Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ekranowanie pol elektromagnetycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ekranowanie-pol-elektromagnetycznych-36817/)

Voytek 07.07.2004 16:32

Ekranowanie pol elektromagnetycznych

Ilość załączników: 1
Zobaczylem to na stronie Modecom.....co tam ma ekaranowac pole, jakies
"dzyndzelik" w obudowie
O co chodzi ?

mr_spock 07.07.2004 16:38

im chyba chodzilo, ze cala obudowa jest ekranem, a to ze zaznaczony jest ten dzyndzelek to przypadek... tak mi sie przynajmniej zdaje ;)

imola 07.07.2004 16:42

Cytat:

Napisany przez mr_spock
im chyba chodzilo, ze cala obudowa jest ekranem, a to ze zaznaczony jest ten dzyndzelek to przypadek... tak mi sie przynajmniej zdaje ;)

Własnie o to chodzilo, metal jest najlepszym ekranem pola magnetycznego i nie tylko.

Voytek 07.07.2004 17:01

No tak, ale do ekranowania pól magnetycznych należy stosować materiały ferromagnetyczne o dużej przenikalności magnetycznej (szczególnie jest to istotne przy niskich częstotliwościach), a do ekranowania pól elektrycznych dobre przewodniki. Pola magnetyczne ekranuje się znacznie trudniej niż pola elektryczne. Stosowanie różnego rodzaju właściwie dobranych technicznych środków jest bardzo efektywną metodą ograniczenia zagrożeń. Jednak źle dobrane środki techniczne są całkowicie nieskuteczne (np. siatka metalowa ekranująca pole elektryczne, nie zmniejsza natężenia pola magnetycznego), a nawet mogą zwiększać zagrożenie (np. szczelina w ekranie elektromagnetycznym może być źródłem silnego pola).

imola 07.07.2004 17:14

Cytat:

Napisany przez Voytek
No tak, ale do ekranowania pól magnetycznych należy stosować materiały ferromagnetyczne o dużej przenikalności magnetycznej (szczególnie jest to istotne przy niskich częstotliwościach), a do ekranowania pól elektrycznych dobre przewodniki. Pola magnetyczne ekranuje się znacznie trudniej niż pola elektryczne. Stosowanie różnego rodzaju właściwie dobranych technicznych środków jest bardzo efektywną metodą ograniczenia zagrożeń. Jednak źle dobrane środki techniczne są całkowicie nieskuteczne (np. siatka metalowa ekranująca pole elektryczne, nie zmniejsza natężenia pola magnetycznego), a nawet mogą zwiększać zagrożenie (np. szczelina w ekranie elektromagnetycznym może być źródłem silnego pola).

Elektronika komputera ( i elektryka) generuje pole elektro-magnetyczne, metalowa obudowa w znacznym stopniu osłabia jego natężenie, napewno nie ekranuje zupełnie. Wystarczy, przeciez to nie kuchenka mikrofalowa.
Metal jest dobrym przewodnikiem.
Stal w pewnym stopniu jest ferromagnetykiem (znikomym).
Do ekranowania w sumie niewlkiego pola wytworzonego przez zwykły pecet metalowa obudowa jak najbardziej się nadaje :mruga:
Siatki metalowe stosuje sie raczej do ekranowania przed falami elektromagnetycznymi, ale trzeba odpowiednio dobrać siatke do długosci fali.
To prawda uszkodzony ekran z siatki stwarza duże niebezpieczeństwo, stosuje się go np. w drzwiczkach kuchenek mikrofalowych.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:40.