Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Roznica dvd-r a dvd+r (https://forum.cdrinfo.pl/f15/roznica-dvd-r-dvd-r-36788/)

Bravo 06.07.2004 21:55

Roznica dvd-r a dvd+r

witam
czy ktos z szanownych forumowiczow moze wijasni w kilku zdaniach naczym polega roznica miedzy plytkami dvd-r a dvd+r
poniewaz moj litek 451s przestal nagrywac dvd-r a dvd+r nagrywa normalnie
nagrywarka byla w sevisie dzisiaj ja odebralem
a niestety problem zostal jutro udaje sie tam zpowrotem ale chcialbym widziec cos wiecej na ten tema niz ze niektore stacjonarne dvd czytaja + a inne - lub ze totakie systemy nagrywania poprostu jakies sprawy technieczne itp.
dziekuje za pomoc

mbar 07.07.2004 10:40

Nie wyjaśni, bo ten temat był już tu omawiany wielokrotnie. Poszukaj sobie.

latet 07.07.2004 11:01

Cytat:

Napisany przez mbar
Nie wyjaśni, bo ten temat był już tu omawiany wielokrotnie. Poszukaj sobie.

Nie jest to łatwe do wyszukania, bo niby jakie słowa kluczowe trzeba wpisać, skoro DVD-R i DVD+R występują niemal w kazdym poście! :podbite:

Dla mnie najwazniejsza roznica tkwi w pojemnosci:

DVD+R 4.7 GB = 4483 MB (wg Nero Disc Info)
DVD***8211;R 4.7 GB = 4489 MB (wg Nero Disc Info)

Trzeba uważać, aby nie nagrywać na full płytki DVD-R, bo jeśli potem zajdzie potrzeba skopiowania tego na +R, to będzie problem.

latet

Mirek-1977 08.07.2004 01:34

Różnice między DVD-R a DVD+R.

Ilość załączników: 1
to jest skan z jednego z magazynów komputerowych
miłej lektury

latet 08.07.2004 09:04

Mt. Rainer?

Czyli płytki DVD-RW nie będą nigdy działać w trybie Mt. Rainer?

BTW: Jak to jest z tym Mt. Rainer? Od lat już są nagrywarki CD zgodne z tym systemem, ale wciąż nie słychać, aby dało sie już tego używać. A może to wcale nie będzie takie znów wspaniałe?

latet

M@X 08.07.2004 17:35

Bedzie zaimplementowane w longhornie ponoc - w becie 2 dziala tak sobie :-/

latet 08.07.2004 17:48

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Bedzie zaimplementowane w longhornie ponoc - w becie 2 dziala tak sobie :-/

A jakie problemy się stwierdza?

BTW:
Nie wiem po cholerę się męczyć z zapisem w locie na nośniki optyczne, jak pendrive'y są coraz większe, tańsze i szybsze! A jaka wygoda!

latet
(wielbiciel pendrivów USB 2.0)

PaWCi0 08.07.2004 21:43

Tanie? Zalezy dla kogo... Ja wole wydac te 350 zl (tyle dalem za litka 812 box) na nagryware i 4 zl za plytke o pojemnosci 4,7 GB, zamiast kupic za taką samą kasę przenośną pamięć 512 MB - może to i szybsze rozwiązanie oraz poręczniejszy nośnik, ale różnica w pojemności OGROMNA. :taktak:

M@X 09.07.2004 00:20

zgadzam sie z PaWCiem... Poki USB Pen nie bedize kosztowac 20 zl i oferowac pojemnosci minum 5 GB to dla mnie strata czasu... Co do longhorna - a moze dlatego ze nie che nagrywac? ;-D

mbar 11.07.2004 13:00

Cytat:

Napisany przez latet
Nie wiem po cholerę się męczyć z zapisem w locie na nośniki optyczne, jak pendrive'y są coraz większe, tańsze i szybsze! A jaka wygoda!

LOL, a od kiedy pendrive'y są szybsze? Pokaż mi taki, co pozwala na zapis z transferem 11 MB/s (DVD 8x).
Na razie urządzenia flash oferują < 1 MB/s transfer.

latet 11.07.2004 14:58

Cytat:

Napisany przez mbar
LOL, a od kiedy pendrive'y są szybsze? Pokaż mi taki, co pozwala na zapis z transferem 11 MB/s (DVD 8x).
Na razie urządzenia flash oferują < 1 MB/s transfer.

Mój pen ma zapis ok. 1.5 MB/s, odczyt 8 MB/s.

Ale ja mialem na mysli calkowity czas operacji nagrania na nosnik np. paru małych plików :-) Od włożenia do wyjęcia. Tutaj zaden CDRW, DVDRW nie ma szans :-) A na co dzien, wlasnie takie operacje wykonuje wiele razy.

latet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:21.