![]() |
Problem z LiteOn 48125W
Mam nastepujacy problem:
Nie moge odpalic nagrywarki w trybie DMA :( Zaznaczam odpowiednia opcje w menedzerze urzadzen tzn. dma jezeli dostepne i niestety windows ustawia tryp na PIO. Nagrywarka jest odpowiednio podpieta pod plyte glowna (Abit AN7 + najnowsze sterowniki) Widnows XP Home. Prosze o jakies sugestie |
Cześć Kaloniu ;) Co tam u Ciebie słuchać ciekawego? :>
PS. A w twoim problemie nie pomogę, bo nie wiem jak pomóc. :( PS. Jakbyś nie kojarzył mnie to podpowiem III LO, ul. Zaborowska klasa była IVA |
Czesc Neo - bobek ?
Wracajac do mojego problemu. Wyczailem, ze po instalacji specjalnych driverow do plyty glownej (Nvidia IDE) jest mozliwosc wyboru DMA, ale wtedy nagrywarka w ogole nie dziala :( Nie czyta nosnikow, zawiesza system itp. W PIO dzilala ok ... ;( :( :( |
Ponowne wgranie nowego biosu VSOD oraz instalacja ForceASPI niestety nie pomagaja ;(
|
Z tego co pamiętam z innych topiców na forum, to lepiej jest nie instalować właśnie tego Nvidia IDE (albo SW IDE, jakoś tak to się zwało), dużo problemów to na NForcie chyba robi. ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Usuń pomocniczy kanał IDE i uruchom ponownie kompa i wtedy spróbuj zaznaczyć DMA jeśli dostępne.
|
A w jakim celu to piszesz :?:
|
Cytat:
|
Jakos twoja wypowiedz nie rozwiazala mojego problemu. Gdybym chcial nowa nagrywarka to bym sobie ja kupil a nie zadawal pytania do Was specow ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
czytamy a później piszemy |
LOL :D bylem bardzo zaspany :D Spojrzalem nieopatrznie na twoj podpis :D:D Co do tego kontorlera :) To czytalem juz o tym na zagranicznych forach. Niestety nie pomaga :(
|
A wiec tak ... kupilem nowe kable IDE + nowe od zasilania, wszystko spialem tak:
Primary Master - dysk twardy Primary Slave - nic Secondary Master - nagrywarka Secondary Slave - nic Do tego na plycie mam kontroler SATA + kolejny dysk. Nagrywarka nadal nie chce sie odpalic na UDMA :( Po sterownikach Nvidi, moge wlaczyc UDMA ale nagrywarka wtedy w ogole nie dziala :( (Po zostawieniu plyty w napedzie wingroza w ogole nie chce wystartowac, dopiero po jej wyjeciu normalnie sie uruchamia. Po wlozeniu cd do napedu windows sie zawiesza) Jestem pewny, ze wszytko jest dobrze poloczone, a nagrywarka UDMA obsluguje. Co robie zle ? Moze czas odwiedzic serwis ? Pomocy. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:30. |