![]() |
Ricoh MP7200 reanimacja
zachciało mi się update do prędkości 32 i nie widać CD ;-(, można coś z tym zrobić? opróczy kosza - oczywiście ;-)
|
|
i tu pojawia się problem, nie widać CD anie przy biosie, ani w windzie, nie można oszukać softu do flashowania, ponieważ muszę wybrać model CD, chybaże jest coś o czym nie wiem
|
no to prosilbym pisac NAPED a nie CD ;)
pytanie... czy naped uniemozliwia odpalenie kompa (in. czy trzeba go odlaczyc zeby system sie zaladowal)? |
system wstaje bez problemu z napędem, mruga pomarańczowa dioda, po naciśnięciu przycisku na panelu napędu, przestaje mrugać napęd nie wyjeżdża, nie wiem co jeszcze ważnego
|
no to zaczynamy probe reanimacji, moze sie uda...
naped niech bedzie podpiety jako SECONDARY MASTER, wypnij pozostale napedy optyczne (jesli posiadasz) potrzebujesz biosa w postaci pliku .bin - to juz masz (link wyzej), po prostu rozpakuj, najlepiej na C: / D: / E: / ... (byle to byla partycja FAT32) sciagnij Mtkflash 1.80.1 - sciagnij [21KB] - rozpakuj w to samo miejsce co biosa odpal kompa z dyskietki startowej i w miejscu, gdzie bedziesz mial(a) rozpakowany bios i mtkflasha uzyj komendy: mtkflash # w nazwa_pliku.bin gdzie # oznacza port, na ktorym znajduje sie twoja nagrywarka i tak # = 1 lub 2 lub 3 lub 4 1 - primary master 2 - primary slave 3 - secondary master 4 - secondary slave np. (w twoim przypadku i jesli naped faktycznie bedzie podpiety jako sec master) mtkflash 3 w S00a130.bin no i czy sie uda zalezy od tego czy naped jest na chipie mtk, bo szczerze to nie wiem co jest jego sercem ;) powodzenia :) |
chyba nic z tego, niestety nie poszło
|
teraz świeci ciągłym światłem (oczywiście dioda w napędzie)
|
jest nadzieja... troche pogrzebalem w necie
przygladnij sie jumperom/zworkom z tylu napedu i powiedz mi czy widzisz tam cos takiego jak FirmwareLoader prawdopodobnie bedzie to pierwsza zworka od lewej [:]:: ------------- *** jesli taka znajdziesz to przestaw zworke wlasnie na ten tryb i powiedz pod jaka nazwa ten naped widnieje w windowsie |
RICOH FirmwareLoader2 0.97 i co dalej?
|
no to jest coraz lepiej :)
teraz sprobuj po prostu sflashowac naped tym biosem co podalem na poczatku jesli przejdzie to przestawiasz zworke (przy wylaczonym kompie ofkorz ;) ) jak byla na poczatku no i juz nagrywarka powinna powrocic do zycia jesli bedzie sie burzyc to podaj mi jeszcze na jaki naped probowalas go przerobic |
burzy się próby były na MP7320
|
może inny flasherem niż od ricoh-a?
|
DziĘki UdaŁo Mi SiĘ!!! ;-), ;-), ;-) JeteŚ Wielki
|
no widze ze nie zdazylem juz z nowymi radami i sama sobie poradzilas :)
a mozesz mi przyblizyc jak sie z tym uporalas ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52. |