![]() |
Problem z DMA w dysku
Witam!
Mam taki oto problem: wczoraj zmienialem winde z 2000 na 98 przed czym zaktualizowalem sobie jeszcze bios. Po zainstalowaniu 98, wlaczeniu dma i restarcie dma sie samo wylaczylo, tak samo bylo na me i 2003 (probowalem instalowac sterowniki od plyty, ale nic to nie dawalo) ,wiec zainstalowalem 2000 i na nim dma dzialalo. Wrocilem wiec do poprzedniego biosu zainstalowalem 2003 ale nadal nie da sie wlaczyc dma. Podczas postu jest oczywiscie napisane pod moim dyskiem ze ultra dma 4 wiec nie wiem dlaczego nie dziala to w windowsach 98/me/2003 (a dziala na 2000), chociaz pamietam ze wczesniej dzialalo bez problemu. Pomozcie bo ja juz nic z tego nie rozumiem. |
z dma pomaga czasem usuniecie kontrolera z menadzera urzadzen, potem przy starcie winda go wykrywa i dma zostaje, no ale skoro masz to na kilku windach to ten zabieg w cale nie musi pomoc.
:edit nie masz przypadkiem plyty z nforcem? a via4in1 odpowiednie zainstalowales |
nie mam z nforcem, a plyte mam na chipsecie sis'a, probowalem instalowac sterowniki od plyty ale to nic nie daje, usuniecie kontrolera tez nie
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:33. |