![]() |
A ja zmienilem bude i mam teraz tak:
Seagate 120gb = 38* Seagate 80gb = 39* |
Cytat:
polecam Hdd Thermometer 20 i 80 gb 36 - 38 stopni podczas duzego obciazenia i letnich temperatur o 10 stopni wiecej od 3 lat jeden na drugim (20 nad nia 80) |
Cytat:
Cytat:
|
Segate Barracuda ATA IV 40GB -> 38*C
|
MaXtor DiamondMaxPlus 6L040J2- 49*C, a w stresie powyżej 50*C.
|
yahol ma racje z ta wymuszona cyrkulacja - sek w tym ze do wymuszenia odpowiednio WYDAJNEJ cyrkulacji potrzeba wielu wiatrakow
wiekszosc z nas nie ma tylu, glownie przez potworny halas jaki to potrafi generowac - zarowno buczenie wiatrakow jak i swist zasysanego powietrza, w takiej sytuacju zamkniecie budy to nic innego tylko pogorszenie sytuacji w tym wypadku otwarcie budy daje wiekszy zysk - zwieksza sie drastycznie naturalna konwekcja, wieksza czesc metalowej obudowy moze robic za radiator, usunieta zostaje przeszkoda na drodze do wyprowadzania energi [niestety tez takiej w postaci halasu :(] no i kurz i zwierzatka domowe staja sie problemem mam sygate'y - wylacznie, stare - 10gb, 40gb i 80gb - wszystkie maja w okolicach 41 stopni i swietnie sie trzymaja - jeden starym zwyczajem dynda na tasmie i tez mu nie jest najgorzej ja sam nie mam w kompie wiatrakow innych niz ten z cpu, zasilki i grafiki - i nigdy nie wstawie - predzej chlodzenie wodne - w budzie mam 35', na procu 43-51 [athlon 2000+ przerobiony z 1666 na rowniutkie 2200] i naprawde nie widze sensu w pakowaniu do kompa kolejnych wiatrakow skoro i tak predkosc z jaka to gorace, mielone w srodku powietrze opuszcza bude jest stala... |
Samsung 160GB 8MB PATA do ~40C
maxtor 120GB 2MB PATA do ~45C IBM DTLA 30,7 PATA (w kieszeni 56C i nie był obciązany zanadto) kiedys poza kieszenią po całonocnym defragu dojechał do 52C. Ten IBM był lutowany, udezany (bo nie chciał wystartowac ;)) i wciąz działa czasem tylko wciąż nie chce wystartowac :) sczytane ze smarta z aida 3.88 |
Cytat:
|
U mnie temperatura na dysku Barracuda IV 80GB wynosi od 44*C do 46*C.
|
Cytat:
Co po naszemu, brzmi: w zamknietej obudowie powietrze krazy po okreslonym torze zaprojektowanym przez konstruktora, tak aby obieg byl wydajny i wymuszony. |
U mnie temp. waha sie w okolicach 45*C.
[Barracuda 160GB SATA] |
shit... mój Caviarek WD1200JB 120GB ma 43*-44* normalnie, a w stresie szczytuje przy 54* :/
a co mniej ciekawe - to mam cały czas otwartą obudowę kompa :/ shit shit teraz nawet 56kresek się pokazało :/ |
Cytat:
|
ja na moim IBM Vacouver'rze 60GB mam teraz 43... a w porywach dochodzi do 49...
P.S. sprawdzałem Everestem |
Moj ma chyba z 60 albo 70 stopni bo nie da sie go nawet dotkanc jak pochodzi caly dzien... gdzie sprawidzic dokladnie ile ma stopni??
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:05. |