![]() |
Powoli wypala CD - LiteON
Wiem ze temat byl juz wiele razy walkowany ale po prostu ja juz nie wiem co jest :\ Przejde do rzeczy :mruga:
CD (czyt. verbatim) nagrywam z predkoscia 40. Nagrywa mi okolo 6 min. Pamietam ze przed instalacja systemu nagrywal mi okolo 3:10 wiec prawie o polowe wolniej. Po zainstalowaniu nowego systemu nagrywa mi dluzej i nie wiem dlaczego :| DMA jest wlaczone, aspi 471a2, ForceASPI 1.8. Moj system: Win XP. Nagrywarki mam 2: LiteON 48246s i 52327s.Moze o czyms zapomnialem albo robie cos nie tak? Pozdrawiam! p.s. program nero 5 i 6 (moze musze w tym progsie jakis plik podmienic? jesli tak to prosze o namiary :mruga: ) |
płyta główna na jakim chipsecie?
|
no i wylacz nagrywanie wbudowane w winde oraz zobacz czy jakis program nie muli (szczegolnie podejrzane moga byc antyvirusy)
|
Spróbuj usunąć sterowniki pomocniczego kanału IDE w menedżerze urządzeń i uruchom ponownie kompa.
|
DMA włącz dla HDD i dla CD-RW, jaki masz dysk i procek?
|
plyta na chipsecie intela. wylaczylem sterowniki pomocniczego kanalu IDE i nie widzial 1 nagrywarki :( nie wiem jak wylaczycz nagrywanie wbudowana w win. raczej zaden program nie muli (antyvira nie mam).
DMA dla cd jest wlaczone dla hdd nie wiem gdzie to jest :/ jezeli w kontrolery IDE ATA to podstawowy i pomocniczy sa ustawione na DMA. Przed instalacja systemu nie instalowalem zadnych dodatkowych sterow. Pamietam ze skopiowalem jakis plik do nero i od tego monetu nagrywal mi okolo 3 min. Teraz tez sciaglem (nie wiem czy ten sam co ostatnio) wnaspi32 i nic mu nie pomoglo :( Sam juz nie wiem co jest. Moze ktos jest ze slaska i mi moze pomoc. Jesli trzeba to zaplace. Zalezy mi bardzo na tym zeby nagrywal krocej bo w tyg. minimum 100 cd nagrywam. Sprzet: Celeron 525, dysk samsung 30 gb 7200 http://www.djluck.cxc.pl/aspi.png |
Pobierz sterowniki ForceASPI 1.7 i wykonaj to co tu pisze http://seba.wsm.wielun.pl/forceaspi.htm
|
Ja sie juz poddaje :( Zainstalowalem ForceASPI 1.7 i nadal nagrywa mi około 6 min. Sam juz nie wiem co o tym mysles ;(
|
Ilość załączników: 1
sprawdź w Nero Info Tool czy DMA napewno jest załączone
i zainstaluj może jeszcze Intel(R) Application Accelerator oraz Intel Chipset Software |
DMA jest wlaczone... rozebralem kompa wymienilem kabelek i jakos sie naprawilo :) Nagrywa mi teraz troche ponad 3 min.
Mam znowu inny problem :/ Postaram sie znalezc odp. na forum :) najwyzej jak nie znajde to bede znowu zawracal wam glowe ;) Dzieki wam wszystkim za rady :) |
No choć jeden porządny forumowicz... najpierw szuka, później pyta...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:56. |