![]() |
dwa IP na jednym kompie - możliwe??
Wutam
Tak się ostatnio zastanawiałem czy jest możliwe, kożystanie na jednym kompie z dwóch IP tak jak na przedstawionym obrazku?? I jeżeli tak czy to coś daje??? |
primo ... simple - dwie karty sieciowe
secundo .... zalezy gdzie, napewno dwa numery IP :D |
Ale po co komu dwie karty sieciowe, i czy to coś daje, jakiś lepszy transfer??
|
asus deluxe ma fabrycznie dwie sieciowki :mruga:
mozesz sobie np. mostek do wifi zrobic, router lub speed na serwerze |
np jedna zeby sie wpiac do netu, druga do sieci firmowej, trzecia do alternatywnego polaczenia z netem... oczywiscie wszystko mozna rozwiazac inaczej, ale czasem stosuje sie rozne kombinacje
oczywiscie ze nie po to zeby "miec lepszy transfer" - najprostsza karta sieciowa daje ci 10MB (jak jeszcze taka w demobilu znajdziesz) - na takich laczasz lataja cale firmy ot dla przykladu - w moim kompie sa dwie karty sieciowe - obie wirtualne, puszczone przez usb, oczywiscie mam 2 ip - na jednej z "kart" lacze sie z netem, na drugiej z kompem Zony - fizycznie nie mam zadnej karty |
Czylki nikt mi mojego cennego transferu nie pożera :uff:, ale czy moge sprawdzić kto najbardziej obciąza sieć (tzn. najwiecej pobiera???)
|
pod linux'a najprosciej jest uzyc sniffit'a
...monitorowanie ruchu w podsieci wskazując kto i z kim (oraz na jakich portach, przy pomocy jakich haseł... ;) |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37348 to ja zapraszam do tego topica - naprawde podobny jak cholera
|
AleX lub ktoś inny moze znajdzie się coś pod XP bo jakoś linuxa nie mam pod ręką :D
|
No właśnie. Większość użytkowników raczej używa Winshita :> (jeśli nie to przepraszam) :spoko:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42. |