![]() |
Problem z Combo Liteon SOHC-5232K
Pare tygodni temu kupiłem nowe combo liteona. Zainstalowałem najnowsze możliwe Nero 6 (system windows XP Pro Service Pack 1). Kupiłem na próbę 10 płyt Hawk. Pierwsze 3 wypaliło bez kłopotu - prz 4tej zaraz na początku nagrywania Nero zawiesiło się - a nagrywara coraz rozpedzała płytę i wyhamowywała - po usunięciu procesu nero z systemu, niestety nagrywarka dalej się męczyła - pomógł dopiero restart. Na początku uznałem że jest to wada płyty (jakieś tanie hawki). Na dwoch nastepnych sytuacja była identyczna (wioska Nero - rozpedzanie hamowanie plyty). Na czarnych esperanzach wszystko działa bez zarzutu.
Teoria o wadliwym nośniku była dobra do momentu kiedy kupiłem markowe płyty LG (nio niewiem czy markowe, ale przy najmniej LG to nie jakieś nieznane hawki). Nero rozpedził płytę - nagrywa nagrywa, już ma nagrać lide in lide out - i nero nagle się zawiesiło - płyta wciąż szybko wirowała (nagrywalem z predkoscia 40x). Oczywiście płyta jest do wyrzucenia.I tak jak poprzednio nagrywarka przestała wirować płytą dopiero po restarcie systemu. Kupiłem też parę płyt Dysan - pierwszą wypaliło bardzo pięknie - 3 min. Drugą za to owszem wypaliło, ale etap: lide in lide out - nagle zajął mu 5 minut - nio ale płytka działa. Co jest ? Czy to może wina Biosu nagrywarki ? ASPI ? Nero ? Czy to może coś z nagrywarką ? Co ciekawe - próbowałem na jednym takim wadliwym hawku nagrać coś samym windowsem - i nagrało !!! - ale płyta nie działa za dobrze, ale jednak działa i nic się nie zawiesiło. Pare być może przydatnych danych: Firmware: NK07 ASPI 4.57(1008) Nero 6.3.1.17 Najnowsze stery do płyty głównej itd. Z gory dzięki za wszelką pomoc, rady i porady. |
Z góry przepraszam, że tak bez formalnego przywitania(jestem nowy na forum) od razu dodałem topik - ale problem jest na tyle naglący, że po prostu zapomniałem o wszelkich formalnościach.
Aha - nagrywarka bez problemu rozpoznaje wszystkie płyty na których nagrywałem - tzn. ich maksymalna predkosc nagrywania. Nie ma zadnych problemów z czytaniem z cdr, cdrw, dvd itd. Nagrywarka pracuje w trybie udma2 - jest sama jako master na drugim kanale ide. To juz chyba wszystko. |
Przychodza mi do głowy dwie rzeczy:
1. podepnij palare do innego kompa i sprawdź czy dzieje się to samo 2. do serwisu na gwarancji Pozdro :> |
Jeżeli wypalałeś z max prędkością to może spróbuj wolniej.
|
Ja takrz kupiłem ten model w tym tygodniu i jak narazie wszystko w porządku tylko zauważyłem jedno jak robiłem test przypalania z prędkością 16x na płytce Platinum to po dojściu do kąca dziwnie coś zaczeło w niej zgdzytać i nic nie mogłem zrobić (dopiero reset pomugł) ale przy normalnym nagrywaniu było ok. (jeszcze jedno najlepszymi płytami wydaja mi się platinumy, od zawsze ich używam i nigdy nie miałem najmniejszych problemów)
Żeby se nie zaprzątać głowy najlepiej Serwis, chociaż można jeszcze sprawdzić w innym programie do nagrywania. |
Właśnie nie zależnie od prędkości nagrywania robi się zwałka :(. Sprawdziłem ją na drugim kompie - i jest identycznie. Dzisiaj biorę ją do serwisu :/.
Dzieki za rady. |
Za 1.5 tygodnia serwis ma dać odpowiedź co z tym zrobi - na szczescie mam jeszcze starą mitsumi o szokujacych parametrach 4/2/8 - pomimo że stara, bez problemu wypala wszystko na wszystkim.
Jeszcze raz dzięki za pomoc - pierwszy raz spotkałem się z tak nietypowym zachowaniem sprzętu, jak to mówią "shit happens". Pozdrawiam. |
Ja mam ten napęd i nie mam żadnych problemów... cd i dvd odtwarza idealnie, cdr nagrywa wszystkie bez problemów, a cdrw to nie lubi szmelcu 8-)
|
ja tez mam ta nagryware narazie smiga ;-)
|
Cytat:
|
a czemu takie "brawo" :D:D:D?? no moze malo sie rozpisalem no to sorx :D, nie testowalem jej jak na razie w kazdych warunkach ale ogolnie chodzi co prawda rw nie kazde lubi tak jak to napisal 'baku' ;-)
|
hmm, nie lubi wszystkich rw ?? A możecie powiedzieć na które rw jest szczególnie wrażliwy ? Na pewno lubi stare rw, bo sprawdzałem ;) - te z predkością 2x-4x.
Pozdro. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:55. |