![]() |
Okej rozumie. Nie każdy rodzi się geniuszem. Ja też miałem marne początki ;)
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Zapomniałem dodać że pomoc sąsiada informatyka była darmowa.
|
Epol ale z Ciebie ......... ten informatyk to mój sąsiad. A tak z ciekawości to sam też próbowałem. Gdy ustawiałem bios musiałem wyłączyć tę opcje no i się narobiło.
|
To raczej nie styki, ze stacją dyskietek jest jak z IrDA - nie musisz jej mieć fizycznie, żeby system ją widział - wystarczy w biosie ustawić, że jest. :) IMO powinieneś poszukać odpowiedniej opcji w bioseie i ja wlaczyc.
|
Też zaczynałem od zera, ale zawsze próbowalem sam coś majstrowac lub pytałem się znajomych. A tu od razu informatyka wzywać O_o
|
Nie mów hop... Ty też kiedyś zaczynałeś od zera, a czasami najciemniej jest pod latarnią.
Pozdrawiam |
I do tego potrzeba informatyka...
|
Już to zrobiłem
Poprosiłem sąsiada informatyka. Problem tkwił w biosie w jakiejś specjalnej funkcji. DZiekuje za pomoc. A ten problem z ó już rozwiązałem. Poprostu po wciśnięciu Ctrl+Alt+o wychodziła komenda dlatego nie działało :)
|
sprawdz kabel 'sygnalowy" czy jest wlasciwy najczesciej posiadaja 2-a wyjscia naped A ma w srodkowym kablu "przeplot zauwazysz golym okiem; jesli to nie pomaga sprawdz 'bios" czy jest naped A dostepny z opcja 3,5" 1,44 MB A jesli jest a w systemie nie posiadasz zadnych znakow ! lub ? na zoltym polu w systemach z serii 9x/Me 2k/xp/2k3 panel sterowania system menager urzadzen jesli tam nie ma a czy wogole "sie ten naped odzywa" dioda" zazgrzytaniem" a jaka jest kolejnosc startu w biosie i czy wogole go nie "wylaczyles" ?? sprawdz konfig standard oraz Extendend (Advenced chipset ...) lub tez peryferial ... jesli tam wszystko w najlepszym porzadku to w najgorszym wypadku stracisz ze 30 pare zl na ten naped :) ciekawe jak dlugo go posiadasz moj 1-ey po 2-ch latach padl choc moj 2-i naped zyje dluzej :) ale uzywam go glownie do aktualizacji "biosu plyty" :)
|
możesz jeszcze sprawdzić na linuksie (livecd) czy fdd da sie zamontować ;)
|
A świeci się wogóle dioda przy FDD ???
Sprawdz czy przypadkiem taśma nie jest odwrotnie włożona... (u mnie jakoś się da odwrotnie wsadzić ;p ) |
No to chyba oznacza ze jest martwa, sprawdź to jeszcze u qmpla...
|
nie botuje
Stacja dyskietek nie reaguje co teraz???
|
ok sprobuje
Ok spruboje. W zasadzie to nie kożystam ze stacji dyskietek ale... Moja nagrywarka przetała odczytywać dane. Przeczyściłem ją troche ale to nic nie dało co najciekawsze ostatnio się naprawiła ale jak robilem testy w nero to wyskoczył błąd i już nie działa. Stacja dyskietek potrzebna mi jest poto aby aktualizować oprogramowanie bo bez nagrywarki nie moge żyć!!! A nikt nie może mi pomoc...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:16. |