Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Marki nagrywarek (https://forum.cdrinfo.pl/f2/marki-nagrywarek-38337/)

kinner 16.08.2004 14:23

Marki nagrywarek

Kilka takich pytań odnośnie producentów palarek wszelkiego typu.

1) Który z producentów waszym zdaniem jest godny zaufania ? (wiem, że do tej pory na topie był liteon, ale czy przypadkiem ostatnio nie jest przereklamowany - po ilości topików dotyczących problemów z tymi nagrywarkami, można odnieść wrażenie że chyba jednak już tak nie jest)

2) Czy wybrana przez was nagrywarka od chwili zakupu nie sprawiała żadnych problemów, czy mimo wszytko konieczna była wizyta w serwisie.

3) Czy w trakcie ich używania, nie sprawiają żadnych problemów, są absolutnie bez awaryjne - jeśli nie ma problemów, to ile lat (miesięcy) jej używacie i czy intensywnie :-).

4) Czy nie odnosicie wrażenia, że pomimo tak wielkiego postępu w nagrywaniu płyt, dzisiejsze urządzenia (także i nośniki) mają gorszą jakość wykonania niż te pierwsze nagrywarki z przed lat :) (dla przykładu, moja stara nagrywarka mitsumi ma ponad 4 lata - 4/2/8 - do tej pory elegancko działa bez zarzutu, na pewno wypaliła ponad 1000 płytek, do tej pory nie musiałem w niej czyścić czegokolwiek, ani wymieniać, ani naprawiać, transportowana wiele razy, używana w ciasnych i gorących obudowach. Nio może szuflada ciut wolniej się wysuwa niż kiedyś ;)

Wiem że temat zrobił się przy długi, ale jestem bardzo ciekaw waszych opinii.
Tym bardziej, że owszem wiele (a może wszystkie) z tych modeli były na pewno szczegółowo testowane na tym serwisie, ale czasami jednak okazuje się że zakupiony egzemplarz w sklepie zachowuje się inaczej, niż ten testowany przez redakcję.

Pozdrawiam.

bakupl 16.08.2004 14:41

Najlepszy jest Plextor. Następnie jest Lite-ON. Duzo osób mówi że często trafiają do reklamacji... czemu? Bo najwięcej ich kupują. A czemu nie trafiają np. Sony, TDK skoro są to OEM'y Lite-ON'a ?... Jedyna nagrywarka z którą miałem kłopot to LG. Wyleciała z 4 piętra, puźniej śmietnik. Z innymi nie byłem u reklamacji...Co do Twojego 3 punktu to zależy na jakich i ile płyt nagrywamy. Plextor najdłużęj wytrzyma, ale przy tej cenie kupimy 3 Lite-ON'y. Tak kiedyś było lepiej. Można spojrzeć na Verbatimy 8x czy także 24x takie bardzo ciemno granatowe spody. Rewelacja! Moja nagrywarka HP CDWriter+ 9310i...nagrywa do dziś (bios już znalazłem :))...I to z bardzo wysoką jakością zapisu. Bez czyszczenia itp.

nimal 16.08.2004 14:44

odwieczna dysputa liteon vs lg - nic sie nie zmienilo w tej kwesti :|

SEBAW 16.08.2004 14:44

Dla mnie na pierwszy rzut (wypalarek CDRW) idzie LiteON, drugie miejsce Asus, a trzecie LG.

bakupl 16.08.2004 14:54

Oj nie powiem LG są dobre ale max do 8400B (ostatniej wersji z 8MB buforem i pracującej w UDMA2)...48 też jakoś ujdą ale 52x to strasszzzneeeee ;O:podbite:

kinner 16.08.2004 15:11

Co do LG - osobiście się z nimi nie zetknąłem, ale swego czasu miałem parę czytników tego producenta: pierwsza 32max - działała elegancko do momentu totalnego zużycia lasera (czyszczenie nic nie pomogło) staż: 2 lata, zaliczone jedno pęknięcie płyty w środku, ale działało dalej. Druga to wciskany wszędzie, wręcz nałogowo przez chyba wszystkie hipermarkety i sprzedawców 52max. Czytało ale sporo gorzej od poprzednika - przy błędach na płycie, zwalniał prawie do zera.

Po takich doświadczeniach zdecydowałem się na combosa od liteona - ale chyba miałem wyjątkowego pecha co do egzemlarza - po prostu kaszaniło płyty, zawieszając kompa. Po wymianie palarki przez serwis, narazie jest oki - niemniej złe wrażenie pozostało.

A inni producenci ? Czy można z czystym sumieniem wybrać któregoś z nich na chybił trafił, i mieć pewność że kupione urządzenie będzie spełniać swoje zadanie ?

Narazie wynika, że należy jak ognia unikać LG ;).

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:34.