![]() |
TEAC W516EB-02 (16/10/40 Burn Proof) PROBLEM !!!
JEŻELI NIE CHCESZ CZYTAĆ DOŚĆ DŁUGIEGO OPISU ON-LINE, ZAŁĄCZYŁEM PLIK TEKSTOWY - KOPIĘ POSTU !
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC W ROZWIĄZANIU PROBLEMU ________________________________________________ Witam Kupiłem ostatnio nagrywarkę Teac W516EB-02 (16/10/40 z Advanced Burn Proof). Niestety mam z nią dość poważny problem. Wykonałem już wiele testów zapisu (i zaledwie kilka wypaleń - na szczęście jest Burn Proof) - niestety niezależnie od konfiguracji wynik jest wciąż ten sam - Buffer Underrun (najpóźniej półtorej minuty od rozpoczęcia zapisu). Nie udaje mi się nagrać: - CD Audio z plików Mp3 (on the fly) - z prędkością większą niż x4 - Kopia CD (on the fly) - z prędkością większą niż x8 (przy czym CD-ROM jest zwalniany programem "Nero Drive Speed" stosownie do prędkości nagrywania) - CD z danymi z prędkością większą niż x12. Nagrywam na sprzęcie: - Płyta główna - ASUS P5A ATX na chipsecie Ali Aladdin 5 (Testowane przy Biosach - 1011B, 1010B) (Sterowniki Ali AGP Driver 1,73 ; Ali Bus Master IDE Driver 3,56) - Procesor - AMD K6-2 400 - Pamięć - 128 Dimm 100 Mhz - Modem - Zoltrix Cobra 56K (Sterowniki wersja 10-06-99) - Drukarka - HP DeskJet 710 C (Sterowniki wersja 10,3) - Karta dźwiękowa - Sound Blaster Live! (Sterowniki dla Windows ME; Live! Ware 3,0; Wersja 2.4, June 2000, sprawdzałem też na sterownikach dla W98 ) - Karta graficzna - Riva TNT2 M64 (Sterowniki Fachman 1,2) - Skaner - Primax Colorado 1200P (Sterowniki wersja 099) - CD-ROM LG x40 CRD8400-B (Bios 1,02) - Dysk twardy - Caviar Wykonałem test zapisu przy odłączonych (wyjętych z komputera urządzeniach: modem, karta dźwiękowa, skaner, drukarka, CD-ROM) i zainstalowanym od podstaw systemie Windows 98 SE. Problem pozostał. Używałem w teakcie testów: Windows ME, Windows 98 SE (za każdym razem idealnie skonfigurowanych), zdefragmentowanego dysku, nagrywałem z odzielnej 1-GB partycji (chociaż również z prawie pełnej partycji 40 GB) CD-ROM, Nagrywarka oraz dysk twardy miały włączoną opcję "DMA". (Przy standardowych sterownikach Windows ME i Windows 98 SE po włączeniu DMA w ww. urządzeniach - dysk zachowywał włączoną opcję, CD-ROM nie, natomiast nagrywarka znikała i występował problem z drugim kontrolerem IDE - "urządzenia nie ma w systemie lub nie ma zainstalowanych ...". Po zainstalowaniu Ali IDE Driver 3,56 jest wszystko OK) Używałem w trakcie testów oprogramowania "Nero Burning Rom" (kilka wersji, najnowsza 5,5,4,0), Feurio 1,62 PL, WinOnCD 3,8 PE. Aktualizowałem BIOS z wersji 1,0A do 1,0B, wcześniej testowałem Audio CD z MP3 z orędkością x12 i efekt był taki sam. Nagrywam na płytach: - Silverblue 80 Min. Multispeed - Koperta - Platinum 80 Min. Multispeed - Szpula - Dysan 80 Min. All speed compatible - Slim - LiteOn CDRW x4-x10 Highspeed ________________________________________________ RESZTA POSTU W ODPOWIEDZI (ZE WZGLĘDU NA OGRANICZONĄ DŁUGOŚĆ POSTU) ________________________________________________ |
DALSZA CZĘŚĆ OPISU PROBLEMU
Do kanałów IDE urządzenia podłączone były w następujących konfiguracjach:
Primary Master - Caviar; Primary Slave - Teac; Secondary Master,Slave - wolne Primary Master - Caviar; Secondary Master - Teac Primary,Secondary Slave - wolne Primary Master - Caviar; Primary Slave,Secondary Master - wolne Secondary Slave - Teac Primary Master - Teac; Secondary Master - Caviar Primary,Secondary Slave - wolne oraz konfiguracje takie jak wyżej, ale z podłączonym CD-Romem Nagrywanie wygląda tak: Wrzucam mp3 (pliki mp3 nie są winne) do nagrania na Audio CD (on the fly). Przy wykrywaniu maksymalnej prędkości "Read Speed" trzyma się średnio na poziomie 9,3, w połowie schodzi na 8 z zapasem (dość dużym, ciągle w okolicach 9). Wynik - można nagrywać z maksymalną prękością x8. Rozpoczyna się symulacja. Przy 1% "Read speed" mniej więcej 2,4 Później schodzi do 0,15 Przy 3% dochodzi do 5,1 i trzyma się na tym poziomie do końca nagrywania (czyli krótko). Po początkowym wypełnieniu bufora nagrywarki zaczyna spadać bufor odczytu, następnie bufor nagrywarki i - Buffer Underrun. Testowałem nagrywarkę u kolegi. Ma SDI, komputer pracuje jako serwer, więc w tle cały czas chodził modem. Nagrywałem z prędkością x8 i na jego sprzęcie było wszystko OK (bardzo obciążony i nieciekawie skonfigurowany Pentium 2 233, stara płyta Intela (pierwsza pod Pentium II), 128 MB, dysk twardy wolniejszy od mojego, w ogóle system bardzo zaśmiecony i dość dużo programów siedzących w tle. Wcześniej miałem 3 nagrywarki. Najszybsza z nich to Yamaha 8/4/24 SCSI. Bezproblemowo nagrywałem nią (w dokładnie tej samej konfiguracji) Audio CD z Mp3 z prędkością x8, w tle czasem pracowały równocześnie pamięciożerne aplikacje, a nie dochodziło do przerwania strumienia danych. Do niedawna miałem duży problem ze sterownikami IDE Bus Master, jak pisałem wcześniej sterowniki Windows gryzły się z trybem DMA w nagrywarce. Gdy instalowałem sterowniki Ali AGP Driver, przeznaczone dla mojej płyty głównej (chipset Ali Aladdin 5), występowało stronicowanie systemu (dysk twardy i fdd używały systemu plików w trybie zgodności z MS-DOS). Niestety najnowszy final BIOS mojej płyty głównej nie obsługuje dysków twardych większych niż 32 GB, swojego Caviara musiałem więc sformatować programem "Data Lifeguard EZ-Install", program ten ładuje się z BootSectora i omija problem z BIOSem. Od Nikita_Bennet dostałem wersję 1011Beta, która obsługuje duże dyski, po odinstalowaniu "Data Lifeguard" problem ze stronicowaniem zniknął. Niestety Feurio w czasie diagozy systemu pokazuje komunikat: *** This IDE-BUSMASTER-driver is (at least the version 3.12) faulty, i.e. it does not work correctly with CD-writers. So no correct burning will be possible with this driver. Please deinstall the busmaster-driver ("Control panel" -> "System" -> "Device manager" -> Harddisc controller". There remove the busmaster-driver). After that re-install the "normal" Windows-IDE-driver ("Control panel" -> "Add hardware". Add the "Standard IDE/ESDI-harddisc-controller" manually). Some users reported, that version 3.54 (or later) seems to work correctly. You can download the current version at: http://www.ali.com.tw/eng/support/driver.shtml *** Nie wiem, czy wersja 3,56 (zresztą najnowsza) też niepoprawnie współpracuje z nagrywarką, wersji 3,54 nie udało mi się zdobyć. Dotychczas próbowałem z wersjami: 3,12 ; 3,4x ; 3,55 ; 3,56 Nagrywanie kończyło się porażką zarówno na standardowych Windowsowych (ME i 98 ) sterownikach APSI, jak na Adaptec-a 1021 (Force ASPI 1,7) Wojtek-J@go.pl __________________________________________________ _________________________ WIELKIE DZIĘKI DLA Misiek4 i Nikita_Bennet ZA DOTYCHCZASOWĄ POMOC __________________________________________________ _________________________ |
Nie czytalem dokaldnie tego posta, ale daltego ci sie sypie nagrywanie on-fly bo twoj cd-rom nie wyrabia.... kup teaca, sony..
|
siemka
dzieki stary ze o mie pamietasz. nie pisze tego na priv'a bo moze sie przyda innym. pytanko - po co zwalniasz cd-rom musi on dzialac z max predkoscia jak bedzie za szybki tansfer to on sam sie wygasi a pozniej sam sie rozbuja jak zabraknie danych. ustaw w nim predkosc odczytu na max i wylacz nerodrivespeed.exe. porysowane plyty odczyta bez problemu bo ten czytnik ma bdb korekcje (wiem bo mialem). bawielem sie ostatnio yamaha 8/4/24s - tak jaka ty miales a dokladnie bawilem sie dzis. mowiles ze na niej bylo ok a wiec po kolei mam teac 40x, stery ali takie jak ty.. sprzet skonfigurowany ok i podobny do twego wiesz z reszta co mam. odpalam fuerio 1.62 z polska nakladka, tworze kompilacje wybieram test a nie wypalanie z plikow mp3 (mp3 -> cd-audio on the fly). dzieje sie rzecz dziwna - bufferunderun kopara mi opadla. :(( robie to samo najnowszym nerem idzie bez problemow choc widac zwolnienie systemu tzn zapchanie pamieci. ale idzie bez problemow (mp3 -> cd-audio on the fly). biore clonecd robie kopie on the fly plyty audio (test) no problemo. zdziwil mie ten fuerio. dlaczego bufferunderrun na nagrywarce 8x w sprzecie z 256 mb specteka. nigdy przedtem tego nie bylo. jak znajde to przetestuje go ze starsza wersje fuerio co do lg40x max to powinie sobie radzic do predkosci 12x bez problemu. na yamaszce nie rozpedzal sie do pelnej predkosci wiem bo testowalem. tylko nie spowalniajcie cd-rom'ow przy nagrywaniu. jesli piecyk jest 16x to cd-rom nie moze pracowac z ta sama predkoscia lub wolniej - musi pracowac szybciej, najwyzej sam sie wygasi pzdrwm Nikita_Bennet nikita_bennet@z.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:36. |