Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   pytanie prawnicze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-prawnicze-36931/)

memorando 10.07.2004 19:06

pytanie prawnicze

Po jakim czasie następuje przedawnienie za wykroczenie??

michal_zb 10.07.2004 22:11

chyba nie ma wśród nas prawników..., ale odpowiem dyplomatycznie :D GOOGLE ;)

andrzejj9 10.07.2004 22:50

Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, jak ogólnie rozpatrywane wykroczenie, tylko zależy to od konkretnego jego rodzaju i sytuacji. I w zależności od tego inaczej będzie biegł czas przedawnienia. Ale to tylko gdybanie, Google powie Ci więcej :)

memorando 10.07.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, jak ogólnie rozpatrywane wykroczenie, tylko zależy to od konkretnego jego rodzaju i sytuacji. I w zależności od tego inaczej będzie biegł czas przedawnienia. Ale to tylko gdybanie, Google powie Ci więcej :)

siostra odpowiedzaiala mi kosztowalo mnie to 45 minut gadki przez koma a więc w wypadku wykroczeń jak nie dostanę nic w ciągu dwóch lat ulega to przedawnieniu:)

Remix 10.07.2004 23:18

Witam!

nie prawda...
jesli jest to wykroczenie zwiazane z kara finansowa to firma, ktorej jestes winien pieniadze moze odsprzedac Twoj dlug innej firmie (najczesciej windykacyjnej) i wtedy nie ma przedawnienia :)
ale ogolnie jest tak, jak napisal andrzejj9

memorando 11.07.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

nie prawda...
jesli jest to wykroczenie zwiazane z kara finansowa to firma, ktorej jestes winien pieniadze moze odsprzedac Twoj dlug innej firmie (najczesciej windykacyjnej) i wtedy nie ma przedawnienia :)

niemow nieprawda dopoki nieznasz sytuacji wykroczenie niejest karą finansową i na 100 % za 2 lata przedawnią mi bo takie są sądy w polsce w tych sprawach cio ja mam

Weron 11.07.2004 01:23

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

nie prawda...

A to tez tak nie do konca jest.
Bo jesli naprzyklad dostaniesz mandat w autobusie to po dwoch latacj jesli nie dostaniesz ponaglenia ulega on przedawnieniu i nawet jesli firma wykupi taki dlug, co robia, to i tak nie musisz juz placic.A oni moga cie cmoknac. :)

Cytat:

Napisany przez memorando
niemow nieprawda dopoki nieznasz sytuacji wykroczenie

No wlasnie dopoki nie znasz sytuacji wykroczenia.Liczac na odpowiedz powinienes dokladniej sprecyzowac pytanie bo tak do konca nie bylo wiadomo o co chodzi.

Y@nkee_PL 11.07.2004 01:34

... i do tego remix napisal "JESLI...", a wiec niczego nie swierdzil

Wawelski 11.07.2004 10:30

@Weron.
W autobusie (rozumiem że za brak biletu) nie dostajesz mandatu, tylko kwit na opłatę podwyższoną. Przejazd bez ważnego biletu nie jest wykroczeniem (dopiero trzecia taka wpadka to wykroczenie - tylko jak to sprawdzić, który to raz). A dopiero przy wykroczeniu można dokonać zatrzymania obywatelskiego (inaczej mówisz kanarowi do widzenia i wysiadasz - nie ma prawa zatrzymać Cię siłą).
Zaś wracając do tematu - Kodeks Wykroczeń:

Rozdział V

Przedawnienie orzekania, wykonania kary oraz zatarcie ukarania.

Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.

§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.

§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Art. 46. § 1. Ukaranie uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary.

§ 2. Jeżeli ukarany przed upływem okresu przewidzianego w § 1 popełnił nowe wykroczenie, za które wymierzono mu karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny, ukaranie za oba wykroczenia uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania albo od przedawnienia wykonania kary za nowe wykroczenie.

§ 3. Jeżeli orzeczono środek karny, uznanie ukarania za niebyłe nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem wykonania.

Weron 11.07.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez Wawelski
(inaczej mówisz kanarowi do widzenia i wysiadasz - nie ma prawa zatrzymać Cię siłą).

A ja jestem ciekawy jakby to wygladalo w praktyce :) Bo w teorii to nawet ciekawie wyglada. :)

Wawelski 11.07.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez Weron
A ja jestem ciekawy jakby to wygladalo w praktyce :) Bo w teorii to nawet ciekawie wyglada. :)

Temat 2846232 x wałkowany na grupach związanych z prawem - polecam archiwum (choćby na googlach).

Turboni 11.07.2004 13:21

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

nie prawda...

mam pytanie z tego co sie orientuje to firmy windykacyjne nie maja prawa nic ci zrobic bo jedyne prawo do tego ma komornik jak ma prawomocny wyrok sadu. Zgadza sie ?
||

Wawelski 11.07.2004 13:56

@Turboni

Firmy windykacyjne mogą zrobić wiele jak przejmą Twoje długi - choćby pozwać do sądu i uzyskać taki prawomocny wyrok z którym pójdą do komornika.

*Vojtas* 11.07.2004 14:12

Ewentualnie po dług przyjedzie kilku "kwadratowych" a oni postępują w myśl zasady "sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie||;)".
pozdr.

Turboni 11.07.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez Wawelski
@Turboni

Firmy windykacyjne mogą zrobić wiele jak przejmą Twoje długi - choćby pozwać do sądu i uzyskać taki prawomocny wyrok z którym pójdą do komornika.

no tak ale musza dostac tez wyrok sadu a moze im to troche czasu zajac i sprawa tez moze ulec przedawnieniu. tak czy nie ?
||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:16.