![]() |
Jak sprawdzić w XP czy na dysku są badsectory?
Czym w XP najlepiej sprawdzić dokładnie czy dysk ma jakieś bad sectory?? W Win98 można było to sprawdzić chyba ScanDiskiem a tutaj jak??
|
tak samo, tylko dwa razy ;) jak za drugim razem da Ci komunikat to zle...
jak nie ufasz MSowi (tak jak i ja) to najlatwiej odpalic Partition Magic 8 (spoko wystarczy wersja dos, ja innej nie uzywam) i tam opcja sprawdzania partycji - blyskawicznie robi i naprawde mozna mu ufac ;) |
standardowe sprawdzenie dysku - partition magic i stworz partycje z sprawdzaniem bad-sectorow albo poprostu sprawdz partycje
sprawdzanie doglebne - proponuje sciagnac sobie jakiegos powermax'a (program diagnostyczny do maxtorow) i tym sprawdzic |
start - uruchom - cmd
chkdsk /? czyli pewnie bedzie tak: chkdsk d: /f /r /x |
a jak 'zmusic' hdd zeby omijał złe sektory, zeby nie próbował zapisywac na nich zadnych informacji ?
|
krzpac - przeskanowac skandyskiem (zrobi to w kolejnym uruchomieniu), wtedy bady zostana oznaczone i dopuki nie pojawia sie nowe albonie sformatujesz partycji tomasz spokoj; po formacie trzba by odnowa skanowac
jak juz masz bady to szukaj nowego dysku - bad lubi sie z nienacka mnozyc, wtedy mozesz stracic "troche" danych, zgodnie z prawem murphego,tych najcenniejszych i nie do odtworzenia || np zdjecia golej sasiadki || |
|
Cytat:
--- epol dzięki za link :) |
Nie ma za co ;)
Ja też na moim IBM mam bady od ładnych paru lub nawet parunastu miesięcy i jest wszystko :spoko: |
Podobno HDD Regenerator potrafi usuwac trwale bady. Nie potwierdzam, nie zaprzeczam.
|
Potrafi naprawić nie które, ale raczej już trwałych to nie naprawi.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:27. |