Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Sprawdzanie poprawnosci nagranie CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/sprawdzanie-poprawnosci-nagranie-cd-38338/)

QQQromaneq 18.08.2004 07:51

a jak oglada³e SONDE z przed 20 lat to Kaminski i Kurek twierdzili ze nagrania na CD beda WIECZNE ;-) - thx

grzeniu 17.08.2004 16:17

Chyba nie ma szybkiego sposobu testu jakosci wypalonej plyty, kazdy test tak czy owak sprowadza sie do odczytu calej plyty tzn danych na niej - obojetnie czy to kopia na dysk czy w nero czy w k-probe.
Poza tym pozytywny wynik testu bezposrednio po nagraniu nie gwarantuje ci, ze po jakims czasie ta plyta nadal bedzie czytelna i tu juz musisz sam znalezc plytki ktore uznasz za dobre i trwale.

QQQromaneq 17.08.2004 15:52

Hmm - nie chodzi mi juz o to jak odzyskac te utracone dane ( to w koncu tylko filmy wiec predzej je dossam niz mam odzyskiwac z CD ( testowa³em nosnik CDspeed -em i te uwalone mia³y uszkodzonych z regu³y kilkadziesiat ( ko³o siebie ) jak by³o kilka pojedynczych da³os ie to skopiowac. Pytanie jest akie co zrobic ( poza kopiowaniem na HDD lub weryfikacja przez Nero ) aby byc na 100& pewnym ze CD jest nagrany bez b³edów ? ( swoja droga ciekawe jest tez co powoduje te b³edy ( ale to przypuszczam ze to wina p³yty g³ownej) wiec czy jest taki sposób aby to sprawdzic ?

grzeniu 17.08.2004 11:26

Ty chyba kopiujesz clonem w locie?
Zrob clonem obraz plyty na dysk z pomijaniem blednych sektorow, potem w ultraiso wyciagnij film z obrazu i jesli nie bedzie dobrze dzialal to potraktuj go np divfix czy avifix (znajdziesz na divx.pl). Po tej naprawie film powinien dzialac, choc nie zawsze jesli duza czesc byla skopana.

SEBAW 17.08.2004 10:15

A na jakiej nagrywarce to wypala³e¶ i na jakim biosie?

QQQromaneq 16.08.2004 15:23

na najrózniejszych - twraz akurat na Platinium ( ale by³y tez na MediaStore - Verbatim _ Varez - i innych - nagrywam z predkoscia 16x ( zamiast 24 ) w³asnie w celu unikniecia b³edów i jak sie okazuje efekt jest sredni - Rozumiem 1-2 na 100 ale nie 25-30 na 100 :'(

SEBAW 16.08.2004 15:12

A na jakich p³ytach by³y problemy z odczytem?

QQQromaneq 16.08.2004 15:08

Sprawdzanie poprawnosci nagranie CD

Przegrywa³em ostatni kilkadziesiat CD ( nagrywanych 2 miesiace temu ) i ok 25% okazuje sie padnietych tzn nie da sie skopiowac danych ( film da sie normalnie ogladac ) - CloneCD przy próbie clonowania traci bufor ( wiec po chwili sam przerywam - bo o ile wiem nie moze byc przerwy w zapisie ( chyba ze sie myle i za szybko sie poddaje ) - mam takie pytanie CO ROBIC aby byc pewnym ze p³yta jest poprawnie nagrana ( czyli ze da sie skopiowac - bo ogladnie nie daje tej pewnosci ;-) oprócz oczywistych tj. weryfikacji lub skopiowanie jej po nagraniu( tzn cos szybszego ) ewentualnie jesk nagrac film aby po nawet drobnym uszkodzxeniu da³ sie skopiowac ( chocby z drobnymi b³edami ) ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26.