Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z LiteOn 48125W (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-liteon-48125w-36336/)

KaLoH 23.06.2004 21:37

Problem z LiteOn 48125W

Mam nastepujacy problem:
Nie moge odpalic nagrywarki w trybie DMA :( Zaznaczam odpowiednia opcje w menedzerze urzadzen tzn. dma jezeli dostepne i niestety windows ustawia tryp na PIO. Nagrywarka jest odpowiednio podpieta pod plyte glowna (Abit AN7 + najnowsze sterowniki) Widnows XP Home. Prosze o jakies sugestie

_Neoo_ 23.06.2004 22:49

Cześć Kaloniu ;) Co tam u Ciebie słuchać ciekawego? :>

PS. A w twoim problemie nie pomogę, bo nie wiem jak pomóc. :(
PS. Jakbyś nie kojarzył mnie to podpowiem III LO, ul. Zaborowska klasa była IVA

KaLoH 23.06.2004 22:56

Czesc Neo - bobek ?

Wracajac do mojego problemu. Wyczailem, ze po instalacji specjalnych driverow do plyty glownej (Nvidia IDE) jest mozliwosc wyboru DMA, ale wtedy nagrywarka w ogole nie dziala :( Nie czyta nosnikow, zawiesza system itp. W PIO dzilala ok ... ;( :( :(

KaLoH 23.06.2004 23:22

Ponowne wgranie nowego biosu VSOD oraz instalacja ForceASPI niestety nie pomagaja ;(

Sliwa95 23.06.2004 23:58

Z tego co pamiętam z innych topiców na forum, to lepiej jest nie instalować właśnie tego Nvidia IDE (albo SW IDE, jakoś tak to się zwało), dużo problemów to na NForcie chyba robi. ;)

_Neoo_ 24.06.2004 00:37

Cytat:

Napisany przez KaLoH
Czesc Neo - bobek ?

BINGO :spoko:

KaLoH 24.06.2004 09:03

Cytat:

Z tego co pamiętam z innych topiców na forum, to lepiej jest nie instalować właśnie tego Nvidia IDE (albo SW IDE, jakoś tak to się zwało), dużo problemów to na NForcie chyba robi.
To wiem, ale nie w tym rzecz :(

/\/\cDrive 24.06.2004 10:08

Usuń pomocniczy kanał IDE i uruchom ponownie kompa i wtedy spróbuj zaznaczyć DMA jeśli dostępne.

KaLoH 24.06.2004 13:02

A w jakim celu to piszesz :?:

/\/\cDrive 24.06.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez KaLoH
A w jakim celu to piszesz :?:

Żeby Ci pomóc.

KaLoH 24.06.2004 23:22

Jakos twoja wypowiedz nie rozwiazala mojego problemu. Gdybym chcial nowa nagrywarka to bym sobie ja kupil a nie zadawal pytania do Was specow ;)

/\/\cDrive 25.06.2004 09:49

Cytat:

Napisany przez KaLoH
Jakos twoja wypowiedz nie rozwiazala mojego problemu. Gdybym chcial nowa nagrywarka to bym sobie ja kupil a nie zadawal pytania do Was specow ;)

Co?? Wskaż mi gdzie napisałem żebyś kupił nową nagrywarke.

icemac 25.06.2004 12:24

Cytat:

Napisany przez KaLoH

CHŁOPIE TY MASZ USUNĄĆ KONTROLER W WINGROZIE W PANELU STEROWANIA (PRZERESTARTOWAĆ KOMPA I POWINIEN CI GO WYKRYĆ I ZAINSTALOWAĆ NA NOWO) A NIE KUPOWAĆ NAGRYWARKĘ !!!!!

czytamy a później piszemy

KaLoH 25.06.2004 15:49

LOL :D bylem bardzo zaspany :D Spojrzalem nieopatrznie na twoj podpis :D:D Co do tego kontorlera :) To czytalem juz o tym na zagranicznych forach. Niestety nie pomaga :(

KaLoH 28.06.2004 17:48

A wiec tak ... kupilem nowe kable IDE + nowe od zasilania, wszystko spialem tak:
Primary Master - dysk twardy
Primary Slave - nic
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - nic
Do tego na plycie mam kontroler SATA + kolejny dysk.
Nagrywarka nadal nie chce sie odpalic na UDMA :( Po sterownikach Nvidi, moge wlaczyc UDMA ale nagrywarka wtedy w ogole nie dziala :( (Po zostawieniu plyty w napedzie wingroza w ogole nie chce wystartowac, dopiero po jej wyjeciu normalnie sie uruchamia. Po wlozeniu cd do napedu windows sie zawiesza) Jestem pewny, ze wszytko jest dobrze poloczone, a nagrywarka UDMA obsluguje. Co robie zle ? Moze czas odwiedzic serwis ? Pomocy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:30.