![]() |
Jak dla mnie najlepszym formatem kompresji jest AC3 (ale tylko dlatego, że mój wzmacniacz nie dekoduje DTS).
|
formaty lossless (APE,FLAC,SHN) są dobre do przechowywania muzyki, kiedy nie masz miejsca na płytki CDR (można wrzucić pliki APE na DVDR). Ale głównie służą do wrzucania muzyki do Sieci (grupy binarne). Mamy wtedy o połowę mniejsze pliki (a więc szybciej się ściągną) a można wypalić z nich normalną płytę CDR Audio po dekompresji.
Jabba |
Ja stawiam na MP3, a dlaczego - bo najbardziej popularny i dość zadawalający pod względem jakość/rozmiar. A jak chce coś dobrej jakości to WAV i nagrywam płytke.
|
1. APE (Monkeys Audio) - bo bezstratny
2. MP3 ale najlepiej kodekiem LAME Jabba |
mp3, najkepiej ze zmiennym VBR
|
Cytat:
|
mp3 - przyzwyczajenie,lenistwo...mi tam starcza :)
|
Cytat:
A skrót FLAC oznacza Free Lossless Audio Codec (to tak dla niewiedzących) :) |
Do poważnej i metalu tylko ogg. Do popularnej techniawy mp3:) pozdrawiam wszystkich:)
|
A ja mam pytanie dotyczace Flac.....
...Rozumiem ze jest format kompresji stratny, czym sie hmmmm powiedzmy charakteryzuje, wazy wiecej.....???? ...Czy chodzi w nim o to ze moze miec lepsza jakosc[to wydaje sie byc logiczne] od np. mpc.... Przy mpc uzyskuje ok 270kbps[Xtreme, --braindead], teraz "jestem w tarakcie stawania sie" :mruga: posiadaczem koncertu Metallicy z Chorzowa we Flac tam widze ok 700kbps, jakosc mi przynajmniej wydaje sie nie osiagalna w mp3, czy mpc... Innymi slowy Flac moze miec wiekszy bitrate od, np mpc....??? |
MPC RuleZ :D A potem APE i OGG :)
|
mp3 - powód bo jest najpopularniejszy, jak szukam piosenki to w 99 % przypadków piosenka bedzie w formacie mp3...
|
mp3 w duzym bite, satysfakcjonuje mnie 196 ale nie pogradze 256 :) no i albumiki jak mam jak to zasysam w MPC
|
mp3, dlaczego? z wygody i lenistwa :D
|
Cytat:
pozdrowienia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:39. |