Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Co trzeba do odtwarzania DTS Audio POMOCY!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/co-trzeba-odtwarzania-dts-audio-pomocy-37103/)

snach 14.07.2004 20:14

Co trzeba do odtwarzania DTS Audio POMOCY!!!!

Mam pytanko?
Mam SBlive 5.1 na sterach od Audigy.
Zestawik Inspire 5400, DVD-ROM Toshiba. Czego jeszcze bede potzrebował do odtworzenia DTS AUdio na komuterze poza POWERD DVD albo WINDVD
Czy konieczne jest pośrednictwo amplitunera pomiędzy kartą muzyczną a głośnikami. Czy moze od razu podpiąc cyfrowym z DVD do głośników.
Przyznam się ze troche sie zgubiłem Prosze o pomoć, troche szukałem na forum ale tylko mam pętlik w głowie
Z góry dziękuje

P>S
Jak wypalic pliki DTS na jakim nośniku???

Pozdro

Lopezik 14.07.2004 21:50

Dts Re

-Plytke wypalasz normalnie jak Audio CD i nie kombinuj.
-Do dekodowania wav dts jest potrzebne Windvd (pracuje jako soft dekoder) z uaktywnioną podczas rejestracji/zakupu opcją dekodowania DTS'u
-Opcją jest podpięcie Audigy lub Live'a przez wyjscie cyfrowe do amplitunera ktory sobie z tym poradzi.
-Nie odpalaj plytki w trybie audio cd bez lini dekodera zwlaszcza przy wysokim poziomie ustawionej glosnosci na wyjsciu.
-Jesli znalazles Audio DTS w sieci potrzebny, wymieniony soft znajdziesz bez trudu.

PS Jesli masz set audio czyli czytnik CD lub DVD podpięty światłowodem lub coaxem sprawdz czy amplituner tego nie zdekoduje (ostroznie z glosnoscia)

Pozdrawiam Tom

snach 15.07.2004 07:48

Dzięki bardzo..
CZyli karta, soft, czytnik DVD i zestaw Creative 5.1 5400 wystarczy??????
Czy dobrze zrozumiałem??????

Lopezik 15.07.2004 11:36

Wszystko ok.
Jak masz image plyty to na poczatek proponuje go zamontowac do alkohola i odpalic z virtyalnego cd.

Tom

leszekgd 15.07.2004 18:44

Mam na plycie glownej "soundstorma" podlaczonego optykiem do amplitunera obslugujacego DTS. W filmach DVD, DTS dziala, lecz nie moge go uzyskac przy odtwarzaniu DTS Audio (WinDVD widzi ze ma DTS Audio, w opcjach jest przestawione na S/PDIF) - w glosnikach cisza. Co ciekawe - jak zaznacze "analogowa karta dzwiekowa" - WinDVD odtwarza muzyke w stereo.

Lopezik 15.07.2004 20:51

Ciezko odpowiedziec, nie mialem nigdy SS'a.
Jesli możesz to sprawdź co się dzieje gdy zepniesz coax'em.

Moze jest to zwiazane z obrobką, renderingiem dzwięku przez WinDVD problemami w jakiej postaci ma byc przesłany do ampli (klasa próbki itp)

Moze sprawdz jeszcze najprostsza metode:
Odpal WMP albo coś tam i odpal plyte z DTS'em.
Jesli sygnal jest ok to zdekoduje strumien ampli. WinDVD nie jest potrzebny.

Pozdrawiam Tom

leszekgd 15.07.2004 21:00

WMP rozpoznaje plyte i utwory ale na amplitener "puszcza" szum :(

Lopezik 15.07.2004 21:18

Masz moze cd podlaczone do ampli cyfrowo?
Wrzuc do czytnika CD DTS i pusc to.
Tylko z glosnoscia nie przesadzaj, gwizdki i przetworniki nie za bardzo to lubia...
Ampli powinien przeskoczyc w tryb dts i dzialac.

Rzuć modelami coś doczytam może.
Proszę o tytuł CD jak można.

Pozdrawiam Tom

leszekgd 15.07.2004 21:51

Odtwarzam w "alcoholu" obraz plyty The Cure - Greatest Hits (wypalilem i napewno dziala - sprawdzalem u kumpla na stacjonarnym odtwarzaczu). Kablem optycznym mam podlaczona karte dzwiekowa do amplitunera. Niestety nie posiadam stacjonarnego odtwarzacza (wtedy by nie bylo problemu).

Lopezik 16.07.2004 00:10

To moj ostatni pomysł...
Jesli masz gdziekolwiek w panelu SS'ma opcje dekoduj dzwięk AC3 to wyłącz ją i sprawdź czy zaskoczy.
Tom

leszekgd 16.07.2004 00:56

ta funkcje mam caly czas wylaczona

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:58.