Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   problem Z litem 451s (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-litem-451s-38358/)

ttc0 16.08.2004 23:16

problem Z litem 451s

prosze o pomoc w temacie
podczas nagrywania plyt dvd jak i CD co chwila miga mi dioda (pomarnczowa przechodzi w czerwona),wiem ze chodzi tu o buforowanie plikow na dysk
aktualizowalem ostatnio bios do GSB9 ale nic nie pomoglo niestety dodam jeszcze ze wszedzie mam ustawione UDM-a i nagrywarke na master
czy w takim razie polecicie mi patchowanie jej do 832s
PLyte CD 700MB nagrywa mi 7 minut!!!!!! :O
Plyte DVD w czasie 24minut
pozdrawiam wszystkich i czekam na jakies sensowne wytlumacznie
dziekuje za uwage

Turboni 16.08.2004 23:19

na poczatek zdefragmentuj dysk i zobacz

VIZZARD 16.08.2004 23:22

Cytat:

Napisany przez ttc0
prosze o pomoc w temacie
podczas nagrywania plyt dvd jak i CD co chwila miga mi dioda (pomarnczowa przechodzi w czerwona),wiem ze chodzi tu o buforowanie plikow na dysk
aktualizowalem ostatnio bios do GSB9 ale nic nie pomoglo niestety dodam jeszcze ze wszedzie mam ustawione UDM-a i nagrywarke na master
czy w takim razie polecicie mi patchowanie jej do 832s
PLyte CD 700MB nagrywa mi 7 minut!!!!!! :O
Plyte DVD w czasie 24minut
pozdrawiam wszystkich i czekam na jakies sensowne wytlumacznie
dziekuje za uwage

Napisz jaki masz konfig :taktak:

icemac 17.08.2004 13:00

napweno masz DMA wlaczone ???
u mojego kumpla tez mial DMA wlaczone, ale nie na kontrolerze Raid i byly takie przeboje, po przelaczeniuna "zwykly" kontroler wszystko wrocilo do normy czyli tak jak powinno byc (ladny czerwony kolor diody podczas wypalania, bufor na max - a uprzedni tak jak u ciebie)

Popielaty 17.08.2004 19:28

Napisz czy w czasie nagrywania, pasek bufora (programu i nagrywarki ) schodzi do zera czy nie, wtedy będzie wiadomo czy to komp jest winien czy nagrywarka.

pykson 17.08.2004 19:34

oczywiscie DMA on
wylacz antywirusy,
moze tez wlaczas sie defragmentator dysku podczas nagrywnaia,
jakim softem nagrywasz - nero i dvddecrytpter powinny chodzic ok

ogolnie chodzi o to, ze dysk nie nadaza podawac danych wystarczajaco szybko dla wypalenia plytki z okreslona predkoscia, wiec albo jakis soft dzialajacy w tle mu w tym przeszkadza, albo dysk jest zbyt zfragmentowany, ja zalecalbym przy takim problemie osabna partycje na plik obrazu -5gb, ktora sie nie bedzie fragmentowac.

ttc0 17.08.2004 19:34

kontrolera niemam niestety raida wiec twoja podpowiedz odpada,powiem tylko tyle ze nagrywarka cdrw ma bufor zawsze pelny (LG 8040)
konfig:
ATLON 1.7
ECSK7S6A
HDD 60 I 80 BARACUDA
PAMIEC :256MB NA 266 I 128 NA 333
POZDRAWIAM I CZEKAM NADAL
!! AHA DYSK BYL DEFRAGMENTOWANY,JEDYNIE CO MOGE WAM PODPOWIEDZIEC ALBO SIE SPYTAC CZY NA TO MA DUZO WSPOLNEGO SAM SYSTEM ??!!!!MAM GO OD DAWNA I NAJPRAWDOPODOBNIEJ JEST DO PRZEINSTALKI"JEST DO...."ALE TO TYLKO TAK ODEMNIE
SORKA za capsa zapomnialem go wylaczyc ;p

ttc0 17.08.2004 19:40

pykson...
defragmentator nie chodzi
antywir tez nie
uzywam decrypter,shrink i clona dvd
w tle chodzi tylko to co musi chodzic wiec tez odpada
udma jest wlaczona napewno
system plikow FAT 32!
co do bufora to w nero 5... faktycznie mam wrazenie ze zjezdza do zera!!!!zadko osiada maxa,chyba to jednak wina dyskow????

ratat 17.08.2004 20:03

Cytat:

Napisany przez ttc0
pykson...
defragmentator nie chodzi
antywir tez nie
uzywam decrypter,shrink i clona dvd
w tle chodzi tylko to co musi chodzic wiec tez odpada
udma jest wlaczona napewno
system plikow FAT 32!
co do bufora to w nero 5... faktycznie mam wrazenie ze zjezdza do zera!!!!zadko osiada maxa,chyba to jednak wina dyskow????

Spróbuj zmienić wersję Nero, nawet na starszą...Gdzieś czytałem, że ktoś już miał problemy z buforem właśnie z powodu wersji oprogramowania. Ale skoro źle działają też inne progsy...spróbować można

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46.