![]() |
Klopoty - 100% obciazenie proca przy nagrywaniu :(
Witajcie!
Podczas nagrywania na Teac 516EB w Nero (5.5.4.0) zauwazylem, ze system jest obciazony na fulla (100% CPU load), jednakze proces nagrywania z predkoscia 16x przebiega bezproblemowo. Mam zainstalowane Win98. Wyglada to tak, jakby jakies stery byly do du.. Bylbym wielce wdzieczny, jesli ktos wie, jak ugryzc ten problem, bo w koncu glupio za kazdym razem bezczynnie czekac na nagranie plyty... Za wszelkie sugestie i porady z gory THX! |
Sprawdź w [Panelu sterowania] - [System] - zakładka [Menadżer urządzeń], wybierz z listy CDROM powinny się pokazać twoja nagra & cdrom. Włącz właściwości jednego a potem drugiego, jeśli niemasz zaznaczonego V przy DMA i Synchronicznym przesyłaniu danych to zaznacz. Powinno trochę pomuc.
ps. Piszesz że masz Teac 16, nagrywanie płyty trwa ok 5 - 7 min. (zgaduję), u mnie na 12 trwa 6 - 8min. Przez taki czas chyba można nic nierobić czekając aż płytka wyjedzie z pieca świeża i gorąca. Niektóży mają Nagry x2 i czekają 30 - 40min. na płytę, a ty płaczesz z powodu 6min :) . |
Ja mialem taki sam problem z Teacem W512EB i win98se.....
Probowalem wsyzstkiego razem z DMA i synchronizacja ale pomoglo zainstalwoanie Win XP Final i chodzi zarabiscie :) Pozdrawiam Trotyl |
Cytat:
może akurat ta wersja nero nowe aspi albo źle podłaczona na listwie ... trudno stwierdzić ale dma bardzo prawdopodobne |
Ponizej vvv
|
Nagrywara ta posiada UDMA-2. Po jego wlaczeniu obciazenie spada do ok. 2% (tak podano na cdrinfo). Jest to mozliwe. Mam program CpuIdle 5.8 i pokazuje niewielkie uzycie procka podczas nagrywania.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39. |