![]() |
insert boot disk
witam
mam pewnien problem, kumpek wyjechal za granice i jego ojciec poprosil mnie zebym mu kompa naprawil bo pokazuje sie komunikat jak sie wlaczy kompa pokazuje sie komunikat "insert boot disk ... cos tam coś tam", prosze o pomoc |
zmień ustawienia w BIOSIE płyty głównej ....BOOT SEQUENCE...(Award) lub 1st BOOT DEVICE...(AMI)
Albo kolega zabrał HDD ze sobą ;) |
Wygląda to na padnięcie twardego dysku lub jest jakaś dyskietka w stacji.
Wejdź do biosu i sprawdź czy wykrywa dyski, jeżeli nie to posprawdzaj kable. Możliwe również, że namieszał tam jakiś wirus. |
Albo po prostu nie ma systemu na dysku, albo jest tak jak pisze Maciej. A jeżeli w stacji A jest hamburger to wyciągnij go i powinno pomóc.
|
Cytat:
|
Cytat:
Format c: i install winshita. |
Cytat:
Kilka lat nie używała wieży właśnie z powodu tej "usterki" :P. [historia autentyczna] :) pozdrowienia |
Masz niezłą ciotke he he ;)
|
kuzynka opowiadala jak w jej firmie sekretarce zepsul sie komp - wezwali informatyka, ktory przyszedl, wyciagnol dyskietke i wyszedl
rachunek przyszedl kilka dni pozniej - 200PLN :D to sie nazywa stawka :D |
Jeszcze jedna historia tego typu:
W szkole "zespuł" się komp. Zawołali wszystkich nauczycieli informatyki, chodzą, sprawdzają kable, składają, rozkładają, ogólnie zamieszkanie. No to podszedłem, właściwie z ciekawości zajrzałem na tył kompa tam gdzie idą kable, i co się okazało? Włącznik na zasilaczu był na 0, wyłączony był. Masakra. Hehe, ale później naszym informatykom wstyd było :P :P. Cyrk :P. pozdrowienia |
Szkoda że im rachunku nie wystawiłeś heh ;) To by dopiero jajca były.
|
Cytat:
Tak wie za usluge policzyl prawidlowo. |
Kumpel z serwisu śmigał z Krakowa do Nowego Sącza tylko po to żeby podłączyć klawe. Pani która zadzwoniła stwierdziła że komp się uruchamia ale sys nie rusza. Wypytywał ją co pisze na ekranie ale nie była mu w stanie powiedzieć co jest nie tak. (ech ten angielski).
pozdr.;) |
z dyskietka tez mi to przyszło nam mysl w pierwszej chwili ale naped pusty
sproboje z tym biostem |
To Nie To. Wyglada Mi Na Padniety Bios. Jest Szansa Uratowania Plyty Bo Wlacza Sie To Co Widzisz (tzw. Boor Block)- Taki Obszar Biosu (okolo 24 Kb) Umozliwiajacy Samonaprawe Przez Ponowne Flashowanie Pamieci Flash. Tak Mi Sie Przynajmniej Wydaje... Trzeba Znalezc Model Plyty Dokladnie, Sciagnac Z Netu Bios Do Niej I Program Do Flashowania I Zrobic Dyskietke Startowa Z Tymi Wlasnie Plikami. Zflashowac Bios I Powinno Byc Ok.
Mam Nadzieje Ze Sie Nie Myle I Cie Nie Nastraszylem Niepotzrebnie ;) A Moze To Tylko Zwalona Tasiemka Hdd, Zle Ustawienia Biosu... Jezeli Tak To Mozna N Aprobe Z Flopa Systemowego Wystarowac ... Napisz Co To Bylo Jak Juz Bedziesz Pewien |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:09. |