Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   pomóżcie????? pliska (https://forum.cdrinfo.pl/f13/pomozcie-pliska-38064/)

krol-84 09.08.2004 00:49

pomóżcie????? pliska

1 pytanko to : czy sa plytki wieksze niz 800MB?
2 pytanko to: czy moge nagrac na plytce DVD film w formacie VCD? czy musze miec nagrywaarke DVD?# w takim razie jesli nie to co zrobic z filmem na DivX jesli chce go miec na VCD a zajmuje za duzo miejsca bo az 825MB??????????????undefinedundefinedundefined

Czołgista 09.08.2004 02:17

Cytat:

Napisany przez krol-84
2 pytanko to: C czy musze miec nagrywaarke DVD?# w takim razie jesli nie to co zrobic z filmem na DivX jesli chce go miec na VCD a zajmuje za duzo miejsca bo az 825MB??????????????undefinedundefinedundefined

odp. 1. tak to płytki DVD-R lub DVD+R (4.7 GB) lub DVD+R DL (8.5 GB)

odp. 2. Po kiego grzyba chcesz się zajmować VCD skoro nagrywarki DVD
kosztują już "grosze", a płyty DVD + - R około 2 zł ?
Dziś VCD jest tylko dla pasjonatów , DVD to dobra jakość za
rozsądną cenę , DivX i VCD to już historia.
(Divx jeszcze jakiś czas będzie na p2p bo mały rozmiar ,
ale jakość ..... , co z tego że widać , szkoda oczu !)

jumpman 09.08.2004 16:27

Cytat:

Napisany przez krol-84
2 pytanko to: czy moge nagrac na plytce DVD film w formacie VCD? czy musze miec nagrywaarke DVD?# w takim razie jesli nie to co zrobic z filmem na DivX jesli chce go miec na VCD a zajmuje za duzo miejsca bo az 825MB??????????????undefinedundefinedundefined

Jesli chcesz to jako VCD i nagrac na plytke CD, to musisz przekonwertowac DivX na mpeg.... Podejrzewam ze film nie zmiesci Ci sie na 1 VCD w standardzie i bedziesz potrzebowal 2 plyt...

Najlepiej jak podzielis DivX na 2 czesci, uzyj do tego programu np. VirtualDub i zapisz do .avi

Pozniej uzyj TMPGEnc do konwersji na MPEG-1 VCD i wypal pliki w Nero...

...A o VCD na DVD to jeszcze czegos takiego nie slyszalem, po co? i co to ma na celu? :O

Powodzenia!

slawekj 09.08.2004 18:05

Cytat:

Napisany przez Czołgista
(Divx jeszcze jakiś czas będzie na p2p bo mały rozmiar ,
ale jakość ..... , co z tego że widać , szkoda oczu !)

Divx robione przez amatorów i przy niskim bitrate jest złej jakości. Ale zrobione prawidłowo i bitrate wysokim jest nie do odróżnienia.
Daję przykład: Skompresowany plik 8.5 GB mpeg do objętości 4,35GB(bitrate średnie 3500kb/s) i taki sam plik w divx przy tym samym bitrate. Do tego użyć karty Ati od modelu 9500, która koryguje artefagi. Jakość lepsza od mpeg-2. Spróbuj, ja to robię na co dzień. Efekty wspaniałe.
A za chwilę następca divx H-264, większa kompresja przy mniejszym bitrate. Już studia filmowe i producenci wykupili licencje. Jakość lepsza od mpeg-2. To mpeg-2 przechodzi do historii.

spidek 09.08.2004 19:00

Zgadzam sie z kolega @slawekj w 100%.

piotrek123 09.08.2004 21:36

Cytat:

Napisany przez krol-84

Są jeszcze płytki o pojemności 870 MB

Czołgista 09.08.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez slawekj
Divx robione przez amatorów i przy niskim bitrate jest złej jakości. Ale zrobione prawidłowo i bitrate wysokim jest nie do odróżnienia.
Daję przykład: Skompresowany plik 8.5 GB mpeg do objętości 4,35GB(bitrate średnie 3500kb/s) i taki sam plik w divx przy tym samym bitrate. Do tego użyć karty Ati od modelu 9500, która koryguje artefagi. Jakość lepsza od mpeg-2. Spróbuj, ja to robię na co dzień. Efekty wspaniałe.
A za chwilę następca divx H-264, większa kompresja przy mniejszym bitrate. Już studia filmowe i producenci wykupili licencje. Jakość lepsza od mpeg-2. To mpeg-2 przechodzi do historii.

Trochę może mętnie napisałem, przepraszam
Ja nie porównuję technicznych możliwości formatów kompresji
ale biorę je od strony użytkowej !
Na dzień dzisiejszy DVD jest jedyne żeby szybko i łatwo
zrobić kopię poczym zasiąść w tzw "kinie domowym" i napawać się obrazem.
DiviX i DVD razem nie mają zbyt wiele perspektyw bo niebieski nadciąga !
Chodziło mi o to że że (przynajmniej dla mnie) szkoda czasu na zabawy
z DiviX-em skoro nośniki DVD są takie tanie a kopiowanie tak proste.
A to że jakieś studio kupiło licencję na jakiś format kodowania to jeszcze niewiele ma wspólnego z nowym standartem zastępującym mpeg-2,
że taki nastanie to pewne , tylko kiedy ?
I podejrzewam że z obecnym DiviX nie wiele będzie miało wspólnego.
A teraz z zupełnie innej beczki , oglądałeś Pulp Fiction na DVD ?
Co sądzisz o jego jakości i traktowaniu widzów przez wytwórnie filmowe
które też kupują super technologie by oczarować widza wspaniałą jakością ?

Pozdrowienia

slawekj 10.08.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Co sądzisz o jego jakości i traktowaniu widzów przez wytwórnie filmowe
które też kupują super technologie by oczarować widza wspaniałą jakością ?

Pozdrowienia

Co do jakości sprzedawanych filmów DVD mam również duże zastrzeżenia. Ale jest coraz lepiej, a filmów z polskim podkładem jest coraz więcej. A wszystkiemu jest winna pogoń za zyskiem przy jak najmniejszych kosztach. I to się odbija na jakości.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27.