Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pytanie odnośnie LiteOn 832S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pytanie-odnosnie-liteon-832s-38262/)

esiu_pl 14.08.2004 18:42

Pytanie odnośnie LiteOn 832S

Witam,
mampytanko odnośnie LiteOna 832S. Kupilem o pare dni temu i wypala ok, tzn potrafie odczytac nagrane plytki zarowno w litku jak i innym odtwarzaczu DVD. Chodzi mi jednak o te wlasnie plytki. Widze ze nagrywarka od wewnetrznej strony wypalila mocniej (tzn jest ciemniejszy krag) a na zewnatrz jest jasniejszy. Czy to normalne ??
pzdr

Esiu

Turboni 14.08.2004 18:44

ja nie zauwazylem u siebie czegos takiego. cala plytke mam tak samo wypalona i zadnych roznic w kolorach

VIZZARD 14.08.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez esiu_pl
Witam,
mampytanko odnośnie LiteOna 832S. Kupilem o pare dni temu i wypala ok, tzn potrafie odczytac nagrane plytki zarowno w litku jak i innym odtwarzaczu DVD. Chodzi mi jednak o te wlasnie plytki. Widze ze nagrywarka od wewnetrznej strony wypalila mocniej (tzn jest ciemniejszy krag) a na zewnatrz jest jasniejszy. Czy to normalne ??
pzdr

Esiu

Chyba raczej mniej niż bardziej

Sprawdź jeszcze producenta tych płyt

Jeżeli to Made in Shit to to normalne :jezyk:

Rawi 14.08.2004 22:45

hmm, w pierwszym momencie mialem tez odpisac ze u mnie wszystkie plyty maja taki sam kolor, jednakze jak dluzej sie zaczalem im przygladac, bardizej wytezac wzrok i pod odpowiendim katem to dostrzeglem ze *minimalnie* inny kolor (ale to trudno dostrzec i nie powiem czy to ciemniejszy czy jasniejszy obszar bo zalezy pod jakim katem sie patrzy i z jakiej odleglosci) oddalony w promieniu 6mm od srodka - tak jest na Platiunumach +R 8x. Ale nie wiem czy o cos takiego ci chodzilo. Ale to nagrywarka nie ma nic do tego, bo jak sie przyjzalem jeszcze nie nagranym platinumom to tez jest taki inny obszar w promieniu pierwszych 6mm, choc naprawde trudno go dostrzec

esiu_pl 15.08.2004 10:22

Dzieki za odpowiedzi.
Chwilowo uzywalem jednej plyty Taiyo Yuden co byla dostarczona z napedem a inna to Memorex +R i EmTec -R. Jak juz wspomnialem plyty chodza ok. No zobacze jeszcze inne plyty, bo chce kupic TDK, bo podobno sa dobre. :)
pzdr

Ricki 15.08.2004 10:52

Te kręgi są spowodowane zmianą prędkości zapisu z prędkości 4x na 6x i następnie 8x.

slawekj 15.08.2004 11:58

Cytat:

Napisany przez Ricki
Te kręgi są spowodowane zmianą prędkości zapisu z prędkości 4x na 6x i następnie 8x.

To zależy od jakości nośnika. Przed zapisem x8 na Verbatimach są odcienie. Na HP x8 odcieni brak przed i po zapisie. I znacznie większa ilość błędów na Verbatimie mimo iż ten sam producent MCC.

Rawi 15.08.2004 13:34

no nie wiem na ile te kregi maja wplyw na jakosc nosnika, ale na Platinumach +R 8x sa, a jakos nagrania przez 832 jest naprawde bardzo dobra, PIF nie przekraczaja 4 :)

B@rtek 15.08.2004 20:43

A może chodzi o to, ze tam gdzie są nagrane pliki jest ciemniejszy krąg a tam gdzie nie są jest jasniejszy :>

Rawi 15.08.2004 21:16

nieno bez przesady :P, tu mowa o bardzo trudno dostrzegalnych kregach a nie o kregach ktore widac z kilomatra do ktorego miejsca nagrywarka wypalila :D

B@rtek 15.08.2004 21:18

No wiem ^_^

gorzyga 01.09.2004 22:45

smugi

u mnie tez sa na 832. Na esperanzach -R x 4 i hawkach -R x 4 w odleglosci ok. 6 mm od poczatku obszaru zapisu. potem czasami w innych miejscach wystepuja,ale znacznie delikatniejsze. na niektorych sztukach tych plyt sa widoczne bardziej,a na niektorych mniej. co dziwne,nie widach,zeby w tych miejscach odczyt byl gorszy. denerwuje mnie to dlatego,ze znajomy ma tez taka nagrywarke i u niego nie widach tych smug,ale nagrywa na innych plytach z predkoscia x2. mam nadzieje,ze to kwestia predkosci,bo jak podobnie zachowywala sie moja stara nagrywarka CD LG to byl poczatek jej konca-te smugi to byly miejsca praktycznie nie nagrane. Jezeli ktos cos wie na ten temat,to prosze o odpisanie. Pozdrawiam wszystkich!

kondziorek 02.09.2004 07:28

ludzie, jest sens sie tak zastanawiac??
czy jest sens sobie tym glowy zaprzatac??
ja tez mam tego Litka, odpalilem tez kilka razy Kprob'a - wyniki w normie
ale juz nie wymyslilem, zeby wyreczac nagrywarke z "patrzenia" na wypalone dane :P
nie przejmuje sie tak tym, bo podobno Litek ma bardzo dobra korekcje bledow przy odczycie i mam nadzieje, ze jak plytka bedzie nie-do-odczytu na innych napedach, to da sie jeszcze na Litku odczytac i zapisac na cos nowego (pewnie nosniki beda juz jeszcze lepszej jakosci)
a jezeli nie, no to co poradzisz?? - zlosliwosc sprzetow :(
...no i trzeba bedzie zyc dalej...

pozdrawiam, :papa:

gorzyga 02.09.2004 18:45

no fakt

no fakt,masz racje,ze nie powinienem sie za bardzo przejmowac,ale mam mala "schize" na tym punkcie,a glownie chodzi mi o dane,ktore zapisuje,nie chcialbym ich stracic,bo ze tak powiem,sa nie do odzyskania. Ale coz,dzis sprobuje nagrac x1,wiec bede wiedzial,czy te smugi sa zwiazane z predkoscia. Pozdrowienia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:13.