![]() |
Niebieski ekran w WinXP - POMOCY!!!
Witam!
Otóż od pewnego czasu zaczyna mnie dobijać niebieski ekran (blue screen) w Windows'ie XP Pro SP1 + wszystkie poprawki. Ekran pojawia się niespodziewanie... I to jest najbardziej denerwujące... Próbowałem już różnych rzeczy, nawet formar C: - i.. nic. Tak więc proszę o pomoc. Dołączam obrazek tegoż niebieskiego ekranu. Za pomoc WIELKIE dzięki. Proszę o szybką pomoc. Fotka: http://members.lycos.co.uk/kraluk/wlasne/problem.JPG Pozdrawiam. |
moze cos z karta graficzna???
|
Cytat:
|
nie bawiles sie w overlocking?
A moze temperaturki sa jakies nieciekawe? Skoki napiec na zasilaczu?Chyba nie... |
Cytat:
|
No ale chodzi mi o overlocking nie softowy ale przez zwiekszanie czestotliwosci.
Np. jak proca podkrecisz to moze chwile chodzic na winku a potem bluescreen wyleci |
w M$ bazie wiedzy błąd "STOP 0x0000008E" jest opisany tylko jako "error podczas instalacji winxp" a przyczyna to wadliwy ram... może sprawdź ram...
http://support.microsoft.com/default...;en-us;Q315335 |
zetknąłem się kiedyś z podobnym problemem, XP (bez SP1 lub z nim) działał zaraz po instalacji dzień, dwa i nagle się wywalał,
podobnie jak przedmówca, wpisałem w Google wyskakujące kody błędów i znalazłem info MS odnośnie problemu, jako przyczyny takiego stanu wyszczególniono tam RAM ew. płytę główną (ciekawostką jest to, że na Win98/98SE komputer chodził kilka miesięcy bez zarzutu dopiero po przesiadce na WinXP lub Win2000 - bo też to próbowałem zainstalować, wystepowały takie cuda) |
@Kasprzak, bawiłem się jeszcze w podkręcanie karty, ale tylko przez RivaTuner.
@Pierwszy, dzięki za odpowiedź. Teraz wiem przynajmniej jak to M$ oznaczył. No i sprawdzę RAM. |
Ilość załączników: 1
Temperaturki mam takie na zdjęciu. Procek to AthlonXP 2000+@2100+ - podniosłem tylko FSB o 7 MHz. Mam jeszcze pytanie. Jak z poziomu Windows'a można (o ile się da) sprawdzić temperaturę karty graficznej??? Zauważyłem jeszcze jeden szczegół. Płytka przez którą instalowałem WinXP jest trochę zrysana. I tu nasuwa się jeszcze jedno pytanko. Czy jeśli instaluje się przez takową płytkę mogą dziać się takie problemy??? Z góry dzięki za odpowiedzi.
|
Ja dokladnie 2 tygodnie temu przerabialem ten problem - to samo mi sie dzialo - byla
padnieta pamiec RAM a pozniej zaraz po nim padla karta grafiki ktora na wygladala na bardzo sprawna... wiec sprawdz obydwa na innym kompie... |
raczej jak jest porysowana nic nie ma do gadania - wywalilby sie blad ze pliki nie zostaly skopiowane. A zostaw normalnie 2000+ - tez tak jest?
Rowniez spojrzalem na ten kod bledu na MS. Looknij na te ramidła |
stawiam na zasilacz ,niedawno sam miałem takie objawy po wymianie zasilacza do dzisiaj nie miałem blue screen'a
|
@kraluk
spusc moze FSB do standardu albo ponies napiecie na procku, ja mam 1.65, ale ostroznie z tym! |
Witam!
kraluk skoro masz temperature proca na czujniku 52*C to na diodzie bedzie duzo wieksza i dlatego moze sie komp wieszac i wywalac bluescreen. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:50. |