![]() |
jak podniesc poziom dzwieku CD-Audio?
jak kopiujac plyte CD-Audio podbic jej cala dynamike, chodzi mi o zwiekszenie poziomu dzwieku i poprawienie dynamiki ale zeby nie przesterowac plyty.
|
Robiąc obraz płyty w EAC włącz normalizację i ustaw na 100% lub lepiej 90 kilka %.
Jeżeli nic nie wiesz o EAC (ExactAudioCopy), to polecam Ci artykół na cdrinfo.pl. |
nie chodzi mi wyrownanie poziomu dzwieku kilku utworow tylko podniesienie dynamiki calej plyty ktora ma rowne poziomy dzwieku. Po prostu niektore stare plyty rockowe sa nagrane dosc plasko i chce ja troche podsterowac ale tak zeby nie bylo znieksztalcen dzwieku.
|
Zgraj plyte do WAV i wrzuc na przyklad w Gold Wave albo Cool Edit. Wtedy uzyj funkcji equlizera dla zmiany dynamiki. Zapisz wav i wypal :)
|
Zgraj do wavow i w nowej kompilacji audio w nero daj wlasciwosci sciezek i tam gdzies jest zakladka czy przycisk efekty i jednym z nich jest wlasnie equalizer. Ustawiasz jak ci pasuje, odsluchujesz to na biezaco w nero i jak pasuje to wypalasz, mozesz tez pobawic sie innymi efektami - troche tam ich jest.
|
gold wave i cool edit w jakim programie sa?
|
Cytat:
Nero Ultra Edition posiada Wav Editor trosze biedny ,ale powinnien ci starczyć. |
Cutler - widze ze koniecznie chcesz sobie utrudnic zycie. Albo moja odpowiedz nie jest u ciebie wyswietlana na monitorze albo jej nie rozumiesz.....ale sorki prosciej juz sie nie da.
Teraz chcialo mi sie sprawdzic samemu w nero - i we wlasciwosciach sciezki jest to zakladka "filtry" (po polskiemu) i w niej masz nie equalizer tylko "korektor" (tez po polskiemu). No wiec zrob jak napisalem, pobaw sie tymi tam suwakami, i nie marudz, bo normalnie rece opadaja. PS Jestem spokojny 8) |
to tak panowie szanowni nie bedzie, bo w Nero Wave Editor jest w zakladce Narzedzia, Korektor Graficzny. I moge sobie w nim ustawic (podbic) tylko okreslone czestotliwosci w zwiazku z tym strace liniowosc pasma. A mi chodzi zeby podbic o pare decybeli cale pasmo zachowujac jego liniowosc. Chodzi o cos takiego jak kiedys wysterowanie magnetofonu przy przegrywaniu z plyty. Mozna bylo zawsze lekko przesterowac sygnal na dobrej tasmie. A tutaj chce to zrobic na drodze cyfrowej bez utraty jakosci. I chodziloby by tu raczej chyba o operacje taka jak wyrownywanie poziomiu glosnosci utworow na skladankach z roznych plyt, wtedy domniemywam dzieje sie to bez wiekszego wplywu na liniowosc pasma. A problem powstal z tego ze niektore plyty CD z lat 80tych brzmia plasko i sa nagrane slabszym sygnalem niz te obecne. A mysle ze male podbcie pasma nie wplynie znaczaco na jakosc dzwieku za to plyta bedzie brzmiec glosniej i z lepsza dynamika.
|
a na korektorze w zakladce wlasciwosci to samo, nie wiem po jaka cholere dali dwa rozne korektory w Nero w roznych miejscach.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51. |