![]() |
Wolne przenoszenie plików
Gdy przenosze pliki z dysku na dysk to trwa to dlugo tak samo z cd na dysk, mam dwie nagrywarki ( Samsung 52.32.52 i LG 12.8.32 ) i dwa dyski ( Samsung i Barcuda III ), wydaje mi sie ze powinno byc o wiele szybciej plik 700 mb z dysku na dysk przenosi sie około 6 minut, kiedys na mialem jeszcze pzred reinstalacja systemu czas ponizej 1 minuty, dyski sa sprawne i tryn dma jest wlaczony, co poradzicie ??
|
polecam skandisk i defragmętacje dysku
|
DMA włączyć i powinno pomuc ;)
Edit Dopiero przeczytałem że masz wlączone DMA. Zainstaluj stery do plytki głównej. I wyłącz DMA i włącz ponownie. I napisz jaką masz płytke główna OSa. Bo jak to nie pomoże to zaczniemy kombinować. A czy DMA masz włączone dla wszystkich dysków i napędów optycznych..?? |
Cytat:
|
Plyte główną mam ECS K7S5A, mam win xp pro, w dyskach mam powlaczane dma i w cd romach tez
|
Wszedłem na ta stronke
http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/...20Drivers.html I tam jest taki fragment: "5. What drivers should I install for Windows XP? You don't need to install any extra drivers. Although AGP Drivers contains some drivers for Windows XP, the default drivers give better performance. However you may need to run SISIDE.EXE to make sure that all of the drives are in the correct DMA mode. Siside.exe does not produce any output when executed. Be aware that It's not enough to set "DMA if Available" in the device manager, you need to use the utility." Czyli poza instalacją AGP drivers uruchom SISIDE.exe i sprawdź czy wszystkie napędy używają poprawnych trybów DMA. Narazie nic więcej mi nie przychodzi do głowy??? |
Napisz jeszcze jak masz te dyski i napedy podłączeone tj. primary, secondary .... master, slave
|
Nigdy nie byłem fanem SISa ;) ale kiedyśbyła wzmianka o programiku BurstCopy, dzięki któremu przenoszenie nawet pliku o rozmiarze 700 MB zajmowało około minuty [oczywiście z dysku na dysk, albo z patrycji na patrycje] :)
|
A może by tak FORMAT :jezyk:
|
Format C: :>
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:01. |