![]() |
LITE-ON LTR-52246S prosze o pomoc
Witam jestem posiadaczem LITE-ON LTR-52246S z biosem 6S0D.Problem polega na tym że nagrywam w Nero Burning ROM v6.3.1.17, mam najnowsze Adaptec ASPI v4.71.2.Wszystko mam podłączone dobrze.Nagrywarke kupiłem 11 maja 2003r. za 299.00zł nową w sklepie.Używam płyt Verbatim cdr i cdrw.Od jakiegoś czasu gdy nagrywam w nero na początku nagrywarka rozpędza się i zwalnia przyczym coś stuka w środku i brzęczy i tak przez kilka minut w kółko poczym w nero wyskakuje komunikat: 'Błąd kalibracji mocy!'.Próbowałem na różnych płytkach i na różnych szybkościach nagrywać i nic.Niewiem czy uaktualnić Firmware czy oddać na gwarancji.Nagrywarka jest mi potrzebna do nagrywania dokumentów osobistych więc niewiem co robić.Prosze o pomoc.Z góry dziękuje.
|
1. uaktulnienie biosa jak najbardziej wskazane, poniewaz nowsze biosy dodaja obsluge wiekszej ilosci nosnikow
2. nie koniecznie, ale najlepiej bedzie jak wgrasz starsze ASPI (mniej bledow itp.), a konkretnie mam tu na mysli ForceASPI 1.7 |
Ja bym doradził serwis jeśli masz na gwarancji. A jak nie to próbuj z biosem itd.
|
Mam taką samą nagrywarkę i ten sam problem.Aktualizacja biosu nie pomogła.Pozostał mi jeszcze eprom.Jeśli masz ją na gwarancji radzę oddać do serwisu!
|
[QUOTE=Devrest]Witam jestem posiadaczem LITE-ON LTR-52246S z biosem 6S0D.
ciach...QUOTE] Posiadam tą samą nagrywarkę i ogólnie nie mam żadnych problemów z nią. Czasem zdarzyło się, że nagrywarce coś "odbija" i powoduje błędy, między innymi takie jak Twój. U mnie wtedy pomaga usunięcie kanału z nagrywarką, reboot i ponowne wykrycie napędu. Problemy znikają od razu. Jeżeli to nie pomoże, to faktycznie serwis. |
Może ktoś ma eprom do ltr52246s,lub wie z kąd pobrać?
Z góry DZIĘKUJĘ!!!! |
Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi.Będe próbował i poinformuje o skutkach.Tymczasem pozdrawiam.
|
Cytat:
|
|
Witam.Długo zastanawiałem się czy wgrać nowy Firmware i wgrałem go.Nagrywarka aktualnie chodzi dobrze.Bardzo dziękuje za pomoc wam wszystkim.Pozdrawiam
|
Mam ten sam problem z tym modelem - power calibration error i nic sie nie da nagrac. Niestety nagrywarka juz po gwarancji, wiec probowalem przeczyscic ale nic to nie dalo, jest takze najnowszy bios z cdrinfo.pl, widzicie jeszcze jakies szanse zeby ten czytnik nagrywal?
Zaznaczam ze plyty czyta bez problemow, niestety zmutowal sie z nagrywarki w czytnik cd :/ |
Ktos wiec co zrobic, czy musze kupowac nowa nagrywarke?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:33. |