Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Komp vs nagrywarka dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f15/komp-vs-nagrywarka-dvd-38077/)

Shepard 19.08.2004 02:38

Jeszcze raz dzieki za odpowiedź :)

ratat 10.08.2004 21:18

Cytat:

Napisany przez Shepard
Ok dzieki tak zrobie:) Tylko mam jedno pytanie czy właczyć DMA dysku twardego czy napędu czy moze oba mają być włączone ???

Oba oczywiście włączone!!
Włączone DMA odciąża procesor w trakcie przesyłu danych z napędów - u mnie, jeśli dysk nie ma włączonego DMA, przycina się nawet odtwarzane mp3!! Jeśli masz tylko jeden dysk i nagrywarkę to ustaw je na osobnych kanałach jako master. Pod WinXP DMA jest ustawiane jako domyślne ustawienie dla wszystkich napędów; jak jest pod innymi nie wiem...

Shepard 10.08.2004 13:41

Ok dzieki tak zrobie:) Tylko mam jedno pytanie czy właczyć DMA dysku twardego czy napędu czy moze oba mają być włączone ???

ratat 09.08.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez Shepard
Witam. Mam pytanie dotyczące wymagań sprzętowych nagrywarki Liteon SOHW-812S. Tak sie składa że mój komp to juz zabytek Celeron 333@375 160 ramu itp. Zastanawiam sie czy na takiej konfiguracji bedzie mozna bezproblemowo nagrywać???. Nie zależy mi na szybkosci. Testowałem u siebie Teac DV-W58G i jakoś nie niszczyła płytek.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Powinno, o ile nie będziesz obciążał systemu innymi programami podczas nagrywania. Sprawdź wydajność dysków i włącz DMA! Ustaw też nagrywarkę jako jako master na osobnym kanale (o ile możesz)...dobrym pomyslem byloby tez wydzielenie osobnej partycji ok. 5GB na dane, które będziesz wypalał, tak żeby nic na niej oprócz tego nie było (możesz robić obraz płyty, ale ja nagrywam dane po prostu z osobnej partycji, bez pliku obrazu i na moim Duronie 650 - też nie mocarzu - nic mi jeszcze nie padło, nawet mimo włączonych dwóch programów do ściągania z sieci...)

VIZZARD 09.08.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez Shepard
Witam. Mam pytanie dotyczące wymagań sprzętowych nagrywarki Liteon SOHW-812S. Tak sie składa że mój komp to juz zabytek Celeron 333@375 160 ramu itp. Zastanawiam sie czy na takiej konfiguracji bedzie mozna bezproblemowo nagrywać???. Nie zależy mi na szybkosci. Testowałem u siebie Teac DV-W58G i jakoś nie niszczyła płytek.

Cytat:

Napisany przez Shepard

Według producenta:

*Wymagania sprzętowe:
Pentium III 450 MHz lub szybszy oraz przynajmniej 128 MB pamięci RAM
650 MB wolnego miejsca na dysku dla CD i 5GB wolnego miejsca na swtorzenie obrazu DVD

*Kompatybilność:
Windows 98 / NT 4.0 / ME / 2000 / XP

Shepard 09.08.2004 15:13

Komp vs nagrywarka dvd

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:19.