![]() |
Znikające cd-romy
Mam win xp home i znikają mi napędy cd. Jak rozwiązać ten problem.
|
Jak kiedys mialem XP-ka to mialem taki sam problem....ale tylko z jednym cd-romem....wlasciwie to nie wiem jak go rozwiazalem, ale napisze jakie kroki czynilem, zeby go rozwiazać:
1.Restart BIOS-u płyty głównej 2.Wlączenie DMA w -->Panel Sterowania->System->Właściwości->Pomocniczy kanał IDE...(włacz "DMA - jesli dostepne" - o ile nie masz go włączonego. 3.Zainstalowałem Sp1 4.Zainstalowałem sterowniki ASPI i to chyba tyle, ale to było dawno i pamietam ze od tamtej pory tego problemu juz nie mam ze znikajacymi cd romami....sproboj...moze pomoze ;) |
Miałem taki sam problem. Co sie później okazało problemem było to, że mój napęd był podpięty jako jedno urządzenie na taśmie IDE ustawione jako SLAVE. Po przestawieniu na MASTER problem ze znikającym napędem zniknął.
|
Ja mam cd-rom jako SLAVE, a nagrywrke jako MASTER i gdy mialem ten problem, to zmiana ustawien nic nie pomogla, a przypomnialem sobie zmienilem i dobrze docisnloem tasme od CD-ROM i CDR-W, a mam je wpiete na 1 tasmie...
|
Chodziło mi o to, że miałem podpięty TYLKO jeden napęd na taśmie IDE. Dopiero zmiana ze Slave na Master pomogła, i napęd przestał mi znikać.
|
Dzięki za info, ale czy wy też tak mieliście że po starcie windy cd-ki były a po pewnym czasie przechodziły w stan wyłączenia ?? Z innymi windami tego nie doświadczyłem.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:59. |