Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Żle wypalone płyty?? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/zle-wypalone-plyty-36558/)

milek 08.07.2004 23:57

jesli naklejka zostanie nierownomiernie naklejona, plyta zacznie dostawac wibracji co oczywiscie doprowadzi do ..... hehe wybuchu odtwarzacza. Wiem po sobie ze naklejke jest trudno nakleic tak by nie sprawiala potem problemu. Zdarzalo sie tak, ze w niektorych momentach film poprostu sie zacinal, chociaz bez naklejki chodzil idealnie. a wiec lepiej kupic urzadzonko do nadruku na plytach, koszt okolo 400zl, co przy dobrym obrocie powinno sie szybko zwrocic, a jakosc wykonania bez porownania,
pzdr dla tych co nie spia...

latet 08.07.2004 22:16

Cytat:

Napisany przez PaWCi0
Taka naklejka to dodatkowe obciążenie płyty. Wbrew pozorom zwiększa jej wagę o ok. 20-30% (w zależności od naklejki nawet do 50%). Wystarczy, że odtwarzacz będzie niższej klasy i już nie poradzi sobie z zachowaniem odpowiedniej prędkości obrotowej.
Miałem podobny przypadek, tylko z płytą CD - prędkość odczytu dziwnie zaczynała skakać.

OK, to jestem spokojniejszy. Bo już się bałem, że to nie ciężar naklejki, ale jej klej.

latet

PaWCi0 08.07.2004 21:02

Taka naklejka to dodatkowe obciążenie płyty. Wbrew pozorom zwiększa jej wagę o ok. 20-30% (w zależności od naklejki nawet do 50%). Wystarczy, że odtwarzacz będzie niższej klasy i już nie poradzi sobie z zachowaniem odpowiedniej prędkości obrotowej.
Miałem podobny przypadek, tylko z płytą CD - prędkość odczytu dziwnie zaczynała skakać.

latet 08.07.2004 19:30

Cytat:

Napisany przez JanuszH
No nie przeginaj :bicz: :piwo:

No, ale powaznie - na jakiej zasadzie naklejka zaszkodziła?

latet

JanuszH 08.07.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez latet
To przyznaj się, na którą stronę płytki naklejałeś? :O

latet

No nie przeginaj :bicz: :piwo:

latet 08.07.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez JanuszH
Koledzy, dziękuję za wszystkie rady! Ze smutkiem muszę się przyznać że odkryłem co powoduje zatrzymywanie u mnie odtwarzania zripowanych filmów na kinie domowym. Po wypaleniu płytki i obejrzeniu filmu naklejałem na płytę cover, aby wyglądała jak oryginał (( (( Te, które zostawiłem bez nalepek chodzą idealnie (próbowałem po 5 razy). Ale obciach... Ale piszę to, bo może ktoś inny miał równie idiotyczny pomysł jak ja. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

To przyznaj się, na którą stronę płytki naklejałeś? :O

latet

milek 08.07.2004 15:12

Nagrywam plytki, wyjmuje ogladam - ok. jak chce odtworzyc okazuje sie ze nie ma na niej nic nagrane. w rzeczywistosci dane sa wypalane - co widac - tylko czemu nie moge nic odtworzyc, czy to dane, czy to vob'y nic nie dziala. mam pytanie: czy padla nagr. czy tez zaktualizowac firmware?

JanuszH 08.07.2004 15:02

Koledzy, dziękuję za wszystkie rady! Ze smutkiem muszę się przyznać że odkryłem co powoduje zatrzymywanie u mnie odtwarzania zripowanych filmów na kinie domowym. Po wypaleniu płytki i obejrzeniu filmu naklejałem na płytę cover, aby wyglądała jak oryginał (( (( Te, które zostawiłem bez nalepek chodzą idealnie (próbowałem po 5 razy). Ale obciach... Ale piszę to, bo może ktoś inny miał równie idiotyczny pomysł jak ja. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

pykson 05.07.2004 17:12

Cytat:

Napisany przez JanuszH
Wiem, że zabrzmi to niepoważnie, ale jestem naprawdę początkujący... Czy mówimy o biosie komputera czy nagrywarki? I skąd ściągnąć ten bios?

@JanuszH

zabrzmialo niepowaznie, ale co tam;)
mowimy o biosi nagrywarki, sciagnac nowy mozna ze strony producenta, chociaz do liteonow dobre biosy maja na http://codeguys.rpc1.org, ale skoro jestes poczatkujacy to sie dobrze zastanow co robisz albo poczytaj troche na forum

duzo ciekawych informacji mozna znalezc klikajac taki przycisk u gory okna "Szukaj"

JanuszH 05.07.2004 14:11

[QUOTE=Ufil123]Radze zaktualizować BIOS :-)!!!

Wiem, że zabrzmi to niepoważnie, ale jestem naprawdę początkujący... Czy mówimy o biosie komputera czy nagrywarki? I skąd ściągnąć ten bios?

milek 03.07.2004 05:19

ze tez o tym nie pomyslalem, a to przeciez jedna z podstawowych czynnosci w tym sprzecie. uklon w strone UFIL123 za odswiezenie moich zaspanych neuronow. :D

Ufil123 02.07.2004 22:33

Cytat:

Napisany przez milek
Mam pytanko, moja dvd-erka BenQ 1004 ma problem z nagrywaniem na nosnikach esperanza DVD-R i gigamaster DVD-R 4x, wywala komunikat ze ma problem ze skalibrowaniem lasera, natomiast na nosnikach esperanza DVD+R 4x takiego problemu nie ma, jednak nagrywa tylko z predkoscia 1x. O co tu chodzi moze mi ktos powie, bo ja nie rozumiem mimo szczerych checi. Zaznaczam ze nie jest tak zawsze, czasami nagrywa bez problemu.

Radze zaktualizować BIOS :-)!!!

wywala komunikat ze ma problem ze skalibrowaniem lasera
tym tez sie nie przejmuj :
- wystarczy jak zmniejszysz prędkość nagrywania (przy starym biosie)
lub (zalecane)
- po zaktualizowaniu biosu prawdopodobnie będziesz mógł nagrywać max. prędkością a taki komunikat będzie tylko złym koszmarem :spie:

milek 02.07.2004 20:43

Mam pytanko, moja dvd-erka BenQ 1004 ma problem z nagrywaniem na nosnikach esperanza DVD-R i gigamaster DVD-R 4x, wywala komunikat ze ma problem ze skalibrowaniem lasera, natomiast na nosnikach esperanza DVD+R 4x takiego problemu nie ma, jednak nagrywa tylko z predkoscia 1x. O co tu chodzi moze mi ktos powie, bo ja nie rozumiem mimo szczerych checi. Zaznaczam ze nie jest tak zawsze, czasami nagrywa bez problemu.

Łukasz 02.07.2004 14:39

W gwarancji danej przez sklep wyraźnie jest naisane, że udziela się 24 miesięcznej gwarancji - nie jest napisane na co, więc zakładam, że na wszystko, oprócz czyszczenia soczewki ;-).

PaWCi0 02.07.2004 13:40

Z tą dwuletnią gwarancją u Litka to radze uważać.
Ostatnio gostek w zaufanym sklepie powiedzial mi, że tak naprawde LiteOn daje jedynie rok gwarancji. Po tym czasie nie ma już serwisu dla np. uszkodzonych mechanizmów (silnik, laser). Przez to masę litków, które oddaje na serwis, są poprostu zwracane. Nie wiem ile w tym jest prawdy...
Ale na co w takim razie udzielany jest ten drugi rok gwarancji? Może tak jak w przypadku samochodów: na lakier i blachę ? ^_^

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46.