![]() |
pc/tv
Mam podłączony pc do tv ale obraz jest czarno biały, czy ktoś może mi poradzić co zrobić aby był kolorowy
|
A masz w opcjach ustawione format PAL czy NTSC. Powinieneś mieć PAL.
|
Mam włączone pal
|
Nie podałeś swojej konfiguracji sprzętowej? Mamy rozwiązywać twój problem, wróżąc z fusów? Jaką masz kartę graficzną? Podłączyłeś kompa do telewizora przez kabel s-video czy s-video=>euro?
|
Zakładam że masz kolorowy TV? ;) :D Bo jak nie to nie zmusimy go zeby wyswietlał kolory ;)
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać ;) A teraz na poważnie........kabelek sprawdzony, podłączony dobrze? Jaką masz kartę GeForce czy Radeon? Przyznam się szczerze że nigdy nie miałem takiego problemu i nie za bardzo wiem co mogło się stać. A ten problem wyskoczył nagle? tzn. włączasz kompa i na TV masz obraz czarno-biały, czy może kombinowałeś coś ze sterownikami i coś się popsuło? |
Ale jaki PAL, bo powinien być PAL-B (germany)
|
Cytat:
|
Cytat:
-EDIT- Ten kabelek o który mi chodzi to EURO :) |
Dodam jeszcze, że jako rodzaj kabla należy ustawić composite (mimo iż używa się kabla s-video), bo inaczej obraz nie będzie ostry i na ekranie mogą ukazywać się różnorakie szlaczki (artefakty?).
|
mam kartę radeon 9600 a mam połączone przez kabel s-video/cinch a problem pojawił się od razu tzn. podłączyłem kabelek od pc do tv włączam tv na av a tam obraz czarno biały
|
Co do tych szlaczków to ja muszę jeszcze wyciągać antenę od kablówki bo inaczej po ekranie TV cały czas "przebiegają" pasy, które nie wyglądają zbyt ładnie.
|
A u mnie jest tak, że jak podłącze TV do kompa przy pomocy kabelka S-VIDEO wszystko jest ok. Jezeli podłącze kablem S-VIDEO/EURO obraz jest czarno biały :bicz:
Niech mi to ktos wyjaśni bo ja tego nie rozumiem. :zly: |
moze kabelek za dlugi albo kiepskiej jakosci? sprobuj na bardzo krotkim
t_e_l = u Ciebie przejsciowka moze oslabiac sygnal |
PAL - B to jest AUDIO :) i tu nie ma znaczenia ;) (jeżeli chodzi o obraz ;) )
|
Pamiętam mając Radka tez miałem problem z kolorami a na tym samym kablu na karcie NVidii wystarczyło ustawić na COmposite i było OK. Jednka jak już opanowałem ten obraz w kolorze na Radku to był szok. Obraz był super, a na GF tragedia.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:27. |