Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   z kasety VHS do DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kasety-vhs-dvd-38406/)

lord_honey 17.08.2004 22:51

z kasety VHS do DVD

czesc

mam do was prozbe starszy mnie meczy zebym przerobil filmy znajdujace sie na kasecie VHS na DVD chodzi o filmy rodzinne pozniewaz te tasmy sa juz wiekowe niektore licza tyle ile ja mam lat :) i juz sie czesciowo rozmagnesowaly kopia sie pogorszyla aby temu zapobiec starszy chce je mniec na DVD wiec prosze o jakis poradnij jezeli takiego nie ma to chociaz poradzcie mi jakim programem mam zrzucic owy film na twardy dysk w dobrej jakosc i zeby nie zajmowal duzo miejsca. Z reszta chyba bym sobie poradzil stosujac metode cobry

pykson 17.08.2004 23:02

jezeli masz cyfrowa kamerke dv to prawdopodobnie masz w niej wejscie analogowe, do ktorego mozna podpiac video i konwersja z analogu do cyfry zajmuje sie wtedy elektornika kamery.

jezeli nie masz tej kamery to musisz miec karte graficzna z VIVO albo tuner telewizyjny na karcie pci. inaczej nie da rady. rozwiazanie drugie daje znacznie gorsza jakosc, no ale mozesz nie miec wyjscia

lord_honey 17.08.2004 23:07

mam karte telewizyjna i podlaczony do niej magnetowit :) wiec chodzi mi o to jakim programikiem przechwycic obraz w dobrej jakosci aby zajmowal jak najmniej

starmen4 17.08.2004 23:30

Cytat:

Napisany przez lord_honey
czesc

mam do was prozbe starszy mnie meczy zebym przerobil filmy znajdujace sie na kasecie VHS na DVD .....

Najlepsze rezultaty osiągnąłem korzystając z prog Ulead Video Studio, zrzucając film przy pomocy karty TV AVer Media, do kompresji używając dołączonego do tej karty kompresora Motion Wavelets przy ustawieniach :
- obraz 384x288 (przy większym gubił dużo klatek) pozwolił osiągnąć przechwytywanie prawie 25 kl/s
- ratio 2.4:1 (czyli max) co pozwoliło osiągnąć bitrate ok. 1600 kB/s
Jeżeli chcesz osiągnąć max jakość to nie zawracaj sobie głowy wielkością avika - musi być duży, natomiast istotna jest rozdzielczość, max strumień bitrate i ilość klatek na s musi być zbliżona do 25.
Aby poprawić jakość - przy dekodowaniu .mpeg możesz poeksperymentować z filtrami w TMPGEnc, ale zalecam ostrożność.

lord_honey 17.08.2004 23:48

wielkie dzieki o to mi chodzilo :) thx za to

Turboni 17.08.2004 23:51

ja uzywam dosyc uniwersalnego WINDVR do kart tv i w locie tylko programowo przerabia na dvd w pelnym palu i na moim kompie nie gubi ani jednej klatki

lord_honey 17.08.2004 23:58

tez wyprobuje :)

Turboni 18.08.2004 00:02

polecam bo do karty dostalem tylko orginalny soft a on zapisywal tylko do pliku avi bez kompresji i musialem jakos alternatywe znalezc.

Michal2004 18.08.2004 09:08

@ lord_honey

a ja polecam iuVCR, do tunerow sie swietnie nadaje. Najpierw zgrywasz bezstratnym kodekiem HuffYUV potem kompresja do MPEG2.
Jesli zgrywasz z kaset VHS dobra rozdzielczoscia jest 352x576 (tzw pół PAL), a potem np poprzez vizzarda w TMPGEnc konwersja do MPEG2 w pelnym PALu.

Boger 19.08.2004 00:11

Powiedz starszemu ze musi zainwestowac w sprzet i niech Ci kupi Dazzle DVC150. Rewelacyjna zewnetrzna karta podlanczana przez usb 2.0. Sprzetowo kompresuje w locie do mpeg2 i wszystko wyglada cacy rewelacyjnie:) Pinnacle rozpozna sceny i podzieli material. Pozostanie tylko zlozyc, dodac przejscia, napisy, itp. i utworzyc dvd/svcd/vcd...
Sprzecik w Komputroniku kosztuje bodajze 950pln, natomiast w Vobisie jedyne 599...:)
Warta swojej ceny, POLECAM!

Ptysss 25.08.2004 08:54

Cytat:

Napisany przez Realok
Powiedz starszemu ze musi zainwestowac w sprzet i niech Ci kupi Dazzle DVC150.

Ciekawe, że na stronie PinnacleSys w specyfikacji tego sprzętu napisali "Format: NTCS only". Prawda li to?

Boger 25.08.2004 09:21

Moze czytales o czyms innym bo tutaj:
http://www.pinnaclesys.com/docloader_n.asp?templ=10&doclink=/WebVideo/digitalvideocreator150/English(UK)/doc/key_features_uk.html&Product_ID=1426&Langue_ID=2&l oc=spec&division_id=
jako format napisane jest pal/secam. W kazdym badz razie lyka pal'a a ntsc niestety nie:( (mogloby oba).
Oczywiscie polecam!:)
PS. Najtaniej w Polsce: http://www.vobis.pl/vsys/web/oferta/...?symbol=883082

Ptysss 25.08.2004 11:36

Cytat:

Napisany przez Realok
Moze czytales o czyms innym

O tym samym tylko w wersji US :zawstydz:

A czy w tym cudzie można ustawiać dowolny bitrate? Jaki jest dopuszczalny dla USB2 bitrate? Ma toto obsługę CBR i VBR? Pytam, bo zastanawiam się nad maszynką firmy ADS

Boger 25.08.2004 15:17

podpinasz kamere pod Dazzla i na dysku pojawia Ci sie plik mpeg2 czyli format dvd. Mozesz ustawic bitrate (na 90% bedzie to CBR) ale ja zawsze zostawiam automat bo po co przeliczac?
Na plytke dvd przewaznie wrzucam okolo 1,5-2 godzin filmu (w sumie zrzucajac ze starych kaset mozesz wcisnac wiecej bo i tak na jakosci nie stracisz).

Ptysss 25.08.2004 15:56

Cytat:

Napisany przez Realok
Mozesz ustawic bitrate

W jakim zakresie można ustawić bitrate? Czuję awersję do automatów :mruga:
A na jakości to chyba jednak można stracić jak na kiepskiego VHSa nałożą się jeszcze syfy od zbyt dużej kompresji

Ups! Zdaje się że cena maszynki skoczyła o drobne 400 PLN :O

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:41.