą polecenia subst (dos, ewentualnie wiersz poleceń), albo pogrzebanie w kilku jej plikach konfiguracyjnych (może nie chcieć z danego katalogu ruszać ponieważ w jakimś pliku jest zapisana ścieżka z której kiedyś ruszał).
|
Maciej dzieki za sposob :) Wlasnie tez szukalem info na ten temat :)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:12. |