Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Win XP Prof. i DMA (https://forum.cdrinfo.pl/f5/win-xp-prof-dma-38181/)

Voytek 16.08.2004 17:37

Ok dzieki Wam wszystkim
@Proton mam Asusa KT600 na Via

Monter 14.08.2004 00:09

Ja mam P4 na Intelu 845 i też się raz przełączyło w XP samo na PIO dla palarki Litka 40125S. Pomogło usunięcie sterownika, jak napisaliście wyżej. Ciekawe czy miało na to wpływ zainstalowanie Nero z rodziny 6.x, wcześniej gdy miałem 5.x nic takiego nie miało miejsca.

Zetoxa 13.08.2004 23:46

... i tu się kłania Winda 2003, ani razu od pół roku nie wskoczyło mi PIO, a pod WinXP było to kilka razy co najmniej (VIA KT 133a).

nimal 13.08.2004 23:35

Proton - nie do konca ;) owszem przy chipie via jest to najczestsze, ale zdaza sie tez na SiSach na pewno

Proton 13.08.2004 23:01

Gdy zaczynają się problemy z DMA i nie można przywrócić ręcznie ustawień jakie chcesz (czyli pewnie DMA), to proponuję, jak przedmówca, odinstalować sterowniki urządzenia, które się przełączyło w tryb PIO. Po przeładowaniu systemu wszystko powinno byc już w porządku.
Swoją drogą, takie przełączanie się urządzeń z trybu DMA2 na PIO jest cholernie denerwujące, a wina leży tylko i wyłącznie po stronie VIA. O ile się nie mylę, to dopiero w KT400 z tym się uporano (nie jestem pewien). W każdym bądź razie w KT600 na pewno nie ma problemu z samoczynnym przełączaniem się urządzeń między trybami. Tak samo, jak w Windowsach mając kartę ATi nie dało rady załączyć szybkiego zapisu. Dopiero KT600 sobie z tym bez problemu radzi.
Niby od długiego czasu chipset'y VIA działają stabilnie i bez problemu ale jednak jakieś niedociągnięcia są. Na szczęście na dzień dzisiejszy wyeliminowano wszystkie błędy (chyba).

esem 12.08.2004 19:17

Cytat:

Napisany przez /\/\cDrive
Może spróbować wywalić komocniczy kanał IDE z menedżera urządzeń i uruchomić ponownie kompa.

Nie kanał a sterowniki: to już było wielokrotnie. 8 )

/\/\cDrive 12.08.2004 19:09

Może spróbować wywalić komocniczy kanał IDE z menedżera urządzeń i uruchomić ponownie kompa.

esem 12.08.2004 18:52

Dwa pytania:
1. Ile lat ma już spawarka?
2. Jakie (które) stery do IDE masz zainstalowane? 8 )

Voytek 12.08.2004 17:56

Win XP Prof. i DMA

Czy mozecie powiedziec drodzy forumowicze co sie ****.....w moim XP
Sytuacja byla taka:
Nagrywarke Litka mam na drugim kanale Id jako master.
DMA bylo dostepne, a tryb transferu Ultra DMA 2.
Odczytywalem oryginalna plytke jakies 1,5 godz - zabezpieczenie Laserlock.
Po zakonczeniu wylaczylem kompa i ok. Na drugi dzien okazuje sie, ze nie moge wypalac na nero6 nic powyzej 16x.Przy 24x nagrywarka dlawi sie, bufor oproznia sie calkowicie. Aha mowie sobie napewno cos z DMA.
Wchodze do Menedzera urzadzen, pomocniczy kanal ID i widze: DMA dostepne a tryb przeszedl na PIO. Wywalenie, odlaczenie nagrywarki nie pomoglo.Po restarcie juz podlaczonej nagrywarki nadal XP Prof widzi PIO. Wkur....m sie niemilosiernie i zrobilem instalacje systemu od nowa...
Teraz juz jest ok Ultra DMa 2 jest, litek chodzi bez porblemu i nie oproznia sie bufor....
Teraz kontynuacja mojego pytania: co poszlo, i jak to robic bez rieinstalacji XP....bo mowie wam ....klikanie nic nie pomoglo :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27.