![]() |
Cytat:
Wydaje mi się że wcześniej napęd DVD-RW pracował w trybie Ultra DMA 5 a teraz pracuje w trybie Multi-Word DMA tryb 2, moja płyta to epox na Intelu 865 kontroler I/O 82801EB/ER , trybu "Multi-Word DMA tryb 2" nie można zmienić! |
Sproboj usunac kontrolery IDE (podstawowy kanal i pomocniczy) w menedzerze urzadzen i pozwol mu sie zainstalowac przez windows. Czasem pomaga na tego typu dolegliwosci
|
Banalne - DMA
Cytat:
|
Ja mam podobny problem pod WinXP z nagrywarką Liteona DVD-RW, wszystko działało dobrze do czasu kiedy dopiąłem do taśmy drugi napęd CD-DVD, bufor nagrywarki bardzo szybko skacze a czas nagrania z 15min zwiększył się do 60min. Odłączenie drugiego napędu nic nie daje, bufor w dalszym ciągu szaleje. Sprawdzałem to z dwoma różnymi nagrywarkami i dzieje się tak samo. Pod Win98 działa wszystko normalnie!
?? :| |
Cytat:
|
Ja mam to samo z tą samą nagrywarką mam procka xp1700 512ram i dysk 40gb Seagete i nie wiem czemu tak sie dzieje to juz 4 nagrywarka z serwisu caly czas mialem ltr 52x32x52 ale sie tacka nie wysuwała i dostalem nowa wlasnie sohr moze wie ktoś o co chodzi??
|
Dziękuję wszystkim za pomoc... Spróbuję coś sam pokombinować... Więc temat uważam za zamknięty :) Pozdro dla wszystkich : ))))))))))
|
Najskuteczniejsza metoda jest podpiecie nagrywarki w innym kompie. Wtedy po wynikach mozna juz sporo stwierdzic. Predkosc nie przekraczajaca 16x - hmm nawet na kiepkich nosnikach litek powinien wyciagnac wiecej (choc pewnym nigdy byc nie mozna). Nie wiem dlaczego ale przychodzi mi tylko na mysl DMA (rozumiem ze masz wlaczone dla dysku i dla nagrywaki). W kazdym razie najlepiej zobacz na innym kompie.
|
Wg mnie to wina procka ale w głównej mierze dysku twardego :( Przykro mi.
|
Obciążenie procesora (leciwy Celeron 366 :]) podczas pracy nagrywarki wynosi odpowiednio 1x-2%, 2x-5%, 4x-8%, 8x-14%. System Windows 98... Mam zainstalowane sterowniki IDE... Szybkość dysku wynosi 5000 obrotów (nie wiem jakie cache). Wszystko to podczas nagrywania danych. Sądzę, że płytki nie mają wpływu na poziom bufora, i są to różne płytki...
P.S. Jak włączyć indeksowanie dysków??? Z góry dziękuję za pomoc... kurcze :) |
jakie płytki używasz?....spróbuj na innych .
|
Jaki masz dysk (chodzi o szybkość (RPM) oraz o cache)? Jaki masz procesor? I przy nagrywaniu audio czy danych to Ci sie dzieje?
|
Jaki OS? WinXP?
Jeśli tak to usuń kontroler i zainstaluj go ponownie. Jakie masz obciążenie CPU podczas odczytu?
|
Wyłącz indeksowanie dysków.
Pozdrawiam, |
Dodam jeszcze, że mimo narzucenia szybkości zapisu 52x podczas wyplalania nie przekracza ona 16x... Czy ktoś wie czym to jest spowodowane?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30. |