![]() |
Brak mi pomysłu na tytuł ...
Dwa problemy dość luźno związane z DVD, ale praktycznie nie mam gdzie zasięgnąć rady
Problem1: DVD odtwarzam na TV poprzez kompa, dźwięk bezpośrednio z karty (jakiś Mint, sterownik CMI8738 + głośniki Creative 5.1). Wszystko działa ok, jednakże, jeżeli dźwięk jest z lektorem, są bardzo wyeksponowane basy, wręcz nieprzyjemne dla ucha, nie mówiąc już o brzęczącym szkle w regale. Czy istnieje jakiś program (nakładka, regulator etc) pozwalający regulować barwę dźwięku (obciąć basy), ew. jak pozbyć się tego efektu ? Problem 2: Mam aparat cyfrowy HP315 (już nie produkowany), kupiony przed czterema laty. Dokąd miałem Win98, nie było żadnych problemów, teraz (WinXP) nie "widzi" kart CompactFlash powyżej 32 MB. Przez pewien czas miałem dwa systemy, ale po ostatnim formacie ostał się jeno WinXP, zresztą trochę mnie irytowało, by instalować drugi system wyłącznie dla zrzucenia fotek z aparatu. Wszyscy moi znajomi "przesiedli" się już na Win2k lub WinXP, nie mam nawet do kogo się zwrócić o tę przysługę. Dziwne tylko, że PenDrive 128 i 256 MB oraz CompactFlash16 i 32 MB WinXP widzi bez zarzutu, a karty aparatu >32 MB z uporem maniaka chce formatować FAT'em. Myślałem już o zakupie czytnika pamięci, ale nikt mi nie chce zagwarantować, że to załatwi sprawę. Wgrałem ostatni bios udostępniony przez serwis HP (oni znają ten problem, nie potrafili mi jednak nic doradzić - twierdzą, że ten typ "zmarł śmiercią naturalną", a ja nie mam ani finansów ani potrzeby wymieniać go na nowszy model) Ponieważ "Polak potrafi...", liczę, że ktoś spotkał się z takimi problemami i już się z nimi uporał i skłonny byłby podzielić się informacją. Mam nadzieję, że wiedza grupowiczów nie ogranicza się wyłącznie do nagrywania DVD. Przepraszam za przydługi post Pozarawiam |
Problem1
mam Creativa SB Live (sterowniki instalowane przez Server 2003) i miałem czasami podobny kłopot (i przy oglądaniu filmów i przy odsłuchiwaniu muzyki :mp3 i cda) ale zmieniłem sterowniki na nowe i już wszystko jest ok. aha w panelu sterowania mam opcje Dzwięki i urządzenia audio i tam moge regulować niskie i wysoki tony!!!! może aktualizacja sterowników coś tu pomoże?? Problem 2 niestety w tej sprawie nie jestem Ci w satnie pomóc :-( pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:16. |